HOE EEN WASMACHINE ONDERHOUDEN
Net als alle andere huishoudtoestellen, is ook je wasmachine regelmatig aan een onderhoudsbeurt toe. Met deze checklist voorzie je alvast een volledige en grondige reiniging, zodat je proper kan blijven wassen. Ook hier houd je best de handleiding van de machine bij de hand. Begin met de stekker uit het stopcontact te halen.
DE DEUR
Eerst en vooral maak je regelmatig het rubber rond de deur schoon. Daar kan zich namelijk heel wat vuil en vocht verzamelen, wat voor schimmels en nare geurtjes kan zorgen. Neem dus na elke wasbeurt het vuil weg met een vochtige doek, en aangekoekt vuil met een borsteltje.
Check tussen de deur ook altijd eens voor kleine dingen zoals haarspeldjes of knopen die in de kleding waren blijven hangen toen je ze in de wasmachine stak.
DE WASMIDDELLADE
Er bestaan tegenwoordig wasmachines met een zelfreinigende wasmiddellade. Daarbij hoopt het wasmiddel niet op doordat er water door spoelt.
Is die van jou niet zelfreinigend? Dan kuis je ook die het best na elke wasbeurt uit – gewoon losmaken en alle vuil verwijderen met heet water en azijn.
DE TROMMEL
Voor de reiniging van de trommel zijn wasmachines tegenwoordig ook reeds uitgerust met een zelfreinigingsprogramma. Is jouw wasmachine daar niet mee uitgerust, dan kan je een wasbeurt op de hoogste temperatuur (neem 90 °C) laten draaien zonder was, zodat alle bacteriën worden weggespoeld – doe dat bij voorkeur maandelijks met een vaatwastablet of een speciaal product voor wasmachines.
Na een was-/onderhoudsbeurt laat je ook altijd de deur even openstaan zodat het restvocht dat zich nog in de trommel bevindt, kan verdampen.
DE FILTER
Een wasmachine is ook uitgerust met een filter. Ook die moet regelmatig geleegd worden, wil je niet dat je was onfris ruikt. Daarvoor plaats je een lege emmer onder de filter, open je het klepje, laat je de machine leeglopen en verwijder je uiteindelijk de filter. De filter zelf spoel je het best af onder warm water. Als die weer proper is, plaats je die terug.
Aan veel machines wasmachines zit tegenwoordig ook een slangetje om de reiniging makkelijker te maken. Je klikt de slang los, doet het dopje eraf, en leidt die naar een potje geleiden om het water daarin op te vangen.
ONTKALKEN
Verder moet je je wasmachine minstens één keer per jaar ontkalken. Kalk zorgt niet alleen voor een snellere slijtage van je machine, maar ook voor een langere opwarmtijd van het water, wat meer energie verbruikt. Daarvoor vul je de wasmiddellade met ontkalker (zie de verpakking van de gebruikte ontkalker voor de juiste dosering), en laat je de machine twee keer een volledig programma draaien van 40 of 60 °C.
LEKKAGE VOORKOMEN
Om lekkages te voorkomen, controleer je het best ook ieder jaar eens de slang van de watertoevoer. Als er barstjes of scheuren in zitten, moet hij vervangen worden. Anders zou de hoge waterdruk tijdens het wassen onverwachts breuken kunnen veroorzaken. Nog een andere manier om lekkages te vermijden, is door na iedere wasbeurt de kraan dicht te draaien. Vergeet hem dan natuurlijk niet terug open te doen voor het wassen.