Hoe het dak van je tuinhuis renoveren met metalen dakplaten?
Dakplaten met asbest verwijderen, het is een goede zaak. Maar als je dat achter de rug hebt, moet je natuurlijk ook een nieuw dak installeren. Metalen dakplaten kunnen dan een mogelijkheid zijn. We tonen hoe je deze platen kan leggen. Natuurlijk kan je dezelfde plaatsingsprincipes toepassen bij het plaatsen van golfplaten in een ander materiaal. Kies dan wel de juiste bevestigingsschroeven.
Voorbereiding
Opmeten en uitrekenen
Er komt wat rekenwerk bij kijken om te weten hoeveel dakpanelen je nodig hebt. Meet de breedte van je tuinhuis op. Tel uit hoeveel rijen platen je nodig zal hebben om die te vullen. Let op, je hebt steeds een overlap van minstens 20 cm nodig. Meet dan de lengte op met minstens 10 cm oversteek. Als die langer is dan de lengte van een plaat, moet je ook weer 20 cm overlap incalculeren.
Wanner je de platen gekocht hebt, pas je ze even uit op het dak. Let erop dat er links en rechts evenveel oversteek is.
Volgorde
Om het insijpelen van vocht te vermijden, hou je rekening met een bepaalde plaatsingsvolgorde. Je begint met de onderste rij, de hogere rijen komen daarop. Water dat van het dak afloopt, kan dan niet tussen de naden kruipen.
Je begint ook aan de niet-regenzijde. In onze streken komen regen en wind meestal van de zuidwestelijke richting. Als je dus aan de andere zijde begint, ligt de opening van de overlap ook aan de andere zijde. De wind kan dus geen vocht onder de naad blazen.
Metserskoord
Om de beginpositie van de onderste rij aan te duiden, gebruik je een metserskoord. Meet eerst af tot hoe ver de platen moeten komen. Hou rekening met het aantal centimeter dat de plaat moet uitsteken., Teken die maat af aan beide zijden van het gebouw en span het metserskoord ertussen. Leg de platen net niet tegen dit koord, mocht je het koord raken, dan kan je het verplaatsen.
Dakplaten bevestigen
Vastleggen
Om de platen vast te leggen, gebruik je de bijhorende schroeven. Vlak onder de kop zit een rubber ring, die zal zorgen voor een waterdichte afsluiting.
Schroef voldoende diep in, zodat de ring tegen de platen wordt gedrukt, maar let er ook op dat je de ring niet kapotdrukt door te hard aan te schroeven. Aan de andere zijde zit een boorpunt, zo hoef je niet voor te boren. Gebruik een slagmoerschroevendraaier, zo beschik je over voldoende kracht.
Overlap
Daar waar je twee platen moet laten overlappen, zorg je het best voor de nodige ondersteuning. Het is om die reden dat je een panlat onder de plaat moet schuiven. Maak je geen zorgen, de schroef gaat voldoende vlot door deze lat tot in de balk die eronder ligt.
Beugel
Op de overlapping kan je ook niet zomaar een schroef gebruiken, je zou de platen te zeer gaan vervormen. Daarom gebruik je een beugeltje. Dit volgt de vorm van de plaat en verdeelt zo de druk van de schroef gelijkmatig. De binnenzijde van de beugel heeft ook een rubberlaag, zodat je ook hier verzekerd bent van een waterdichte sluiting.
Op maat
Ons dak heeft ook een korte zijde. Hiervoor zijn de metalen dakplaten te lang. We zullen ze dus moeten afkorten. Meet eerst de lengte op die je nodig hebt. Dat is de lengte van de constructie plus enkele decimeters oversteek. Zeker als je ervoor kiest om geen dakgoot te plaatsen, is er voldoende oversteek nodig.
Knabbelschaar
Om de platen op maat af te korten, gebruik je een knabbelschaar. Dit is niet echt een courante machine, je gaat ze waarschijnlijk moeten huren. Met de knabbelschaar maak je een nette snede en beschadig je de coating van de platen niet. Probeer je dit met een slijpschijf, dan zul je de platen binnen de kortste keren moeten vervangen omdat ze gaan roesten.
Vastschroeven
Ook die platen schroef je vervolgens vast, op de gekende manier. Schroeven op elke golf, beugels op de overlappende plaatsen. Tijdens het schroeven komen er metalen bramen los. Die kunnen op het dak blijven liggen. Het is belangrijk dat je ze wegveegt, de bramen zouden bij de eerste regenbui gaan roesten.
Dakplaten vastleggen
Leg de dakplaten aan de bovenzijde ook vast in het midden van elke neerwaartse golf. De schroeven zullen verborgen zitten onder de daknok. Het is de bedoeling dat je, door het aanbrengen van deze extra schroeven, vermijdt dat de dakplaten een beetje bol staan. Voor dit schroefwerk gebruik je hetzelfde type schroeven (met dezelfde dichting), maar dan in een korter formaat.
Windveren
Windveer, dat is de naam die gegeven wordt aan de metalen delen die je aan de zijkant moet vastmaken. Ze beletten inderdaad dat de wind vrij spel zou krijgen onder de dakplaten. Leg de windveer op haar plaats en schroef die vast met de lange schroeven. Met die schroef zet je meteen ook de dakplaat vast.
Op een rij
Ook aan de zijkant maak je de windveren vast. De korte schroeven zullen hier volstaan. Wat wel belangrijk is, is dat je even de tijd neemt om de juiste positie van de schroeven af te tekenen. Je zal immers deze schroeven goed zien zitten.
Zorg ervoor dat ze mooi op een lijn liggen en met een gelijke tussenafstand zijn aangebracht. Het is namelijk storend als dit niet zo zou zijn.
Nokstukken
Nokstuk bijknippen
Voor je het nokstuk kan plaatsen, moet je het bijknippen. Meet daarom, aan het begin van het dak, de afstand tussen de windveren en de eerste golf. Die afstand zet je over op het begin van je nokstuk en teken je af. Met de knabbelschaar neem je weg wet je zonet hebt aangeduid.
Nokstuk plaatsen
Het nokstuk met de aangepaste vorm past nu perfect over de plaatsen. Voor elk van de golven is er een inkeping op het nokstuk. Ook nu begin je aan de tegenovergestelde zijde van de regen- en windkant. Je zoekt het best uit hoe de nokstukken gaan passen voor je begint te monteren.
Vastschroeven
Schroef het nokstuk vast. Kies voor de lange schroeven. Zet een schroef in het begin en verder op elk van de golven. Een tweede nokstuk plaats je, zoals steeds, met een twintigtal centimeter overlap. Indien nodig, kan je het onderste nokstuk wat afkorten om niet te veel overlap te hebben. Ook het laatste nokstuk zal je moeten bijwerken met de knabbelschaar, zodat het past over de windveer.