Handige tips bij het boren
Een gat boren is geen moeilijke klus. Toch geven we graag wat tips voor een nauwkeuriger resultaat, of om simpelweg wat makkelijker te werken.
Tips bij het boren
Kies de juiste voor
Moet je je boormachine slechts zeer sporadisch gebruiken? Dan kom je met een setje universele boren al een heel eind. Je kan ermee door steen, hout, metaal en kunststof boren zonder moeite. Ga je vaker aan de slag met je toestel? Dan investeer je echter beter in boren die geschikt zijn voor specifieke materialen, zoals houtspiraalboren voor hout, steenboren voor baksteen, betonboren voor beton enzovoort.
Met specifieke boren zal je immers een nauwkeuriger boorresultaat behalen. Over het algemeen gaan ze ook een stuk langer mee. Je gebruikt immers niet één boor voor alle materialen, maar een houtboor enkel voor hout, een metaalboor enkel voor metaal en een steenboor enkel voor steen.
Wissel tijdig van boor
Gebruik een boor niet te lang. Merk je dat de centreerpunt van je houtboor of de kop van je steenboor begint te slijten? Gebruik dan een nieuw exemplaar. Boren met een versleten boor vergt alleen maar meer kracht van je machine en meer energie van je accu.
Schade vermijden
Boren in een muur doe je nooit zomaar. Je moet eerst zeker zijn dat er geen elektrische of sanitaire leiding loopt, precies op de plek waar je een gat wilt boren. Twijfel je? Raadpleeg dan de plannen van je woning of gebruik een leidingzoeker om te voorkomen dat je een elektriciteits- of sanitaire leiding raakt.
Brokkelend pleisterwerk voorkomen
Moet je boren in een bepleisterde muur? Weet dan dat pleisterwerk makkelijk kan afbrokkelen wanneer je erin boort. Zeker als de pleister al wat jaren op de teller heeft. Je kunt de schade tot een minimum beperken door de plek waar je gaat boren af te plakken met schilderstape. Je zal meer grip hebben met je boor én de tape helpt om het pleister rond het boorgat meer op zijn plaats te houden.
In de steen of in de voeg?
Wil je iets bevestigen aan een bakstenen muur met pluggen en schroeven? Dan moet je uiteraard eerst de nodige gaten boren. En voor de stevigheid boor je dan beter in de steen dan een voeg. Boren in een voeg kan wel een optie zijn als de steen te hard of beschadigd is.
Boorstof opvangen
Boren zorgt altijd voor stof. Er zijn verschillende manieren om dit stof efficiënt op te vangen of meteen af te voeren. Tijdens het boren kun je bijvoorbeeld meteen de stofzuigerslang onder de machine houden, die het vrijkomende boorstof meteen opvangt. Bij het boren in een muur kun je boorstof opvangen door onder het boorgat een post-it, envelop of koffiefilter te plakken.
Boordiepte bepalen
Als je boort in een muur om later iets te bevestigen met pluggen en schroeven, stem je het boorgat af op je plug. De boordiameter en de diameter van de plug moeten overeenkomstig zijn.
Om ervoor te zorgen dat je de plug vlot in het gat kunt slaan, boor je het gat net iets dieper dan de lengte van de plug. Die lengte kan je bepalen door de plug naast de boor te houden, en de lengte aan te duiden met een stuk tape op de boor.
Moet je meerdere gaten van dezelfde diepte boren en wil je ervan verzekerd zijn dat die diepte overal gelijk is? Werk dan met een diepteaanslag. Dit is een opzetstuk dat ervoor zorgt dat je boor zeker niet te diep gaat.
Voorkom wegglijden
Ga je in een tegel boren? Dan gebruik je een tegelboor. Op glad tegelwerk kan het trouwens zijn dat je boor wegglijdt op het oppervlak bij de aanzet. Om dat te voorkomen plak je de tegel af met tape op de plek waar je wil boren. Door de tape zal je boor zijn grip niet verliezen
Splinters vermijden
Ga je boren door hout, dan wil je vast niet dat er onderaan splintervorming is op het moment dat de boor door het materiaal gaat. Dat kan je voorkomen door tijdens het boren een stuk resthout onder het te doorboren hout te leggen. Best klem je het vast met enkele lijmklemmen om het op zijn plaats te houden.
Perfect recht boren
In de meeste gevallen wil je geen schuin boorgat. Houd je machine dus zo recht mogelijk tijdens het boren. Als je neerwaarts boort, kan het helpen om bijvoorbeeld een oude cd met de spiegelende kant naar boven rond het boorgat te leggen. Aan de hand van de reflectie kan je zien hoe recht je bezig bent.
Je kunt ook een hulpstuk maken met wat resthout. Voorzie eerst een bodemplaat. Daarin maak je op een van de hoeken een uitsparing voor de boor. Schroef vervolgens twee plankjes haaks aan elkaar, en bevestig deze vervolgens aan de bodemplaat ter hoogte van de uitsparing.
Boorstandaard
Een boorstandaard aanschaffen is ook een optie. Dit is een statief waarin je je boormachine kan vastzetten. Let op, dan moet je wel een boormachine hebben met een continu-schakelaar. Zo kan je de boormachine laten draaien zonder dat je zelf de knop moet indrukken, op die manier heb je je handen vrij om de boorstandaard te hanteren.