Hout beschermen met beits
Om je hout op een duurzame manier te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen en zon, temperatuurverschillen, vervuiling en vlekken, behandel je het met lazuur of beits. Een beits zal indringen in het hout en na het aanbrengen een laagje vormen.
Soorten beits
Wat is een beits?
Een beits dringt in het hout en vormt na het aanbrengen een laag. Naargelang van het product zal dat laagje dik (filmvormende beits) of dun (niet-filmvormend) zijn. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe dikker de film wordt.
Een beits zorgt voor impregnering, wat het hout beschermt tegen vocht en weersomstandigheden. Daarom wordt buitenhout vaak gebeitst. Het hout kan blijven ademen, en er treedt geen blaasvorming op.
Beitsen zijn meestal kleurloos, maar er zijn ook heel wat producten met toegevoegde pigmenten die voor wat kleur zorgen. De pigmentatie maakt het product uv-werend, waardoor het vergrijzen van het hout wordt verhinderd. Je kan de volgende opdeling maken:
- impregneerproducten: deze leggen een dunne film op het hout en dringen gedeeltelijk in. Deze bieden bescherming tegen schimmels en ongedierte, maar zijn vaak niet opgewassen tegen weersinvloeden;
- gewone beitsen: deze leggen doorgaans een vrij dunne film en dringen in, ze bieden een beperkte bescherming tegen zowel schimmels, ongedierte als weersinvloeden, maar een jaarlijks onderhoud is nodig;
- topcoatings: deze leggen een dikkere laag en bieden de beste bescherming, het onderhoud hoeft slechts om de 5 jaar te gebeuren.
Specifieke soorten
Je vindt beits en lazuur voor specifieke ondergronden (cederhout, bangkirai, teakhout ...) of toepassingen (tuinhuizen, schuttingen en omheiningen, houten gevelbekleding, ramen, deuren, terrassen, tuinmeubilair). Je kiest het best een beitskleur die overeenkomt met de houtsoort, zo behoud je de originele kleur van het hout. Lichtkleurige houtsoorten kun je iets donkerder maken voor een betere bescherming tegen zonlicht.
Beitsen voor verschillende toepassingen hebben meestal ook andere praktische of esthetische kenmerken. Zo zijn er beitsen voor terrassen die uitgerust zijn met een korrel die voor een anti-sliplaag zorgt, of voor schuttingen kan er een stof worden toegevoegd die groenaanslag tegengaat.
Transparanten beits
Bij een transparante beits blijf je de houttekening en de -structuur zien. Zowel de houtsoort, de absorptie als het aantal aangebrachte lagen beïnvloedt bij een transparante beits het uiteindelijke kleurresultaat. Een transparante beits is niet noodzakelijk kleurloos, er kan een lichte pigmentering aan toegevoegd zijn.
Dekkende beits
Bij een dekkende beits blijft van het hout enkel de structuur zichtbaar, maar de tekening niet meer. De oorspronkelijke kleur van het hout beïnvloedt het eindresultaat niet. Een dekkende beits heb je in zowat alle kleuren en fungeert eigenlijk als verflaag – met het verschil dat er voor het aanbrengen van een dekkende beits doorgaans geen primerlaag nodig is, en bij een verf wel.
Hoe beits aanbrengen?
Voorbereiding
Beitsen breng je, net als elke andere beschermingslaag, aan na een grondige reiniging van het houtoppervlak: stof- en vetvrij. Nieuw of onbehandeld hout kun je beter eerst met een primer of een houtverduurzamingsmiddel behandelen voor je een olie-, beits-, vernis- of laklaag aanbrengt. Deze producten beschermen het hout diep tegen weersinvloeden, insecten en/of schimmels.
Als je al een aantasting door schimmels of houtworm kan vaststellen, zorg dan eerst met een specifiek houtbehandelingsmiddel voor een efficiënte bestrijding. Schuur je hout ook op voor je de beits aanbrengt. Roer de beits altijd goed om voor gebruik en breng het aan met een langharige borstel.
Ga je beitsen op een reeds behandeld oppervlak? Lees dat eerst dit artikel.
Aanbrengen
In de meeste gevallen voorzie je zeker twee lagen, maar bij nieuw hout kan een derde laag zeker geen kwaad. Is hetgeen je wil beitsen (bijvoorbeeld een gevel) naar het zuidwesten gericht, en vangt het veel zon, of absorbeert het hout de beits na twee lagen nog steeds zeer sterk, dan is een derde laag eveneens aangewezen. Verder bestaan er ook verspuitbare beitsen.
Verdunnen
Op bepaalde houtsoorten is het beter om een (solventgedragen) beits te verdunnen met white spirit (10%), zodat de beits beter kan indringen. Om zeker te zijn of dit nodig is, raadpleeg je best de verpakking of de technische fiche van je product.
Wanneer herhalen?
Meestal blijft een laag tussen de 2 en 5 jaar goed. Je kan hier ook nagaan of een beitslaag zijn werk doet door er wat water op aan te brengen. Parelt het water, dan beschermt de beitslaag voldoende.