PANELEN EN LATTEN KLEMMEN
Moet je latten tegen elkaar verlijmen? Of planken met lamellendeuvels verbinden om een tafelblad te maken? Traditioneel span je alles vast met enkele lijmklemmen en om het opkrullen van het hout tegen te gaan, leg je er een zwaar gewicht op.
HOE WERKT HET?
Deze paneelklem lost dat op door alles samen te klemmen en tegelijkertijd van bovenaf een druk uit te oefenen op het werkstuk. De klem zit vrij eenvoudig in elkaar. Je hebt latten met gaten waarin je op diverse afstanden een slotbout kan fixeren. De klemkracht ontstaat door het aanspannen van hulpblokken met een vleugelmoer. Extra klemkracht creëer je met behulp van enkele spieën. Tijdens het gebruik verhinder je met papier dat de uitgeperste lijmresten aan de spanlatten gaan kleven.
SPANLATTEN
Wie deze paneelklem wil maken, is vrij om te bepalen hoeveel spanlatten je wil creëren. In ons geval zijn er zes gemaakt, telkens van twee verlijmde stroken multiplex. Eenmaal de lijm is uitgehard en mogelijke overtollige lijmresten zijn verwijderd, maak je boorgaten op gelijke afstand in elke spanlat. In die gaten passen later de slotbouten. Leg alle latten samen en teken de boorgaten af. Boor elk gat uit met een houtboor van dezelfde diameter als de slotbouten. Om de kop van de bout later te doen verzinken, boor je elk boorgat aan het begin nog even uit met een potboor.
Nadien schuur je de scherpe randen nog eens op. En wie dat wil, kan elke spanlat nog van een laag vernis voorzien. Het verduurzaamt het hout en maakt dat uitpuilende lijmresten tijdens het klemmen later ietwat makkelijker te verwijderen vallen.
HULPBLOKJES
Er zijn nog vierkante blokjes nodig om over de slotbout te zetten, zodat je ze kan opspannen met een vleugelmoer. Uit elk plaatje wordt een centergat geboord dat de diameter heeft van een slotbout. Op die manier kan je de plaatjes over de slotbout plaatsen. Per slotbout zijn er twee plaatjes nodig.
AAN DE SLAG ERMEE
Dit klemmechanisme werkt supereenvoudig. Bevestig aan elke kant van de spanlat een slotbout. Leg de spanlat zó dat de koppen van de slotbout naar onderen wijzen. Naargelang van de grootte van het werkstuk kan je de slotbouten verplaatsen in andere gaten om alles te kunnen opspannen. Dan kan je het werkstuk dat je wil verlijmen, op de spanlatten leggen.
Op de uitstekende slotbouten pas je dan per rij een tweede spanlat. Daarna schuif je de hulpblokjes over de slotbouten. Het verlengde van de slotbout waar draad op zit, sluit je telkens af met sluitring en vleugelmoer. Zodra je de vleugelmoer aanspant, zal elke spanlat zich naar de andere spanlat trekken.
OPSPIEëN
Bij sommige werkstukken die je wil opspannen, zal je nog wat meer spankracht moeten creëren met behulp van spieën. Fixeer ze telkens naast de slotbouten. Om ze nadien te verwijderen, tik je ze gewoon los met de hamer.