HOE BUITENVERLICHTING PLAATSEN
Zelf buitenverlichting plaatsen is een zeer haalbare klus. We illustreren het aan de hand van een voorbeeld met een armatuur die we monteren aan een betonpaal en geven mee waarop je moet letten.
OPBOUWDOOS
Begin met een elektrische kabel door de buitenmuur te trekken. Die komt van de zekeringskast, waar hij gezekerd wordt met een zekering van 16A. Dicht het boorgat in de gevel. Dat doe je door er silicone in te spuiten.
Wij plaatsen een dubbele opbouwdoos, we voorzien namelijk een schakelaar én een stopcontact. Aangezien hier dus stopcontact en verlichting op dezelfde kring zitten, werken we met een XVB-kabel van 3G2,5.
De opbouwdoos zet je vast met enkele schroeven. Vergeet geen pluggen in de boorgaten te steken.
AANSLUITINGEN MAKEN
Strip ongeveer een halve centimeter van de uiteinden van de draad. Je kan ze aansluiten op het binnenwerk van het stopcontact.
Sluit de drie draden aan (fase, nuldraad en aarding). Vanuit die aansluitingen kan je doorverbinden naar de schakelaar, vandaar ga je door naar de verlichtingspunten.
TOT AAN DE LAMP
In ons geval brengen we de lampen aan op de betonnen palen van de tuinschutting. Het is dus nodig om op die plaats een doorvoer te maken voor de kabels. Een stevige klopboormachine klaart die klus. De elektrische leiding brengen we aan in een grijze pvc-buis. Dit zorgt enerzijds voor bescherming van de bedrading, anderzijds kunnen we op die manier de elektrische leiding bevestigen met vorkklemmen.
LAMP AANSLUITEN
Monteer de armatuur. In ons geval moeten we twee schroeven vastdraaien. Het binnenwerk van zowat elke lamp is behoorlijk eenvoudig. Eigenlijk bestaat het gewoon uit een kroonsteentje. Aan de ene zijde van het kroonsteentje bevindt zich de verbinding naar de lamp (wit, in ons geval).
Aan de andere zijde sluit je de toekomende nul- en fasedraad aan. Tegelijk laat je uit die verbinding een nieuwe nul- en fasedraad vertrekken, naar het volgende lichtpunt.
De aarding sluit je, zoals steeds, aan, zodat ze contact maakt met het metalen deel van de armatuur.
WATERDICHT
Aan de verbinding met het kroonsteentje komt er maar beter niet te veel vocht. Vandaar dat de armatuur zo is opgebouwd dat je de verbinding met een waterdicht deksel kan afsluiten. Vaak is dit met behulp van een rubberen ring,
let er dan ook op dat die ring op de juiste plaats zit. Monteer de rest van de armatuur, zoals de lamp en de reflector.
RESULTAAT
Het resultaat is nu een reeks lampen die je met een schakelaar kan bedienen. In dit geval zijn het downlighters. Je kan ze gebruiken om bepaalde planten te accentueren. Als ze langs een pad zijn opgesteld, kunnen ze als oriëntatieverlichting dienen.
In ons geval accentueren ze voornamelijk de diepte van de tuin, zo geniet je ook ‘s avonds van de volledige tuin. Dat geeft een ruimtelijk gevoel.