HOE JE BADKAMERMEUBELS KIEZEN
Opbergruimte in de badkamer is geen overbodige luxe. Je kan je handdoeken wel in een aparte dressingruimte bewaren, het is toch zo gemakkelijk als ze gewoon binnen handbereik liggen. Je cosmetica en verzorgingsproducten kennen uiteindelijk ook het best hun plaats in een kast in de badkamer.
ACHTER DE SPIEGEL
Om je tanden te poetsen, om je te scheren, om je gezicht te verzorgen, … In een badkamer zijn spiegels onmisbaar. Om wat extra opbergruimte te winnen, kan je in plaats van gewone spiegels gaan voor kasten met spiegeldeuren. Daarachter schuilt een geknipte opbergplaats voor cosmetica, medicijnen en andere verzorgingsproducten.
VERLICHTING
Of je nu spiegelkasten of een gewone spiegel hebt, je hebt verlichting nodig. In een badkamer is, naast het sfeerlicht, ook het werklicht erg belangrijk. Dat is het licht bij de spiegel, dat zorgt ervoor dat je je goed kan schminken en/of scheren.
De ideale positie van het werklicht is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht. Boven de spiegel is dus minder ideaal.
IN DE KOLOMKAST
Naast de wastafel staan in menig badkamer een (of meer dan één) kolomkast – of is deze opgehangen aan de badkamerwand. Het voordeel is dat deze kasten relatief weinig ruimte innemen en je er veel in kwijt kan. Over het algemeen kan je kiezen tussen vierkante en rechthoekige kolomkasten. Bij de rechthoekige kasten wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen halfhoge en hoge kolomkasten.
Hoeveel kolomkasten je kiest, hangt uiteindelijk af van hoeveel ruimte je nodig hebt en wat er al is van beschikbare ruimte. Heb je al spiegelkasten en/of een ladekast onder je wastafel? Dan heb je waarschijnlijk geen twee kolomkasten nodig.
ONDER DE WASTAFEL
Je kan een wastafel onderaan bloot laten met een zichtbare sifon, of je kan er nuttige ruimte van maken en er een kast onder zetten. Tegenwoordig zijn wastafels vaak uit zichzelf voorzien van een opbergruimte waarin kasten voorzien worden, in de vorm van een volledig badkamermeubel.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte, de opbergnood en het budget kan je kiezen voor een standaardmeubel, een persoonlijke combinatie uit een moduleerbare collectie of een meubelstuk op maat.
Uit het oogpunt van opbergruimte (vooral in kleinde badkamers) zijn badkamermeubels met schuiflades in plaats van draaideuren het interessantst. Schuiflades nemen immers niet zo veel plaats in wanneer ze openstaan als kasten met draaideuren - zeker in kleine badkamers is dat een voordeel. Heb je twee wastafels in één meubel, kijk dan voor een meubel waar de schuiflades niet in één stuk doorlopen.
Verder is het hier best om voor een zwevend model te kiezen, gezien je dan zelf kan bepalen hoe hoog je die plaatst, de hoogte van de (in- of opbouw)wastafel is immers van belang. Zorg er dan wel voor dat de kasten op een correcte manier opgehangen zijn, indien nodig met een chemisch anker.