FunderingenPremium

Wanneer paalfunderingen of funderingsputten gebruiken?

Zit de draagkrachtige grond dieper onder het oppervlak? Dan moet je een beroep doen op geprefabriceerde betonnen palen. Deze worden dan in de grond geheid, geschroefd of geboord. Een tussenoplossing tussen de funderingsplaat en paalfunderingen, is het delven van funderingsputten. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van deze methodes.

 

Paalfunderingen

paalfunderingen fundering

Zit de draagkrachtige grond vanaf 5 meter onder het oppervlak? Dan moet je een beroep doen op geprefabriceerde betonnen palen. Deze worden dan in de grond geheid (waarbij de paal als nagel fungeert, en een zwaar gewicht, de heiblok, als hamer), geschroefd of geboord. Bovenop de palen komt dan een rooster van balken in gewapend beton.

Doordat er hiervoor omvangrijke machines nodig zijn, is dit een veel duurdere funderingsmethode dan een plaat of stroken. Deze wordt dan ook toegepast wanneer het echt niet anders kan.

In plaats van grote heipalen te gebruiken kan je, om kosten te besparen, ook palen van een kleiner formaat kiezen - met een lengte van 70 cm en een diameter tot 15 cm. Je hebt dan wel meer palen nodig (veel kleintjes vervangen één grote), maar dan geraak je er met kleiner materiaal, en speelt de toegankelijkheid van de werf eveneens een minder grote rol dan wanneer je met grote machines moet werken.

 

Funderingsputten

putten fundering

Een tussenoplossing tussen de funderingsplaat en paalfunderingen in, is het delven van funderingsputten. Dit wordt toegepast wanneer de draagkrachtige grond tussen de 4 en de 8 meter diep zit. Er worden putten gegraven tot aan de draagkrachtige laag, en die putten worden met beton of zand gevuld.

Afhankelijk van de grondsoort, wordt er nog een stalen voerbuis voorzien om de putwanden te ondersteunen. Na het betonneren van de putten wordt de putwand gerecupereerd. Daarop komt vervolgens een rooster aan gewapende balken die als ondersteuning dienen voor de constructie. Het voordeel van funderingsputten is dat er niet veel graafwerken nodig zijn

 

Materialen voor pijlers en palen

houten palen fsc gekeurd

Voor funderingspalen of -putten wordt er het vaakst een beroep gedaan op beton, maar houten palen bieden een goedkopere optie. Daarvoor wordt dan het best hout gebruikt met duurzaamheidsklasse 1. Vanuit ecologisch perspectief wordt er in de eerste plaats het best gekozen voor lokaal of regionaal beschikbare houtsoorten en bij voorkeur FSC-gelabeld hout. Voor Europese houtsoorten kan ook PEFC-hout. Indien er tropisch hout gebruikt wordt, kies dan uitsluitend voor hout met het FSC-label.

Let op: hout blijft goed als het in een droge omgeving is of constant nat is (afgesloten van zuurstof). Is het afwisselend nat en droog, dan moet het tussentijds goed en snel kunnen drogen. Dat kan niet bij funderingspalen. Gebruik daarom bij houten funderingspalen betonnen opzetters ter hoogte van het grondwaterpeil.

Verder kan je ook een beroep doen op stalen schroefpalen die kunnen dienen als fundering bij houtskeletbouw of bij kleine oppervlaktes, bijvoorbeeld voor een tuinhuis of aanbouw.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine