Atelier & werkplaatsPremium

Zo hebben we de schroefboormachines getest

9 schroefboormachines werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe krachtig ze zijn om in verschillende materialen te boren en te schroeven. Daarnaast hebben we ook oog voor de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De lasermeters werden niet aan labotests onderworpen. Onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.

 

Wat hebben we getest?

Kracht

Een allround schroefboormachine is geschikt om schroeven in te draaien en om te boren in zachte materialen zoals hout, metaal en kunststof. Ook zachtere steensoorten zoals bakstenen, snelbouwstenen en cellenbeton kunnen met dergelijke toestellen bewerkt worden – uiteraard wel met de juiste boren. Echter, voor zwaarder boorwerk, zoals in beton, hebben niet alle geteste machines voldoende vermogen. We gingen na hoe elk toestel presteerde bij het boren in hout, cellenbeton en baksteen. 

 

Functionaliteit en features

We gingen de verschillende instellingen en features op elk toestel na. Zo bekeken we het toerental en de koppeling alsook hoe je bits en boren op het toestel steekt. Twee toestellen hadden een klopfunctie en die werd eveneens uitgeprobeerd. 

klopfunctie boormachine

Algemene gebruiksvriendelijkheid

Doorheen het testproces bekeken we de uitrusting van elk toestel en hoe vlot de bediening verloopt. We gingen ook na hoe gemakkelijk ze in de hand liggen, hoe zwaar ze zijn etc.

 

Hoe hebben we getest?

Unboxen

Op de verpakking kunnen we heel wat informatie aflezen zoals de functies, het vermogen en de features. Acht toestellen werken op een accu, die meestal meegeleverd wordt. Eén model werkt op snoer. 

Op de doos kunnen we heel wat informatie aflezen zoals de gegevens van de batterij, het gewicht, de grootte, de rotaties per minuut en de materialen waarmee het toestel compatibel is. Ook wordt aangeduid over welk type motor het toestel beschikt. Sommige toestellen hebben een koolborstelloze motor. Deze zijn energiezuiniger en gaan langer mee. Bovendien zijn er geen koolborstels die je moet vervangen.

info op de verpakking

Sommige modellen worden geleverd in een handige opbergkoffer, andere zitten in een kartonnen doos, al dan niet met accessoires zoals bits, boortjes, een riemclip, extra handgreep of extra accu. 

 

Accu of snoer?

Meestal heeft een schroefboormachine een oplaadbare Li-ionbatterij. Er zijn ook varianten met een snoer. De grootste troef van werken met een accu is de mobiliteit. Toestellen met een batterij kun je gebruiken waar je wilt, je hebt geen stopcontact nodig in de buurt. Met gesnoerd gereedschap ben je aan de kabel gebonden en kun je minder vrij bewegen. Je kunt een verlengkabel of een haspel gebruiken voor meer flexibiliteit, maar dit is niet altijd praktisch. Je moet er rekening mee houden dat je kabel nergens blijft haperen.

schroefboormachine op snoer

Bij sommige toestellen is de batterij inbegrepen, bij andere moet je die apart kopen. Sommige van de toestellen beschikken zelfs over twee batterijen. Handig, want zo beschik je over een reservebatterij die kan opladen tijdens het uitvoeren van de klus. Je kunt op die manier steeds doorwerken.

Terminologie van de batterij

Een accu beschikt over een hoeveelheid voltage, of spanning. Dat staat voor de kracht van het toestel. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger het toestel dus. De meeste toestellen beschikken over een batterijvoltage van 18 volt of meer, bijvoorbeeld 20 volt. Hiermee kan je eenvoudig doorheen snelbouwers, cellenbeton of zachte steensoorten boren.
Andere schroefboormachines beschikken dan weer over een voltage van 12 volt. Deze zijn dan weer geschikt voor licht schroefwerk, bijvoorbeeld in hout en gipsplaten.

Daarnaast vermelden de batterijen ook een ampère-uur (Ah). Hoe hoger het ampère-uur, hoe langer je met het toestel kan werken. De meeste toestellen beschikken over een batterij van 2 ampère-uur, andere toestellen over 4 ampère-uur, dus dubbel zoveel accucapaciteit. Eentje beschikt over een batterij van slechts 1,5 ampère-uur.
Er zijn verschillende varianten batterijen beschikbaar, afhankelijk van het voltage en het ampère-uur. Die kan je op de meeste toestellen aansluiten. Hou er rekening mee: hoe meer ampère-uur, hoe zwaarder de batterij.

accu met technische gegevens batterijduur

De meeste van de accu’s zijn blokvormig. Andere zijn dan weer cilindervormig, en kan je in het toestel schuiven. Ze zorgen voor een kleiner gewicht tijdens het werken. Wat opvalt, is dat de cilindervormige batterij over een kleiner voltage beschikt. De meerderheid van de accu’s beschikt over een batterij-indicator die toont hoeveel batterijvermogen er nog aanwezig is.

Aan de slag

Boren in cellenbeton

We testten eerst onze negen toestellen uit op cellenbeton met steeds eenzelfde boor, geschikt voor steen. Je plaatst de boor op de schroefboormachine via een snelspanboorkop. Je hebt dus geen sleutel nodig, je draait de boor met de hand vast. Dit verliep vlot bij elk van de geteste schroefboormachines.

boren in cellenbeton

TIP
Een steenboor herken je aan het hardmetalen plaatje aan het uiteinde, gemaakt van widia, om in baksteen of wandtegels te boren.
steenboor plaatje

De boormachines werden telkens ingesteld op de krachtigste stand, en op de tweede versnelling. Steen vereist een hogere boorsnelheid. Tijdens het instellen van de boormachines merkten we op dat het toestel op snoer over één versnelling beschikt.
De boormachines met klopboorfunctie geraakten logischerwijze het vlotst doorheen het cellenbeton. De toestellen met een gewone boorfunctie kenden ook geen moeite. De schroefboormachine op snoer zorgde voor veel trilling tijdens het gebruik. Bij langdurig gebruik kan dit voor ongemakken zorgen.

 

Boren in baksteen

Een volgende test was boren in baksteen. Hier merkten we op dat de schroefboormachines zonder klopboorfunctie er toch heel wat langer over deden om erdoor te geraken. Bij sommige toestellen was het raadzaam om te stoppen tijdens het boren om beschadiging te voorkomen.

in baksteen boren klopboor

 

Boren in metaal

Voor het boren in metaal wisselden we de boorkop voor een metaalboor. Tijdens de wissel stelden we geen problemen vast. Elk systeem zorgt voor een vlotte gereedschapswissel.

boren in metaal

TIP
Metaalboren zijn gemaakt van gehard staal voor zachte metaalsoorten, en chroomvanadium, kobalt of titaancarbide voor harde metaalsoorten. De kop is plat en driehoekig.
metaalboorkop boren door metaal

Voor staal is ook een hogere boorsnelheid nodig. Opnieuw kozen we voor de krachtigste stand, en op de tweede versnelling. We testten elke schroefboormachine met dezelfde metaalboor uit op een metaalstud. Het boren doorheen de stud verliep zonder enig probleem. We stelden enkel opnieuw vast dat de machine met snoer veel trilling vertoonde.

 

Boren in hout

Last but not least boorden we ook in een dikke houten balk (grenen) met eenzelfde houtspiraalboor. Die beschikt over een centreerpunt dat verhindert dat de boor wegglijdt. Zo'n houtboor heeft ook twee voorsnijders, die ervoor zorgen dat je geen splinters boort. Opnieuw geen grote verschillen, behalve dat de toestellen met klopboorfunctie het snelst doorheen het hout raken.

boren door een houten balk

KIES DE JUISTE BOOR
In deze tests namen we voor elk type materiaal een aparte boor die ervoor geschikt is. Je kan ook kiezen voor een universele boor, die over een aantal voordelen beschikt. Als je voor ieder materiaal een aparte set boren moet aankopen, dan geef je al gauw driemaal zoveel uit dan wanneer je één set universele boren koopt.
Een ander voordeel is dat je minder materiaal moet meesleuren naar de werkplaats. Het is ook tijdbesparend.  Je kan sneller werken als je die wissels niet moet uitvoeren.
Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan een universele boor.  Voor zwaarder of nauwkeuriger werk ben je beter af met een specifieke boor. Er treedt ook sneller slijtage op bij de universele boor.

 

Schroeven in hout

Als laatste schroefden we met elk toestel een schroef in een grenen balk. We verdeelden onze balk volgens het aantal schroefboormachines. Zo konden we eenvoudig vergelijken.

TIP
Op voorhand kijk je ook het beste welke bit er het beste past bij het type schroef dat je gebruikt. Gebruik bij voorkeur ook een bithouder.

We plaatsten de machines op schroefstand. Om te schroeven werk je in de eerste versnelling, en op een laag toerental, zoals nummer vijf. Heb je meer kracht nodig, dan verhoog je geleidelijk aan het toerental van de boormachine.
Zo testten we het schroeven in drie fases: we begonnen op stand 5, daarna stand 10 en tot slot stand 15. Zo konden we stapsgewijs zien hoe vlot de schroef in het hout zou geraken.

schroeven indraaien hout

De meeste schroefboormachines slaagden hier met glans. Maar sommige boormachines hadden nog een extra stand nodig, het absolute maximum. En dan nog ging het moeizaam om de schroef in het hout te laten verzinken.
Bij sommige modellen blijkt dat de tussenstanden amper verschillen, en dat de maximumkracht hiertegenover een groot contrast vertoonde. De kracht tussen de standen onderling blijkt niet evenredig te zijn.

 

Conclusie

Aangezien elk toestel met vlag en wimpel slaagde voor de tests, hangt de keuze van een schroefboormachine dus vooral van jou af. Ben je op zoek naar een toestel met meerdere mogelijkheden dan enkel boren? Bekijk dan op voorhand de opties van het model dat je in gedachten hebt, zodat je zeker bent dat het aan je eisen voldoet. Denk ook goed na over de accessoires die je er al dan niet bij wil en het totale kostenplaatje. 

accessoireset bij je boormachine

Bekijk op voorhand het voltage van de accu van de schroefboormachines zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je door steensoorten als cellenbeton en baksteen wil boren.
Wil je toch door harde materialen boren? Een machine met klopboorfunctie doet wonderen om er vlot doorheen te boren.

De reviews en technische gegevens van de schroefboormachines vind je hier terug. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine