Badkamer porseleinPremium

Hoe kies je een lavabo of wastafelmeubel?

Een wastafel gebruik je dagelijks, dus ook dit meubelstuk verdient de nodige aandacht bij het inrichten van je badkamer. Wastafels bestaan in verschillende materialen en vormen, voor elke badkamer is er wel wat wils. Je kan ervoor kiezen om deze in te bouwen in een staand of hangend meubel, maar ook opbouwwastafels, waarbij de waskom op een badkamermeubel staat, zijn vaak terug te vinden in een hippe badkamer. Aangezien de wastafel ook intensief gebruikt wordt (tanden poetsen, kattenwasjes, ...) is voorts ook ergonomie van groot belang. We helpen je op weg bij de keuze.

 

De wastafel of lavabo zelf

Of je nu kiest voor een wastafel zonder meubel of een badkamermeubel met wastafel, de eigenschappen van de wastafel zelf doen veel voor het comfort bij je dagelijkse opfrisbeurt.

vrijhangende lavabo

Welke soorten lavabo's bestaan er?

Vrijhangende lavabo's

Een vrijhangende lavabo, zonder badkamermeubel, is direct bevestigd aan de muur. Er zijn modellen beschikbaar die alleen aan de achterkant aan de muur bevestigd kunnen worden, en modellen die in een hoek geplaatst kunnen worden. 

De afvoer onder een vrijhangende wastafel is zichtbaar, tenzij die op een decoratieve manier zit weggeborgen. Eventueel kan je kiezen voor een losstaande lavabo met een zuil onder. In de zuil zijn de leidingen van het zicht onttrokken én de zuil zelf dient als steunvoet voor de wastafel.

Een vrijhangende lavabo is vooral een goede keuze voor kleine badkamers waar er geen ruimte is om spullen comfortabel op te bergen onder de wastafel.

Ook voor een gastentoilet, of een uitgietbak in je garage of werkatelier, waar je meestal minder opbergruimte nodig hebt, is een vrijhangende lavabo meestal ruim voldoende. Daarnaast biedt een vrijhangende lavabo het voordeel wanneer je problemen hebt aan de leidingen en je wil onder de lavabo eens inspecteren, want dan kan je er gemakkelijk aan.

opzetlavabo op wastafelmeubel

Lavabo's in een badkamermeubel

Wanneer je geen losstaande lavabo, maar een wastafelmeubel wil kiezen, heb je verschillende opties. Je kan kiezen voor een wasbak bovenop een tablet of badkamermeubel – een zogenaamde opbouw- of opzetwasbak – of een wasbak die in het meubel of tablet verzonken zit – een inbouwwasbak.

Tip
Bij een opbouwmodel heb je vaak een groter 'werkblad', maar dat werkblad zit vaker wel dan niet te laag om echt handig te zijn. Een extra legplankje boven de wastafel, onder de spiegel, is dan vaak ook wenselijk.

De waskomvorm: afgerond of rechthoekig?

Een wasbak of lavabo kies je vooral in functie van je gebruik. Laat je graag de wasbak vollopen, kies dan voor een ronde of ovale vorm, waarbij het water snel kan weglopen. Is de wasbak voor jou enkel een opvangbak voor het spatwater, dan kan een meer rechthoekige of vierkante vorm (met een kleinere afloop) volstaan. 

Hou ook rekening met hygiëne: Kies in de gezinsbadkamer zeker voor een model dat je makkelijk kunt reinigen. Bij een rechthoekige wastafel zal vuil immers sneller in de hoeken ophopen. Ronde wastafels zijn dus makkelijker te reinigen. In een minder vaak gebruikte gastenbadkamer kan je de esthetiek al eens laten doorwegen.

Ronde en ovale lavabo's vind je doorgaans vaker in klassieke en landelijke badkamers, terwijl de strakke vormen en symmetrische lijnen van vierkante en rechthoekige wastafels meer kenmerkend zijn voor moderne badkamers.

inbouw wastafel kiezen

Comfort: denk aan de afmetingen

De hoogte van de wastafel

Hoe hoog je je wastafel plaatst is uiteraard van belang voor het geknipte comfort. De bovenkant van de wastafel positioneer je op een hoogte van 80 tot 85 cm boven de vloer om jezelf comfortabel te kunnen opfrissen. Het afvoerpunt komt daarbij op zo’n 52 cm van de grond, de watertoevoer op 55 tot 65 cm boven het vloerpas. De kraan komt op een 10 cm boven de wastafel.

Andere ruimtes, andere vereisten. Wil je een handwasbakje plaatsen in je gastentoilet? Dan hoort de bovenkant van de wasbak eveneens uit te komen op 85 cm boven het vloerpas, maar de watertoevoer en -afvoer bevestig je op 65 cm hoogte, met een tussenafstand van 10 cm. 

Een uitgietbak in het atelier mag dan weer iets lager uitkomen, met de bovenkant van de wasbak op een hoogte van 60 cm boven het vloerpas. De watertoevoer komt in een dergelijke situatie meestal iets hoger uit, op 105 cm; de afvoer komt op 30 cm boven het vloerpas.

wastafelmeubel kiezen

De diepte van de wastafel

Een diepte tussen de 40 en 50 cm is ideaal in de badkamer. Dit is de meest gebruikelijke en comfortabele diepte voor een wastafel in een badkamer. Het biedt voldoende ruimte voor dagelijkse activiteiten zoals handen wassen, tanden poetsen, en scheren, zonder dat er water opspat.

Compacte wastafels met een kleinere diepte van 25 tot 30 cm kunnen dan weer beter zijn in kleine badkamers of gastentoiletten. Ze besparen ruimte, maar kunnen minder geschikt zijn voor intensief gebruik, omdat het water sneller kan opspatten.

Vrije ruimte naast de wastafel

In een ideale situatie is er rondom een wastafel 20 cm ruimte om vrij met de ellebogen te kunnen bewegen voor optimaal comfort. Houd hier rekening mee bij de indeling van je badkamer, vooral als je overweegt om een (meubel met) dubbele wastafel te plaatsen. 

rond wastafel kiezen

Welk materiaal is ideaal?

De klassiekers

Dé klassieker voor badkamermeubels is wit porselein, en dat is voor lavabo's (zowel vrijhangend als in wastafelmeubels) niet anders. Het is dan ook een robuust en vrij krasvast materiaal dat relatief goedkoop is.  Net als voor douchebakken en douchewanden, is ook voor lavabo's wit acryl een vaak voorkomend materiaal. Acryl wastafels zijn makkelijk in onderhoud, maar zijn gevoeliger voor krassen dan hun porseleinen tegenhangers.

Daarnaast blijft kunststof ook een budgetvriendelijke optie. Kunststof biedt qua kleuren en afwerking veel mogelijkheden. Ze zijn relatief makkelijk in onderhoud, maar je moet wel opletten met chemische reinigingsmiddelen.

Composiet en kunststoffen

Ook composietmaterialen zijn nog steeds goed in trek. Composieten wastafels bestaan uit een mix van natuurlijke materialen (zoals kwarts of marmerpoeder) en kunststoffen/harsen, wat zorgt voor een stevige en duurzame structuur.

Composiet wastafels staan bekend om hun strakke, moderne uitstraling en gladde, naadloze afwerking. Ze zijn bestand tegen vlekken, krassen, en vocht, en zijn relatief eenvoudig schoon te maken. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen (bijvoorbeeld mat of glanzend). Ze kunnen wel gevoelig zijn voor chemische/agressieve schoonmaakmiddelen.

wastafel kopfoto

Solid surface

Verder zijn Solid surface-materialen - een mengsel van natuurlijke mineralen (zoals aluminiumtrihydraat) en acryl of polyester - ook in trek als het aankomt op wastafels. Deze kunnen worden gevormd en samengevoegd zonder zichtbare naden. Solid surface-materialen zijn niet-poreus, wat betekent dat ze bacteriën en schimmels afstoten.

Solid surface-materialen kunnen in verschillende vormen en maten worden gegoten en bewerkt en zijn ook verkrijgbaar in heel wat kleuren en afwerkingen. Ze zijn verder eveneens gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Vlekken en krassen kunnen makkelijk worden verwijderd.

Andere materialen

Wil je een strakke, robuuste wastafel, dan is een exemplaar van inox of roestvrij staal een goede keuze. Het grootste aandachtspunt hier is dat inox een krasgevoelig materiaal is.

Voor een uniek en luxueus karakter zijn er ook heel wat mogelijkheden met natuursteen om van je lavabo een eyecatcher te maken. Net als bij composietmaterialen, moet je hier opletten met agressieve schoonmaakmiddelen. 

comfort wastafel kiezen

Het kraanwerk

Welke kraan je kiest voor je wastafelmeubel is ook van belang. Aan de wastafel zijn gewone ééngreeps- of tweegreepsmengkranen nog steeds populair, al zijn thermostatische kranen ook hier volop in opmars. Het gaat daarbij om kranen met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, zodat je deze met één knop kunt instellen.

De kraan voor een wastafel bevindt zich meestal aan de rand van de wasbak, op de wastafel zelf of op het werkblad van het wastafelmeubel, maar kan ook aan de muur gemonteerd worden. Let er zeker op dat de kraan hoog genoeg boven de wastafel uitkomt (vuistregel: 10 cm). Qua uitzicht blijft de zilverlook een evergreen, maar zijn matzwart en (rose)goud tegenwoordig toonaangevend.

wastafel samenstellen

Andere onderdelen

Wanneer we het over een wastafel hebben in de badkamer, staan we vooral stil bij de waskom en de kraan, maar ook in de kleinere onderdelen schuilen een aantal aandachtspunten:

  • De overloop: elke waskom is uitgerust met een overloop, een gat of sleufje net onder de bovenste rand van de lavabo die voorkomt dat de lavabo kan overlopen wanneer de afvoer is afgesloten. Het is belangrijk om dit regelmatig eens uit te kuisen.
  • De afvoerplug: de afvoerplug van een lavabo is het onderdeel in het afvoergat dat water doorlaat of afsluit, vaak bedienbaar met een druk- of treksysteem. Voor een traditionelere look kan je ook kiezen voor een stop met ketting, om de afvoer handmatig af te sluiten.
  • De toevoerleidingen: de aansluitpunten voor de watertoevoer van zowel de warmwater- als koudwaterkraan bevinden zich in de muur en onder de lavabo, op een hoogte tussen de 55 en 65 cm van de grond. De verbinding tussen de aansluitpunten wordt gemaakt met flexibele leidingen.
  • De afvoerleiding: het aansluitpunt voor de afvoer van een lavabo in de badkamer komt iets lager, op 52 cm. De afvoer is steeds voorzien van een sifon. Dit is een gebogen pijp onder de wastafel die vieze geuren uit de afvoer voorkomt.

MEER WETEN:
> Lees hier hoe je een vrijhangende lavabo plaatst

 

Een wastafelmeubel kiezen

Wanneer je één of meerdere (meestal twee) wastafels combineert met opbergruimte in één meubel, wordt er gesproken van een badkamermeubel, lavabomeubel of wastafelmeubel. Een wastafelmeubel is gewonnen ruimte die je dan kan gebruiken als extra opbergruimte voor handdoeken, toiletgerief, cosmetica … Vaak zijn wastafelmeubelpakketten ook voorzien van een spiegelkast voor boven de wastafel.

Ook hier zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die je in acht moet nemen bij de keuze van het juiste meubel - zowel op esthetisch als op functioneel vlak, volgens de beschikbare ruimte in de badkamer en de indeling die je voor ogen hebt.

montage van de lades

Staand of hangend?

Een staand meubel biedt vaak extra stabiliteit en opbergruimte, doordat het volledig op de vloer rust. Het kan een klassieke uitstraling hebben en is geschikt voor badkamers waar veel opbergruimte gewenst is.

Een zwevend meubel is aan de muur gemonteerd, waardoor de vloer zichtbaar blijft. Dit geeft een moderne, luchtige uitstraling en vergroot de ruimte optisch. Het biedt ook gemakkelijke toegang tot de vloer voor schoonmaak, maar vereist wel een stevige muur voor bevestiging. Over het algemeen is een zwevend model de standaard. Je kunt immers zelf kiezen hoe hoog je deze plaatst naar je eigen comfort.

meubel wastafel kiezen

Afmetingen van een badkamermeubel

Een wastafelmeubel moet uiteraard fysiek passen in je badkamer. Dat is afhankelijk van wat je precies wil opbergen in je meubel, en hoe groot je badkamer is. Meestal wordt er gewerkt met standaardmaten voor dergelijke meubelpakketten.

De hoogte (gerekend vanaf de bovenkant van de lavabo) ligt normaal tussen de 80 en 85 cm. De breedte varieert van 60 tot 120 cm. Uiteraard is dit afhankelijk van of je een meubel met één of twee wastafels wil. Voor kleinere badkamers bestaan er ook meubels met één wastafel van 40 tot 50 cm breed. 

Zoals kasten in andere ruimtes, zijn de kasten van badkamermeubels voornamelijk 40 tot 50 cm diep. Voor kleinere badkamers bestaan er minder diepe kasten.

Tip: spiegelkasten
Spiegelkasten die in wastafelmeubelpakketten zitten, hebben een breedte die afgestemd is op de onderkast van het wastafelmeubel. Als je een aparte spiegelkast zou kiezen, kies er dan ook één die even breed is als de onderkast van je wastafelmeubel. Spiegelkasten zijn over het algemeen een stuk minder diep (10 tot 20 cm) en hebben een hoogte van 50 tot 80 cm.

fenix wastafel kiezen

Opbergen: in lades of achter deuren?

Je kan kiezen tussen wastafelmeubels met uitschuifbare lades of met opengaande draaideuren. Uit het oogpunt van opbergruimte (vooral in kleine badkamers) zijn dergelijke badkamermeubels met schuiflades in de plaats van draaideuren het interessantst. Die zullen minder storen wanneer ze openstaan. Heb je twee wastafels in één meubel, kijk dan voor een meubel waar de schuiflades niet in één stuk doorlopen, maar onderbroken zijn.

Welk materiaal kiezen?

Bij een badkamermeubel wordt het kastgedeelte meestal gemaakt van massief hout of meubelpanelen afgewerkt met een houtfineerlaag. Daarnaast zijn er, net als bij lavabo's ook meubels die gemaakt zijn van composiet, kunststof of Solid surface.

Ook kan het werkblad van een wastafelmeubel afgewerkt worden met glas. Glas is een modern materiaal dat gebruikt kan worden als tablet in de badkamer. Het is kleurvast, hygiënisch, niet-poreus en bestaat in een matte of in een blinkende uitvoering.

MEER WETEN:
> Lees hier hoe je een wastafelmeubel plaatst
> Lees hier hoe je een wastafelmeubel met spiegelkast plaatst

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine