Hoe renoveer je je garagevloer?
Als je je garage gaat renoveren, dan pak je best ook de vloer aan. De garage is niet de meest belopen ruimte in een woning, maar het is wel de plaats waar hoofdzakelijk een auto staat. De vloer moet dus tegen een stootje kunnen. Daarvoor zijn verschillende oplossingen. Beginnen doe je natuurlijk met je vloer te egaliseren.
GARAGEVLOER EGALISEREN
Een garagevloer egaliseren is een makkelijke klus, het vergt alleen wat tijd omdat je rekening moet houden met de droogtijd tussen het aanbrengen van de hechtingsverbeteraar, primer en uiteindelijke verflaag.
De eerste taak is het vrij maken van alle loszittende delen van de vloer, met een plamuurmes lukt dat aardig. Ruim nadien alle onderdelen netjes op met de stofzuiger.
HECHTINGSLAAG
Vooraleer je de egalisatie aanbrengt, ga je aan de slag met een hechtingsverbeteraar. Hoe ga je te werk? Maak de hechtingsverbeteraar aan, en respecteer daarbij de verhouding tussen het aantal delen product en water, zoals aangegeven op de verpakking.
Strijk het product eerst uit aan de zijkanten van de vloer met een platte borstel. Werk daarna, in grote stroken, de resterende ruimte af met een rol op een telescopische steel, dat is beter werken voor je rug. Zijn er nog scheuren of grote oneffenheden te bespeuren in de vloer? Vul ze eventueel op met snelcement, en herhaal nadien deze nog eens met wat hechtingsprimer. Respecteer de droogtijd van de primer, vooraleer je op de vloer loopt.
egalisatiemiddel aanmaken
Doorgaans leg je het egalisatieproduct in de garage 8 millimeter dik. Wil je een dikkere egalisatielaag, van pakweg 15 millimeter? Breng dan ook randisolatie aan. Zo kunnen alle delen los van elkaar bewegen, en vermijd je barsten in de vloer. Als je dat nodig acht, kan je het egalisatieproduct ook verstevigen door er kwartzand aan toe te voegen.
Maak het egalisatiemiddel aan. Kijk op de verpakking hoeveel delen egalisatiepoeder je mag vermengen met proper water. Mix alles goed samen; installeer hiervoor een menger op je boormachine, terwijl je op een laag toerental werkt om luchtbellen te vermijden. Het product heeft geen al te lange verwerkingstijd. Als je een grote oppervlakte wil egaliseren, werk dan zeker met twee personen om de klus te klaren.
UITSTORTEN
Eens het egalisatiemiddel tot een homogene massa is gemengd, kan je het over de vloer uitstorten. Doe dit in stroken van een halve meter tot één meter.
Het product begint zichzelf automatisch te nivelleren, maar het is toch nodig dat je alles mooi verdeelt met een spatel met tanden. Werk in stroken, die je altijd nat in nat over elkaar uitstrijkt. Anders creëer je een naad die zichtbaar zal zijn na uitdrogen. Om het oppervlak nóg gladder te krijgen, werk je elke strook nog eens af met een prikrol.
Op de verpakking vind je ook terug wat de ideale omgevingstemperatuur is om aan de slag te gaan met het egalisatieproduct. Tijdens het droogproces vermijd je toch en hoge temperaturen, zodat de egalisatielaag niet te snel uitdroogt. Zo vermijd je barsten.
MEER WETEN:
Alles over egaliseren
VLOER VERVEN
PRIMER
De egalisatielaag laat je 48 uur drogen. Als je de grond nu nog eens gaat verven, zal je de egalisatie beter beschermen tegen slijtage. Breng daarvoor eerst primer aan, onverdund, het zal de verflaag beter doen hechten aan de ondergrond.
Ongeveer een centimeter boven de vloer, tape je de muur af. Zo krijg je een mooi afgelijnde kleurschakering tussen vloer en muur. Ga met een platte borstel aan de slag in de hoeken, de grotere stukken werk je af met een rol, liefst met telescopische steel.
VERFLAAG
Van zodra de primer is gedroogd, is het tijd voor de uiteindelijke verflaag. Ga opnieuw te werk in stroken. Verdeel de verf eerst kruislings, en werk dan af in één richting. De verf zal doorgaans na één dag drogen al beloopbaar zijn.
Wacht nog een zevental dagen om iets op de vloer te plaatsen, of om er op te rijden met de wagen. Pas dan is de verf volledig uitgehard en krasvast.
MEER WETEN:
Hoe een vloer verven?
VLOERCOATING AANBRENGEN
Een garagevloer krijgt redelijk wat te verduren. Met een beschermende coating maak je een krasvaste toplaag die ook beter beschermt tegen vuil.
Een coating aanbrengen is net als schilderwerk, en dus maak je dat je op een schone ondervloer kan starten zodat er een goede hechting is. Enkele tips.
EEN PROPERE VLOER
Hoe krijg je de vloer proper? Verwijder alle loszittende delen. Ga ook aan de slag met wat detergent. Verdelen gaat makkelijk met een rugsproeier. Spoel na met proper water. Maak de ondergrond dan nog eens vetvrij. Gebruik een mix van azijn met water; op 1 liter water neem je 2 dl azijn, en laat 15 minuten inwerken.
Gebruik nooit alkalische reinigingsmiddelen zoals bruine zeep, sodakristallen of ammoniak. Deze producten hebben een te hoge PH-waarde en hebben een negatieve invloed op het eindrresultaat. Spoel nogmaals grondig na, en laat de vloer een viertal dagen drogen, waarna je ruimte nog eens stofvrij maakt met een stofzuiger. Werk je op een nieuwe betonnen of chape vloer? Wacht dan een drietal maanden, zodat de ondergrond de tijd krijgt om goed uit te drogen.
COATING
Breng de coating aan, en pak eerst de randen aan met een platte kwast. Tape de muur af, want daar wil je geen coating zien uiteraard. De ruimte pak je verder aan met een verfrol op een telescopische steel. Verdeel de ruimte in visuele vlakken, en werk vak per vak af.
Om het product overal gelijkmatig te verspreiden, ga je te werk in een licht kruispatroon. De coating moet je eerst goed mengen. En je gaat te werk in een drietal lagen. Eerst met een voorstrijklaag, dat is een verdunde laag. De coating zal zo dieper in de ondergrond dringen, waardoor die minder zuigend wordt. Laat 24 uur drogen. Daarna breng je nog eens twee onverdunde lagen aan. Telkens kruislings op de vorige laag. Een ideale werkingstemperatuur ligt tussen minimum 12 C° tot 20 C°.
De finale laag laat je best een drietal dagen drogen vooraleer je er op kan lopen, maar wacht een week vooraleer je de auto binnenrijdt, of andere zware ballasten, op de vloer zet.
GARAGEVLOER UIT PVC-TEGELS
Als je nu een gemakkelijkere of tijdelijke oplossing zoekt voor je garagevloer, dan zijn pvc-tegels ideaal. Die zijn duurzaam, gemakkelijk om schoon te maken en plaatsbaar zonder dat je de bestaande vloer moet uitbreken. Je kunt de tegels nadien ook zonder problemen weer weghalen.
Pvc-tegels klik je als een puzzel in elkaar. Je hebt dus geen lijm, onderlaag of primer nodig. Je legt de tegels uit en hamert ze met een rubberhamer in elkaar. Waar nodig zaag je ze op maat.
Net als bij laminaat hoor je wel een uitzetvoeg over te houden aan de kanten, zodat de tegels kunnen uitzetten bij temperatuurverschillen. Bij een dergelijke vloer horen ook de nodige afwerkingsstukken. Daarmee kan je in het geval van een garage de kanten langs de poort of een deuropening ermee afwerken.