ALLES OVER KLEMMEN EN KLEMHULPSTUKKEN
Of je nu in je atelier klust of ergens iets ter plaatse moet herstellen, een lijmklem komt altijd van pas om onderdelen die je aan elkaar moet verlijmen, tijdelijk te klemmen. Het aanbod in de winkel is groot, maar er zijn ook heel wat hulpstukken die je zelf kan maken.
LIJMKLEMMEN: WAT KAN JE KOPEN?
OPSPANNEN TEGEN STOOTBLOK
KLASSIEKE LIJMKLEM
HAAKS KLEMMEN
PANELEN EN LATTEN KLEMMEN
CORPUS KLEMMEN
PLANKEN KLEMMEN
LIJMKLEMMEN MET MAGNETEN
HULPSTUK VOOR KLEINE BEWERKINGEN
LIJMKLEMMEN: wat kan je kopen?
Met het juiste klemgereedschap win je een extra hand. Ook voor lijmtoepassingen, waarbij het werkstuk gedurende lange tijd met een behoorlijke druk moet vastgehouden worden, is de keuze voor de juiste klem belangrijk. Je hebt een klem nodig van het juiste formaat, met de juiste sterkte en klemkracht en de juiste klemrichting.
OPSPANNEN TEGEN STOOTBLOK
Haaks boren op je werkstuk, een houtverbinding beitelen ... Niets zo handig als dit klemhulpstuk. Het is opgebouwd uit een houten basis met gaten. De gaten dienen om op verschillende afstanden een houten tap te plaatsen. Dit dient als stootblok waartegen je een werkstuk kan opspannen.
KLASSIEKE LIJMKLEM
Geen al te funky hulpstuk, maar het doet wat het moet: onderdelen stevig en vlug aan elkaar klemmen. In de bekken klem je telkens je werkstukken. De spankracht bouw je op door het handvat stevig aan te draaien. Hout, draadstang, handvat en wat inslagmoeren.
HAAKS KLEMMEN
Iets verlijmen of fixeren met schroeven in een haakse hoek? Pak er dan dit hulpstuk bij! Het is gevormd uit een basis-plaat met vier rechte hoeken.
PANELEN EN LATTEN KLEMMEN
Moet je latten tegen elkaar verlijmen? Of planken met lamellendeuvels verbinden om een tafelblad te maken? Traditioneel span je alles vast met enkele lijmklemmen en om het opkrullen van het hout tegen te gaan, leg je er een zwaar gewicht op.
CORPUS KLEMMEN
Een meubel maken, vereist haakse hoeken. Niet altijd evident om je werkstuk dan te klemmen. Dit trapsgewijs hulpstuk zorgt dat je altijd plaats vindt om je lijmklemmen te plaatsen, en dat in een hoek van 90°.
PLANKEN KLEMMEN
Een serie planken aan elkaar verlijmen, dat lukt, maar er moet bij een verlijming altijd drukkracht aanwezig zijn om het geheel te fixeren. Dat lukt wel met lijmklemmen, maar het is soms wat gedoe. Je kan ook het geheel fixeren tussen twee vastgeschroefde latten, waartussen je de planken dwingt met enkele wiggen.
LIJMKLEM MET MAGNETEN
Als je dan toch met lijmklemmen te werk gaat, gebeurt het soms dat die plastic beschermdoppen stuk gaan. Best onhandig omdat de lijmklem zich dan in het hout durft te bijten. Een lelijke markering blijft dan over. Deze versie met wat magneten biedt soelaas.
HULPSTUK VOOR KLEINE BEWERKINGEN
Iets kleins bewerken, maar in alle veiligheid je handen kunnen plaatsen? Dan komt dit klemhulpstuk beslist van pas. Je kan wat resthout uit eerdere projecten gebruiken, wat houtlijm, nagels en schroeven, een slotbout en een stevig scharnier.