Wanneer kiezen voor kunstgras?
We moeten het erover hebben. Wie de look wil van een grasmat, maar niet het onderhoud, is kunstgras een valabele optie. Maar wat zijn de eigenschappen en waarop moet er gelet worden bij de plaatsing? We helpen je op weg.
Kiezen voor kunstgras
Wat is kunstgras?
Kunstgras is, zoals de naam zelf zegt, een kunstmatig alternatief op gras. Het is gemaakt van plastic vezels en is vooral ontworpen om hetzelfde uiterlijk en gevoel te bieden. Kunstgras wordt vaak gebruikt op sportvelden en in openbare ruimtes, maar kent ook toepassingen in particuliere tuinen.
Waarom (niet) kiezen voor kunstgras?
De voordelen van kunstgras
Het evidente voordeel van kunstgras is de onderhoudsarmoede. Je hoeft immers niet te maaien, verticuteren of bemesten. Uiteraard is een kunstgrasmat wel af en toe eens aan vervanging toe. Gemiddeld loopt de levensduur van kunstgras op tot 15 jaar, met 10 jaar garantie op kleur- en structuurvastheid.
De nadelen van kunstgras
Het evidente nadeel is dat je je tuin in essentie uitrust met plastic, wat enigszins haaks staat op de huidige tijdsgeest, waarin we volop nadenken over het klimaatbestendig maken van onze tuinen. Een kunstgrasveld draagt namelijk niet bij aan de biodiversiteit.
Hoewel kunstgras onderworpen wordt aan kwaliteitseisen en gecertificeerd moet worden volgens de Europese EN-normen, behaalt niet elke soort kunstgras deze certificering. Kunstgras dat niet voldoet aan de normering kan bijdragen aan de verspreiding van microplastics.
Waarop moet je letten bij de keuze van kunstgras?
Welk soort gazon wil je?
Kies het type kunstgras dat past bij het doel van je gazon. Vroeger zag kunstgras er nep uit, maar tegenwoordig benaderen heel wat fabrikanten beter de look van een echt gazon, in verschillende soorten. Met verschillende sprietdiktes, -hoogtes en dichtheid kunnen siergazons of sport-speelgazons nagebootst worden.
Vergeet de waterafvoer niet
Om regenwater af te voeren, zijn kunstgrasmatten meestal voorzien van een bufferende en drainerende ondergrond - een soort nagebootste wortelzone - met perforaties waarlangs regenwater kan worden afgevoerd. Daarnaast wordt kunstgras ook steeds op een waterdoorlatende onderlaag gelegd, zoals grind op een geotextiel.
Ook voor terrassen, dakterrassen of daktuinen zijn er overigens mogelijkheden. Daarvoor wordt er gebruikgemaakt van een drainbase die de terras- of dakbedekking beschermt en het water efficiënt afvoert.
Let op de normering
We stipten het reeds aan: als je voor kunstgras kiest, ga dan zeker voor een product dat aan de Europese EN-norm en kwaliteitseisen voldoet. Let op de dikte, dichtheid en sterkte van de vezels. Hoogwaardige materialen gaan langer mee en blijven beter bestand tegen intensief gebruik. Idealiter ga je voor kunstgras dat vervaardigd is uit gerecycleerd plastic en/of recycleerbaar is.
Hoe wordt kunstgras geplaatst?
Kunstgras plaatsen is meestal specialistenwerk. We geven in grote lijnen mee hoe de plaatsing gebeurt en wat de specifieke aandachtspunten zijn.
Het begint bij de ondergrond
Kunstgras wordt geplaatst op een bufferende en drainerende ondergrond - bijvoorbeeld met lava of stabilisé - waardoor wateroverlast beperkter is. Bij een hevige regenbui zal het water gemakkelijker in de grond dringen. Omdat de kunstgrasmat wel goed moet gefixeerd zitten, worden vaak hardhoutbalken in de ondergrond voorzien. Daarin kunnen de haken of vijzen waarmee de matten worden bevestigd beter grip vinden.
Bovenop die funderingslaag wordt meestal nog een geotextiel aangebracht om de groei van onkruid maximaal terug te dringen.
Kunstgrasmatten bevestigen
Vervolgens wordt het kunstgras geplaatst op het geotextiel doek. De bevestiging gebeurt vaak met schroeven die worden vastgevezen op de hardhoutbalken. Uiteraard wordt hier het best gebruikgemaakt van schroeven die bestemd zijn voor buiten en dus roestvrij zijn. Indien er meerdere stroken naast elkaar komen te liggen worden deze aan elkaar verlijmd. Dat met, net als bij echte graszoden, de nodige aandacht voor een minimaal zichtbare naad.
Inzanden en opborstelen
De laatste stap is het inzanden en opborstelen van het kunstgras. Invulzand zorgt voor extra gewicht en stabiliteit op het kunstgras en helpt het gras weer recht te maken waardoor de levensduur wordt verlengd. Daarnaast weerkaatst het zand een deel van het zonlicht waardoor het aangenamer aanvoelt om het kunstgras blootvoets te betreden op hete dagen.
Wat met obstakels?
Zit je bijvoorbeeld met een grondput, parasol of droogmolen in de tuin, dan wordt dat stuk gewoon in het gras uitgesneden en met lijm tegen het deksel bevestigd. Wanneer je de put moet openen, kun je simpelweg het grasdeksel optillen en later terugplaatsen.