Hoe plaats je elektriciteit in opbouw?
Wil je slechts een lichte aanpassing doen aan een bestaande elektrische installatie? Of gebeurt de renovatie in een ruimte waar het esthetische niet zo'n grote rol speelt (een garage, een berging, ...)? Dan kan je de kabels ook in opbouw plaatsen in plaats van breekwerken te moeten doen in afgewerkte muren. We geven mee wat de opties zijn.
Waarom elektriciteit plaatsen in opbouw?
Ingewerkte kabels ogen mooier, toch kan je in sommige gevallen kiezen voor elektriciteit in opbouw. Dat heeft heel wat voordelen: je moet geen stoffig slijpwerk doen, je ziet duidelijk waar de kabels liggen en je kan dus ook heel wat makkelijker aanpassingen doen aan de bestaande situatie. Ook bij een elektrische installatie in opbouw kan je best een net resultaat verkrijgen, zeker als het gaat om een garage of berging.
De voorbereiding
Ook hier is het belangrijk om eerst een elektriciteitsplan op te stellen, zowel voor een aanpassing op of toevoeging aan een bestaande installatie, als voor een nieuwe installatie in opbouw. Verder heb je qua materialen hetzelfde nodig als bij ingebouwde elektriciteit: de kabels, doosjes voor de verbindingen en uiteraard contactpunten (stopcontacten en schakelaars).
Wat je wel mag achterwege laten is de muurfrees en het gipspleister. In de plaats daarvan worden andere bevestigingsmethoden gebruikt om alles stevig aan de muren te bevestigen. Een ander verschil is dat de kabels niet in preflexbuizen zitten, maar meestal door rigidere kunststofbuizen worden getrokken, voor een meer verzorgde look.
Beugels
Er bestaan verschillende manieren om de kabels vast te leggen. Beugels zijn daarvoor ideaal. Daarmee maak je de kabel om de 50 cm vast aan de wand met schroeven en pluggen. Je kan heel wat tijd winnen als je niet moet voorboren - afhankelijk van het materiaal waarmee je wand is opgebouwd. Naast schroeven en pluggen kan je ook een inslagnagel gebruiken.
Weet je nog niet zeker hoeveel leidingen er naast elkaar komen, dan kan je ook gebruikmaken van ruime beugels. Er kunnen meerdere kabels tegelijk geklemd worden, én het grote voordeel: je kan probleemloos nog één toevoegen.
Clips
Werk je met kabels in buizen, dan kan je ook gebruik maken van clips. De buizen klemmen hier stevig in vast. Ook het monteren van de clips in volle materialen is behoorlijk eenvoudig: dat kan zonder schroef, met een klembevestiging. Idealiter zijn de clips aan de zijkant uitgerust met een extra verbinding, als je één clip hebt vastgezet, kan je er een tweede, en zelfs een derde aan bevestigen.
Doosjes
Ook bij opbouwelektriciteit gebeuren aansluitingen en verbindingen steeds in doosjes, dit keer niet ingebouwd maar opgebouwd op de muur.
Kabelgoten
Er bestaat nog een tussenoplossing: dat is werken met een opbouwsysteem met kabelgoten. Je hebt het voordeel van traceerbaarheid en flexibiliteit. Het is makkelijk om de goten te openen en extra kabels of aansluitingen bij te maken. De kabelgoten geven een meer afgewerkte uitstraling dan losse kabels. Omdat je er ook andere kabels in kwijt kan - denk maar aan kabels voor dataverbindingen - worden kabelgoten vaak gebruikt in kantoren en bedrijven. Toch kunnen ze zeker ook in meer huiselijke situaties hun dienst bewijzen.
Wie voor een systeem met kabelgoten kiest, kan alle aansluitingen in die goten maken, de schakelaars en stopcontacten moeten wel aangepast zijn aan het systeem.