Hoe kies je de geschikte wastafel voor je badkamer?
Een wastafel gebruik je dagelijks, dus ook dit meubelstuk verdient de nodige aandacht bij het inrichten van je badkamer. Wastafels bestaan in verschillende materialen en vormen, voor elke badkamer is er wel wat wils. Je kan ervoor kiezen op deze in te bouwen in een staand of hangend meubel, maar ook opbouwwastafels, waarbij de waskom op een badkamermeubel staat, zijn vaak terug te vinden in menig hippe badkamer. Omdat de wastafel ook intensief gebruikt wordt (tanden poetsen, kattenwasjes, ...) is voorts ook ergonomie van groot belang. We helpen je op weg bij de keuze.
VORM
ROND OF RECHTHOEKIG?
Een wasbak of lavabo kies je vooral in functie van je gebruik. Laat je graag de wasbak vollopen, kies dan voor een rondere vorm, waarbij het water snel kan weglopen. Is de wasbak voor jou enkel een opvangbak voor het spatwater, dan kan een meer rechthoekige vorm (met een kleinere afloop) volstaan.
Hou ook rekening met de hygiëne: Zeker in de gezinsbadkamer kies je voor een model dat je makkelijk kan reinigen. Bij een rechthoekige wastafel zal vuil immers sneller in de hoeken ophopen. Ronde wastafels zijn dus makkelijker te reinigen. In een minder vaak gebruikte gastenbadkamer kan je de esthetiek al eens laten doorwegen.
COMFORT
Rondom de wastafel zou verder, zowel bij rond als rechthoekig, 20 cm vrij moeten blijven om vrij met de ellebogen te kunnen bewegen voor ultiem comfort. Wees daarop bedacht bij de indeling van je badkamer, zeker als je overweegt om een dubbele wastafel te plaatsen.
Hoe hoog je je wastafel plaatst is uiteraard ook van belang voor het geknipte comfort. Het afvoerpunt komt op zo’n 52 cm van de grond, de watertoevoer op 55 tot 65 cm boven het vloerpas. De bovenkant van de wastafel positioneer je op een 80 tot 85 cm boven het vloerpas. De kraan komt op een 10 cm boven de wastafel.
MATERIALEN
Wil je een strakke, robuuste wastafel, dan is een exemplaar van staalplaat een goede keuze. Verder is composiet ook nog goed in trek. Voor een uniek karakter zijn er heel wat mogelijkheden in natuursteen en wie voor een klassieke look wil gaan is porselein de uitgelezen keuze.
Fenix - een mat composietmateriaal - is als materiaal in opmars. Je hoeft niet in te zitten met vingerafdrukken én het is makkelijk herstelbaar, krassen kan je eenvoudig weggommen of wegstrijken. Glas is een ander modern materiaal als tablet in de badkamer. Het is kleurvast, hygiënisch, niet-poreus en bestaat in een matte of in een blinkende uitvoering.
Verder zijn Solid surface-materialen ook in trek als het aankomt op wastafels en wastafelmeubels. Deze kunnen worden gevormd en samengevoegd zonder zichtbare naden. Solid surface-materialen zijn niet-poreus, wat betekent dat ze bacteriën en schimmels afstoten.
Solid surface-materialen kunnen in verschillende vormen en maten worden gegoten en bewerkt en zijn ook verkrijgbaar in heel wat kleuren en afwerkingen. Ze zijn verder eveneens gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Vlekken en krassen kunnen vaak worden verwijderd.
MET OF ZONDER MEUBEL?
INBOUW OF OPBOUW?
Je kan kiezen voor een wasbak bovenop een tablet of badkamermeubel – een zogenaamde opbouw- of opzetwasbak – of een wasbak die in het meubel of tablet verzonken zit – een inbouwwasbak. Bij een opbouwmodel heb je vaak een groter “werkblad”, maar dat werkblad zit vaker dan niet eigenlijk te laag om echt handig te zijn. Een extra legplankje onder de spiegel boven de wastafel is dan vaak ook wenselijk.
APART OF IN BADKAMERMEUBEL?
Een wastafel wordt meestal gemonteerd aan de badkamermuur. Je kan de ruimte onder je wastafel leeg laten, dan blijft de sifon zichtbaar. Dat is een voordeel wanneer je problemen hebt aan de leidingen en je wil onder de lavabo eens inspecteren, want dan kan je er gemakkelijk aan.
Het oogt echter niet even mooi als wanneer je wastafel ingebouwd is in een omkasting. Dat is gewonnen ruimte die je dan kan gebruiken als extra opbergruimte voor handdoeken, toiletgerief, cosmetica, … Dan spreekt men van een badkamermeubel.
Een zwevend model is hier het best, gezien je zelf kan kiezen hoe hoog je die plaatst, de hoogte van de (in- of opbouw)wastafel is immers van belang. Zorg er dan wel voor dat de kasten op een correcte manier opgehangen zijn, indien nodig met een chemisch anker.
Uit het oogpunt van opbergruimte (vooral in kleine badkamers) zijn dergelijke badkamermeubels met schuiflades in plaats van draaideuren het interessantst. Die zullen minder storen wanneer ze openstaan. Heb je twee wastafels in één meubel, kijk dan voor een meubel waar de schuiflades niet in één stuk doorlopen, maar onderbroken zijn.
KRAANWERK
Welke kraan je kiest voor je wastafelmeubel is ook van belang. Aan de wastafel zijn gewone mengkranen nog steeds populair, al zijn thermostatische kranen ook hier volop in opmars. Het gaat daarbij om kranen met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, zodat je die met één knop kunt instellen. Qua look blijft zilver een evergreen, maar zijn matzwart en (rose)goud tegenwoordig toonaangevend.