Hoe plaats je zelf een zwevend wastafelmeubel?
Een wastafel installeren is een haalbare kaart voor wie een beetje vertrouwd is met sanitair. Zit de wastafel in een badkamermeubel, dan wordt deze meestal in één pakket geleverd. We geven stap voor stap mee hoe je een dergelijk badkamermeubel installeert, en hoe je de wastafel correct aansluit.
Corpus
Beugels bevestigen
Bij een wastafelmeubel begin je met het corpus, dat bij een zwevend model aan de muur wordt bevestigd. Voor je de bevestiging aan de muur voorziet, moet je wel bepalen op welke hoogte het meubel moet komen. Een wastafel wordt standaard op een hoogte van 85 tot 90 cm geplaatst. Bij een opbouwmodel moet je de hoogte van de waskom en het werkblad in rekening brengen.
De bevestiging aan de muur gebeurt met beugels. Deze komen meestal niet gelijk met de bovenkant van de kast, dus houd je ze ter plaatse zodat je kan meten wat het hoogteverschil is. Trek die maat af van het uitgerekende kastniveau. De hoogte voor de beugels zet je uit met een waterpas. Berekenen ook de correcte verticale positie, aan de hand van de breedte van het corpus. Daarna kan je de bevestigingsgaten aftekenen.
Meubel bevestigen
Boor de bevestigingsgaten door in de muur. Zo kan je pluggen steken om de beugels stevig in vast te schroeven. Zorg ervoor dat de pluggen aangepast zijn aan je ondergrond voor de stevigheid.
Eens de plaatjes vastgeschroefd zijn, kun je het meubelcorpus erover haken. Daarvoor moet je eerst nog de haakjes op het meubel zelf losschroeven, zodat ze makkelijk over de beugels passen. Hangt het kastje erover en draai de haken opnieuw aan. Zo maakt het meubel mooi de aansluiting met je muur. Indien nodig kun je daar ook nog wat gaan bijregelen om de onderbouw recht te hangen.
Extra bevestigingspunten
Om ervoor te zorgen dat het meubel niet van de beugels zou schuiven, voorzie je minstens 2 extra bevestigingspunten. Deze zijn dus niet dragend, maar zorgen voor een goeie fixatie van je onderbouw.
Meestal zijn er voor deze bevestigingspunten al voorgefreesde gaten in de achterbalk van het meubel zelf. De positie van die gaten kun je dan met een dunnere diameter gaan doorboren in je ondergrond. Haal het meubel weer weg en boor de gaten verder met een gepaste grotere diameter. Gebruik dan opnieuw pluggen om vast te schroeven. Vergeet uiteraard niet om ook je bevestigingshaken weer vast te schroeven.
Waskom en kraan
Watertoevoer koppelen
Voor je begint aan de plaatsing van al je badkamermeubilair (naast de wastafel ook de douche, het bad, ...), heb je de plaats van de sanitaire toevoer- en afvoerpunten normaalgezien reeds bepaald. Tegenwoordig zitten die punten verwerkt in muur met sanitaire inbouwpotjes. Voor de toevoer kan je in die potjes aan de wastafel dan de hoekstopkraantjes aansluiten.
Waterdicht monteren doe je met afdichtingskoord op de schroefdraad. Check altijd de voorschriften op de verpakking om het correcte aantal wikkelingen te kennen. Breng siliconenspray aan, zodat je het vlot in de inbouwpotjes kan draaien zonder dat de koord breekt. Handvast aandraaien is voldoende, totdat de uitgang richting boven zit. Let daarbij op dat je niet te ver draait, want als je moet terugdraaien zal je je afdichtingskoord moeten vernieuwen.
Positie bepalen
Om het wastafelmeubel af te werken, moet je het werkblad, de waskom en de kraan nog plaatsen. Aan de onderkant van het blad voorzie je bij een opbouwmodel de voorgeschreven rubberen afstandshouders, die trillingen tussen blad en meubel zullen dempen. Bepaal ook de voor jou meest geschikte positie van de waskom en teken die af op het werkblad. Hetzelfde doe je voor de kraan.
Uitboren
Via een uitsparing in het werkblad moet je vervolgens zowel de waskom als de kraan in het meubel kunnen aansluiten op de voorziene waterleidingen en afvoer. Zoek daarvoor de klokboor die het meest bij de diameter van je afvoersifon aansluit zodat die er mooi door past.
Neem geen té grote diameter, want de voet van je waskom moet het gat kunnen bedekken. Op de afgetekende positie maak je het gat op het blad. Verwijder meteen het gemaakte stof en ga dan op dezelfde manier te werk voor je kraan.
Bij het monteren van je klokboor, moet je er wel steeds op letten dat de punt van je centreerboor iets verder komt dan de klokboor zelf. Dit kun je bijregelen met een platte schroevendraaier. Op die manier heb je grip met je boor, voor je met de klok in het hout gaat en zal die niet uitschieten.
Monteren
Werkblad monteren
Eens de nodige gaten gemaakt zijn en je alles hebt opgeruimd, kan je het werkblad definitief aan het corpus bevestigen met een doorzichtige montagekit. Breng die in een ononderbroken ril op de contouren van je kastje aan. Let erop dat je niet te veel, maar ook niet te weinig kit aanbrengt, zodat de lijm niet uitpuilt, maar het blad toch voldoende vastkleeft.
Leg het blad dan voorzichtjes op het corpus en duw aan. Controleer met je vinger langs de randen of er geen kit uitpuilt en veeg die indien nodig onmiddellijk af.
Kraan monteren
Als het werkblad is bevestigd, kan je de kraan erin monteren. Haal de leidingen van de kraan door de opening en steek de montageringen er aan de onderkant van het blad in de juiste volgorde op. Span vervolgens handvast aan en koppel je kraanleidingen aan op de hoekstopkraantjes.
Waskom monteren
Daarna installeer je de afvoerplug in de waskom. Ook hier is het belangrijk de verschillende onderdelen in de juiste opeenvolging te monteren, voor een waterdichte afvloeiing van je water.
Presenteer je waskom dan eens ter plaatse voor je hem met het werkblad verlijmd, zodat je hem nog kan draaien in de positie die jij het mooist vindt.
Sifon installeren
Er rest je dan nog de bijgeleverde sifon in elkaar te steken en op maat te maken, zodat je hiermee de verbinding tussen de afvoerplug en afvoerleiding kan maken. Test dan nog of de aansluiting zeker waterdicht is met een emmer water, voor je als laatste stap de lades van het meubel terug kan steken.