Hout beschermen met een olie of was
De natuurlijke olie verdwijnt na een tijdje uit je hout. Om ervoor te zorgen dat water de plaats niet kan innemen van die olie, bescherm je het hout met olie of een verzadiger. Voor binnenhout kan je ook een (boen)was gebruiken, een nauwverwant product dat niet zo diep dringt als olie, maar een beschermende toplaag vormt.
Oliën
Oliën voor houtbescherming zijn producten die bestaan uit zeer minuscule deeltjes. De deeltjes dringen diep in het hout, en vervangen er de oorspronkelijke olie. De basis voor dergelijke producten is meestal lijnolie. Met een olie voed je enerzijds het hout waardoor het uitdroging tegengaat. Een olie werkt verder ook waterafstotend, zodat vochtschade wordt vermeden.
Pigmentering
Opgelet: oliën beschermen het hout tegen verwering, maar niet noodzakelijk tegen uv-stralen. Met olie behandeld hout kan dus nog steeds vergrijzen door de zon. Wil je liever niet dat je hout verkleurt, dan kies je een olie met op z'n minst een lichte pigmentering, zo breng je ook kleuren in je hout, die zorgen voor een uv-bescherming.
Hoe donkerder de kleur van je olie, hoe meer pigmenten, en hoe beter de uv-bescherming. Je houdt best ook best rekening met de oorspronkelijke kleur van het hout. Je wil immers niet dat je meubelstuk niet meer in je interieur past doordat de kleur ineens te donker uitvalt. Er zijn echter ook oliën die niet gepigmenteerd zijn, maar toch een uv-filter bevatten.
Olie of verzadiger gebruik je het best voor tuinmeubilair, grote horizontale vlakken zoals terrassen en parket, en bij zachte houtsoorten (ceder, den en spar).
Hoe aanbrengen?
Een olie breng je aan met een rol of een langharige borstel, al zijn er ook verspuitbare oliën, of zelfs oliën met een gelstructuur die je met een aangepaste handschoen kan aanbrengen op je hout. Zorg steeds voor een droog, opgeschuurd en stof- en vetvrij oppervlak voor je het aanbrengt. Lees hier meer over de voorbereiding.
Olie breng je doorgaans aan in drie lagen op zowel zacht- als hardhout. Bij geïmpregneerd (chemisch behandeld) zachthout zijn twee lagen echter al voldoende.
Na het aanbrengen, moet je het oppervlak nog eens nawrijven met een pluisvrije doek. Zo verwijder je restjes olie die boven op het hout achtergebleven zijn.
Wanneer herhalen?
Een olie aanbrengen op hout doe je doorgaans om de 3 tot 5 jaren om de bescherming te behouden - al naargelang de functie van het hout en hoe vaak het wordt belast.
Je kan zien of een aangebrachte olielaag (nog) zijn werk doet door er water op aan te brengen. Parelt het? Dan is de toplaag (nog steeds) waterafstotend, en beschermt de olie goed. Zoniet, dan is het tijd om het houtoppervlak opnieuw te behandelen.
Was
Was is nauw verwant aan olie, met het verschil dat deze meer een toplaag vormt dan in het hout trekt. In zijn natuurlijke vorm gaat het hier meestal om bijenwas, maar er bestaan ook synthetische wassoorten. Bij was blijft de tekening in het hout goed zichtbaar. Was kan je doorgaans enkel voor binnentoepassingen gebruiken.