KeukenPremium

Hoe onderhoud je een dampkap?

Het spreekt voor zich dat je de duurzaamheid en goeie werking van je dampkap kan vergroten door er goed zorg voor te dragen. Er zijn een aantal zaken die je kan doen om je dampkap te poetsen of te onderhouden.

 

FILTERS REINIGEN

Doordat een dampkap de kooklucht opzuigt en filtert, komt er heel wat vet in de filters terecht. Om een optimale afzuigkracht te verzekeren, reinig je die dus het best regelmatig.

citroenwater voor dampkap

Om deze vetten in eerste instantie los te weken, heb je aan wat water, natuurazijn en een citroen genoeg. Pers een halve citroen uit, en doe die samen met wat water en een kopje azijn in een kookpot. Zet de kookpot op het vuur en steek de dampkap aan.

water koken voor filters dampkap

Eens het mengsel kookt, zullen de kookdampen door de dampkap opgezogen worden en zullen de azijn en het citroensap het vet uit de filters al wat losweken. Laat dit een aantal minuutjes stomen en inwerken. Vergeet niet om de kookpot ook weer van het vuur te halen.

In een volgende stap neem je de filters uit de dampkap. Zijn ze al eventjes niet meer gepoetst, dan zal je een vette aanslag op de roosters terugvinden. Door de damp van het citroen-azijnwater zal dit vet al losgeweekt zijn, maar je moet alles natuurlijk nog poetsen.

filters laten baden in afwaswater

Gaat het om hardnekkig vuil, dan is het aangeraden de roosters eerst te laten weken in warm water met afwasmiddel en sodakristallen. Laat ze even baden, zodat de soda kan inwerken en schrob ze daarna schoon met een spons of zachte borstel. Met wat poetswerk zal je zien dat de vettige waas van je filters verdwenen is. Spoel grondig na en laat drogen.

TIP
De meeste afneembare filters mogen trouwens ook gewoon in de vaatwas gewassen worden… Geen excuus dus om die niet regelmatig te reinigen!

Om ervoor te zorgen dat vet zich in de toekomst minder snel op je roosters zal hechten, kan je ze nog inspuiten met een siliconespray. Plaats ze daarna terug in de dampkap en ze zullen weer optimaal vet en geurtjes filteren!

wegwerpfilters dampkap

WEGWERPFILTERS

In oudere dampkappen zitten eerder wegwerpfilters. Denk eraan om ook die regelmatig te vervangen. Uiteraard poets je dan eerst de houder, voor je er een nieuwe filter in stopt.

KOOLSTOFFILTER
Heb je een recirculatiedampkap? Dan moet je rekening houden met de koolstoffilter, die je regelmatig moet vervangen (afhankelijk van het type).

 

BEHUIZING

behuizing kuisen dampkap

Ook de buitenkant van je dampkap moet je natuurlijk regelmatig schoonmaken. Gebruik hiervoor een reinigingsspray afgestemd op het materiaal waaruit je toestel gemaakt is. Een gewone allesreiniger kan natuurlijk ook steeds dienstdoen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Je dampkap vervangen en onderhouden

De dampen die ontstaan bij het koken, worden normaliter naar buiten afgevoerd via een dampkap of afzuigkap boven het fornuis. het toestel krijgt heel wat te verduren, dus we leggen je uit hoe je een dampkap moet onderhouden of vervangen.

Perfecte dampafzuiging mogelijk vanuit het kookwerkblad?

Tegenwoordig is de keuken dé sociale ontmoetingsplaats voor gezinsleden en gasten. het is dan ook niet verwonderlijk dat de aandacht naar de culinaire prestaties en de gezelligheid moet gaan en niet naar de bombastische infrastructuur, zoals ...

Dampkappen zijn niet meer wat ze geweest zijn

Dampkappen zijn niet meer wat ze geweest zijn. elke categorie verandert! we zien ingebouwde afzuigingen zonder afvoer, geïntegreerde inbouwdampkappen en zelfs dampkappen volledig ingewerkt in een imposante lichtarmatuur.

Slimme kookplaten dankzij nieuwe functies en ingebouwde dampkap

Bij kookplaten merken we twee opvallende trends op. enerzijds de ingebouwde dampkappen, geïntegreerd in het werkblad of in de kookplaat zelf. de verkoop ervan is nog niet zo groot, maar neemt wel toe. weg is immers de externe dampkap, waardoor de gebruiker meer ruimte heeft en het keukendesign niet langer doorbroken wordt. een geïntegreerde dampkap zuivert bovendien stil en efficiënt. anderzijds worden kookplaten vandaag slimmer, met sensoren voor precieze temperatuurcontrole, kookpotherkenning, bediening via een app … ook op die functies gaan we in dit artikel dieper in.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine