Elektrische componentenPremium

Hoe plaats je een buitenstopcontact?

Een stopcontact in de tuin kan om meerdere redenen handig zijn. Een robotmaaier of een terrasverwarmer werken immers niet zonder stroom. Ook voor tuinverlichting of werken met elektrisch snoeigereedschap is een stopcontact aan het terras of in de tuin een gemak. We overlopen hoe je een dubbel buitenstopcontact aansluit en in je tuin integreert, zodat je niet meer hoeft te sukkelen met een of meerdere verlengkabels. Met zo’n vrijstaand stopcontact kun je immers vrij bepalen waar je het plaatst, maar zorg er natuurlijk voor dat je op die plaats stroom voorhanden hebt.

 

Elektriciteit: basisbegrippen die je moet kennen
32 artikels
Alles over elektriciteit plaatsenOntdek ons digitaal magazine over elektriciteit plaatsen
Lees magazinechevron_right

Voorbereiding

Verbinding

verbinding buitenstopcontact 

Voor je het paaltje van een vrijstaand stopcontact kan installeren, moet je eerst de elektrische verbinding voorbereiden. Het gaat hier om een dubbel stopcontact, waardoor de twee punten met elkaar moeten worden doorverbonden. Gebruik draden van 3G2.5.

Strip de uiteinden van de draden en plooi ze om zodat je ze in het bovenste contactpunt kan monteren. Steek het uiteinde diep genoeg, zodat het blootgemaakte koper niet meer zichtbaar is, en schroef vast. Check je handleiding voor de aansluitvolgorde.

1.2 Verbinding buitenstopcontact

Presenteer de sokkels in de contactdoos om de verbindingsdraden op maat te maken. Plooi volgens de gewenste pasvorm en ontbloot opnieuw de uiteindes.

 

LET OP
Vergeet niet je zekering uit te zetten voor je begint! Stroomkabels voor buitentoepassingen moet je aansluiten op een differentieelschakelaar van 30mA, die biedt een extra beveiliging bij deze vochtige omstandigheden.

 

Put voor het paaltje

2.1 Put voor het paaltje buitenstopcontact

Daarna maak je de put voor het paaltje. Kies een locatie die je met je stroomkabel kan bereiken en maak de bodem vrij. Doe het grove werk met een spade. Met een handschopje kun je de put ten slotte nog wat fijner uitwerken.

2.2 Put voor het paaltje buitenstopcontact

Controleer of de afmetingen van je put in orde zijn. Meet het paaltje van je buitenstopcontact op – want elk type is verschillend – zodat je de vereiste diepte kan bepalen. Laat de contactdoos zo’n 10 cm boven de grond uitkomen. In dit geval is de afstand tussen het connectiepunt en de onderkant van de paal 30 cm, de put moet dus 20 cm diep zijn.

 

Monteren

Contactdoos

3. Contactdoos buitenstopcontact

Monteer eerst alles op de bevestigingspaal voor je die in de grond gaat verankeren. De contactdoos schroef je op de sokkel vast voor je de elektriciteit aankoppelt op de stopcontacten.

 

Aankoppelen

4.1 Aankoppelen buitenstopcontact

Kort dan de mantel en de stroomkabel zelf af tot de benodigde lengte. Voorzie wat marge om de aansluiting vlot te maken. Haal de kabel door de opening in je paal en breng hem tot in de contactdoos. Vergeet het klemkoppelstuk niet om je verbinding waterdicht te houden.

4.2 Aankoppelen buitenstopcontact 

Sluit nu de stroom aan op het onderste stopcontact. Hou die ter plaatse om de kabeluiteindes op de juiste positie te kunnen klaarsteken. Ontbloot het koper en steek de draden in de openingen. Via de voorbereide draden op je tweede stopcontact kun je de elektriciteit nu doorlussen naar dit contactpunt.

 

Waterdicht

5. Waterdicht buitenstopcontact

Het is hierbij belangrijk dat de kabels met dezelfde kleur naast elkaar zitten. Schroef ze dan uiteindelijk vast. Daarna klik je de stopcontacten vast in de doos en voorzie je de bevestigingsplaatjes. Elk contactpunt is afgedekt met een deksel zodat het beschermd is tegen vocht.

Met aanvullend de klemkoppeling onderaan die zorgt voor een waterdichte aansluiting van de stroom op je contactdoos, is het geheel spuitwaterdicht, wat heel belangrijk is bij dit buitenstopcontact.

 

Stevig in de grond

Paal plaatsen

6. Paal plaatsen buitenstopcontact

Wat nog rest is het installeren van de sokkel ter plaatse. In principe zou je die gewoon in de aarde kunnen vaststeken, maar dan riskeer je wel dat hij na verloop van tijd scheef gaat zakken. Daarom is het aan te raden een verankering te voorzien. 

 

Snelbeton

7.1 Snelbeton buitenstopcontact

Snelbeton is daarvoor een goede en uiterst snelle optie. Maak de put nat, voor je er de snelbetonmix in stort. Controleer meteen de positie van je paaltje in verschillende richtingen, want na een aantal minuten is het beton uitgehard en kun je niet meer bijregelen.

7.2 Snelbeton buitenstopcontact

Staat het goed? Giet dan wat extra water en beton bij tot de kuil voldoende gevuld is. Je hoeft daarbij niet te overdrijven. Het volstaat als de sokkel zo’n 10 cm in het beton gefixeerd zit. Hou er sowieso mee rekening dat je nog zo’n 10 cm aarde op het beton moet kunnen aanbrengen, zodat er nog levend goed rond je stopcontact kan groeien.

 

Integreren

8. Integreren buitenstopcontact 

Na een vijftal minuten is het snelbeton uitgehard en kan je de put verder bijvullen met aarde. Door een laag aarde te voorzien, kan je dus zonder problemen planten rond de sokkel zetten. Op die manier kun je de bodem weer herstellen tot zijn oorspronkelijke toestand en zit dit buitenstopcontact netjes en subtiel in je tuin geïntegreerd.

TIP
Mocht je elektriciteit ter plaatse zitten met een wachtbuis, dan kan het nuttig zijn deze opening nog af te kitten. Dit is geen vereiste voor de waterdichting, maar kan er wel voor zorgen dat er geen ongedierte in de buis kan kruipen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine