DressingPremium

TIPS EN VOORBEREIDING

Of je nu van plan bent een dressing (al dan niet op maat) te kopen of volledig op eigen houtje te installeren, het is aangewezen om vooraf goed na te gaan wat nu de beschikbare ruimte van je kamer is en wat je er precies in kwijt wil. Enkel kleren? Of ook schoenen, dassen, riemen, horloges, ...? Lees hier wat je allemaal in rekening moet nemen en hoe je de indeling het best aanpakt.

RUIMTEBESPARING
GEMAKKELIJKE INDELING
VERLICHTING

TIPS VOOR RUIMTEBESPARING

Een dressing is over het algemeen een aaneenschakeling van kasten. Vaker dan niet plaats je die simpelweg tegen een wand om nog vlot te kunnen bewegen. Maar je kan verder ook nog extra ruimte besparen.

IN DE HOOGTE

dressing

Wil je de ruimte van je kamer optimaal benutten, dan kies je het best voor kasten die de kamermuren volledig beslaan in de hoogte.

Zorg wel dat je gemakkelijk kan bij de kledij die je vaak draagt. Voor de meeste mensen is dat tot op een hoogte van 1,80 m geen probleem.

IN DE DIEPTE

dieper

Kies ook voor kasten die diep genoeg zijn. Heb je veel kledij die aan kapstokken wordt opgehangen? Zorg dan zeker voor een diepte van 70 cm. Zitten daar dikkere winterjassen tussen? Tel daar een 5 tot 10 centimeter bij.

Wanneer je in een kast enkel opgevouwen kledij kwijt wil, dan volstaat een diepte van 50 cm.

MET OF ZONDER JE DEUREN

schuifdeuren

In je dressing wil je ook zelf comfortabel kunnen rondlopen wanneer je je kleren van de dag kiest en/of past, het liefst doe je dat ook zonder blauwe plekken.

Daarvoor kan je opteren voor schuifbare kastdeuren in plaats van draaideuren ter besparing van beloopbare ruimte.

ingemaakte kasten

Indien mogelijk kan je hier nog een stapje verder gaan en gaan voor ingemaakte kasten voor een optimale ruimtebesparing.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om open kasten te nemen, zonder deuren. Daar krijg je echter wel meer stof en licht op je kledij bij.

TIPS VOOR EEN GEMAKKELIJKE INDELING

Je kleren vouw je netjes op of hang je aan kapstokken om het overzicht te bewaren. Maar hoeveel ruimte moet je voorzien? Wat doe je dan met schoenen en andere accessoires? En hoe geraak je gemakkelijk bij alles? En hoe bewaar je het best dat overzicht?

DE JUISTE MATEN VOOR JE KASTRUIMTES

kastmaten

Koop je een kast of maak je er zelf één, de juiste hoogte- en dieptematen zijn een belangrijk punt. Wat is de ideale ruimte tussen je legplanken?

Het hangt uiteraard allemaal af van de kledij die je erin kwijt wil, maar hanteer de volgende vuistregels:

  • Wanneer je kledij vouwt is de standaarddiepte 50 cm. Doorgaans is het goed om ook dezelfde hoogte te nemen.
  • Hang je je kledij liever aan een kapstok? Houd dan indachtig dat je op een stang van één meter gemiddeld 30 à 35 kapstokken kwijt kan.
  • Wanneer je bovenkledij hangt voorzie je een minimale hoogte van 100 cm voor je stang.
  • Hang je broeken en jurken aan een kapstok? Maak daar dan maar 130 cm van.
  • Voor lange jassen aan een kapstok mag dat gerust 170 cm zijn.
  • Heb je enkele paren hoge schoenen staan? Voorzie dan zeker een hoogte van 40 cm.

EEN KAST(RUIMTE) PER PERSOON

kastruimte

Woon je samen met één of meerdere mensen? Dat is fijn, maar heb wel aandacht voor hoe dat zich doorvertaalt in je kleerkast. Het is wijs om kleren voor meerdere personen niet samen te hopen in één kast en per persoon een ruimte van één of enkele opbergvakken - of indien mogelijk uiteraard een eigen kast - te voorzien om alles vlot terug te vinden.

MODULEERBARE KASTEN

moduleerbare kast

Een tip voor de modegevoelige medemens: veranderen je voorkeuren voortdurend? Kies dan voor verstelbare legplanken. Zo kan je gemakkelijk je kast synchroniseren met je geprefereerde outfits, zodat die steeds op ooghoogte liggen, en de kleren die je weinig draagt ergens hogerop.

Verstelbare bergruimtes en kleerhangers zijn hier eveneens een gemakkelijke oplossing.

Dat gaat immers ook op voor de minder modegevoelige medemens, die gewoon snel zijn of haar winter- en zomerkleren wil verwisselen.

DENK AAN JE SCHOENEN

schoenen

Het is wijs om onderaan je kleerkasten ook plaats vrij te maken voor schoenen. Heb je een of enkele paren botten? Zorg er dan voor dat deze bergruimte hoog genoeg is, zodat deze niet geplooid staan. Die hoogte kan je zelf laten afhangen van je schoeisel, maar doorgaans is een hoogte van 40 cm een meer dan veilige optie.

DENK AAN JE ACCESSOIRES

accessoires

Wil je je horloges, dassen, riemen, sjaals en handschoenen ook kwijt in je dressing? Daar kan je ook een plek voor voorzien in je kast.

Het beste is om voor zaken als riemen en dassen net als veelgebruikte kledij een plek op ooghoogte te voorzien aan een stang of in een lade. Daar je deze kan vouwen of oprollen is het niet nodig om een hoge ruimte te voorzien.

hoedenplank

Kleine zaken zoals horloges en juwelen kan je ook in een lade wegbergen, eventueel voorzien van enkele tussenschotten zodat wat in de lade ligt niet te veel rondbeweegt wanneer je de lade uitschuift. 

Boven je kleren kan je in je kast ook ruimte voorzien voor hoofddeksels als petten, hoeden enz. Meer dan een hoedenplank is daarvoor niet nodig.

TIPS VOOR EEN GOEDE VERLICHTING

Uiteraard kies je je kleren niet in het donker. Zorg daarvoor voor een goede verlichting van je dressingruimte.

SPIEGELS

spiegels

In een volledige dressing zijn spiegels onontbeerlijk. Hoe kan je anders zien of je outfit klopt? Buiten een manier om jezelf te controleren op je kledingkeuzes kunnen deze ook zorgen voor licht dankzij de weerkaatsing.

Daarnaast zorgen ze er ook steevast voor dat je dressing ruimer lijkt. Spiegels kan je gewoon los plaatsen, aan de wand, of binnenin of buitenaan een kastdeur.

ANDERE VERLICHTING

dressing

Voor een duidelijk zicht over wat je in de spiegel ziet, is het ook belangrijk om een evenwichtige verlichting te hebben in je kamer ten aanzien van je spiegel.

Belangrijk is dat het ook niet te dim is. Maak gebruik van richtbare verlichting. Verlichting rond de spiegel zelf is daarbij ook steeds een optie.

verlichting

Het licht in de ruimte is vaak niet genoeg voor een duidelijk overzicht in je kast. Daarom kan je ook zorgen voor (led)verlichting in je kasten, zodat je in een oogwenk een goed zicht hebt op de kledij waaruit je kan kiezen.

Lees hier verder voor je je dressing inricht.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine