VERLICHTING ALS INBRAAKPREVENTIE
Verlichting kan ook helpen om inbraak te voorkomen. Wanneer een inbreker aan je woning toekomt en er een licht aanspringt, maakt dat de inbreker meteen een stuk zichtbaarder, wat een afschrikkende werking heeft. Ben je even weg van huis ‘s avonds? Dan kan je bijvoorbeeld ook het licht in de living laten branden om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
BINNENVERLICHTING
Moet je ‘s avonds even weg? Dan laat je best de indruk dat er toch iemand in huis is. Dat doe je heel simpel door één of enkele (led)lampen aan te laten terwijl je weg bent, bijvoorbeeld in de traphal of in de woonkamer. Dat hoeft niet veel te zijn, een lichte schemering door de gordijnen kan al veel doen. Inbrekers doen hun ding immers het liefst in woningen waar het volledig donker is.
Maak dan ook meteen dat je binnenverlichting niet uit halogeen- of gloeilampen, maar uit ledlampen bestaat. Als je weg bent van huis, wil je uiteraard geen geld door het raam smijten.
BUITENVERLICHTING
Buitenverlichting kan inbrekers afschrikken. Je kan kiezen voor permanente verlichting of verlichting met klokschakelaars die aanspringen vanaf een bepaald uur en aanblijven tot een bepaald uur. Daarnaast zijn er nog enkele energiezuinige opties.
MET BEWEGINGSSENSOR
Buitenverlichting met een bewegingssensor is erg effectief in het bestrijden van nachtelijke inbraken. Dieven werken liefst onopvallend. Een sterke lamp die begint te branden, dat staat haaks op die ambitie en vormt een goed afschrikmiddel. Bovendien is buitenverlichting met bewegingssensor ook erg handig voor de bewoners en verwelkomend voor de gewenste bezoekers.
Deze zijn niet alleen handig aan de gevel of de oprit, maar ook de donkere hoekjes in de tuin of bij de achterdeur. Hou hiervoor rekening met van waar ze kunnen komen, zeker bij een vrijstaande woning. Kies ook lampen die voldoende sterk zijn en breed genoeg stralen. Voor buitenverlichting is 400 lumen aangewezen.
MET SCHEMERSCHAKELAARS
Je kan je buitenverlichting ook uitrusten met schemerschakalaars. Of de lichten aan of uit gaan, wordt bepaald door de lichtsterke buiten. Als het buiten donker wordt, pikken de sensoren dat op en gaan de lichten met schemerschakelaars aan.
AANSLUITEN OP DOMOTICASYSTEEM
Buitenverlichting kan je ook automatiseren en aansluiten op domoticasystemen waarbij je zelfs met een app van op afstand je lichten kan doen werken. Sommige systemen hebben zelfs een paniekknop. Een alarm- of paniekknop wordt meestal in de slaapkamer geplaatst, in de buurt van het hoofdeinde van het bed. Hoor je 's nachts een verdacht geluid, dan zet deze knop een paniekfunctie in werking.
Dat betekent over het algemeen dat alle lichten in huis in één keer oplichten (eventueel vergezeld van een alarmtoon) of dat ze beginnen te knipperen om eventuele ongewenste bezoekers te verjagen. Er is ook de mogelijkheid om het alarm rechtstreeks met de politie te verbinden en zo kostbare tijd te winnen bij een bedreigende situatie.
VERDERE AANDACHTSPUNTEN
Heb je buiten gemonteerde stopcontacten? Schakel deze uit wanneer je op vakantie bent, zo kunnen inbrekers geen kortsluiting veroorzaken, ofwel voorzie je de buitenverlichting op een apart circuit. Hou de bekabeling van je buitenverlichting ook uit het zicht en buiten het bereik.
De lichten en armaturen voor tuin- en buitenverlichting moeten voldoen aan een bepaalde IP-klasse. De standaard is hier IP44, wat wil zeggen dat de armatuur beschermd is tegen elke vorm van regen, ook extreme slagregen. Soms zien we ook hogere waardes (bijvoorbeeld ledstralers met IP65-rating) die inhouden dat er ook rechtstreeks met een tuinslang op de armatuur kan worden gesproeid. Voor grondinbouwspots, vijververlichting of spots in de buurt van zwembaden zien we zelfs ratings tot en met IP68 (volledig waterdicht).