WandenPremium

3 MANIEREN OM JE WANDEN OP TE FRISSEN

Wie zegt dat een bureau er per se grijs en saai uit hoort te zien? Verschillende verf- en behangopties brengen leven in deze ruimte. Met wanddecoratie breng je nog een persoonlijke toets aan.

SCHILDEREN

schilderen

Voor je begint met schilderen, zorg je er eerst voor dat de ondergrond goed voorbereid is door te ontvetten, de muur op te schuren en eventuele schimmel aan te pakken. Ook moet je, indien nodig, kleine putjes of scheuren opvullen met pleister. Daarna tape je de randen af en breng je een primer aan voor je met het schilderen zelf begint Informeer je voor aankoop van de verf wel goed naar alle mogelijke soorten.

m-vorrm

Om een volledige muur te schilderen, verdeel je de muur eerst denkbeeldig in verschillende delen van ongeveer 1 vierkante meter. Verf die vierkante meter in en begin daarna aan de aangrenzende vierkante meter. Bij het aanbrengen van de verf rol je eerst een W-vorm en daarover een M-vorm. Zorg ook telkens voor wat overlapping tussen de delen. Meer verftips? Lees hier verder.

PROBEER EENS: MATTE KRIJTVERF

Krijtverf - niet te verwarren met krijtbordverf - is verf waar, zoals de naam al doet vermoeden, krijt of kalk aan toegevoegd is. Je krijgt er een mat en poederachtig effect mee, en door hem aan te brengen met een spalterkwast creëer je een lichte textuur op de wand.

Voor het beste effect strijk je ermee in verschillende richtingen. Krijtverf is een leuk alternatief voor gewone verf omdat je er meteen ook bijhorend meubilair mee kunt schilderen, zodat je interieur één mooi geheel vormt.

PROBEER EENS: EEN ACCENTMUUR

Om een kamer op te fleuren is het niet altijd nodig om alle wanden te schilderen. Als afwisseling op bestaande lichtgekleurde muren kun je bijvoorbeeld één accentmuur schilderen in een contrasterend kleur. Bij gebruik van fellere tinten is er wel wat extra moeite vereist om de muur overal mooi egaal gekleurd te krijgen. Tape alles wat niet mee geschilderd mag worden goed af - foutjes of verfspatten zullen immers des te opvallender zijn.

ZO GA JE TE WERK:

Schilder eerst de moeilijke stukken met een verfkwast, zoals langs muurranden, plinten en schakelaars. Zorg ervoor dat je goed tot tegen de tape schildert en wees voorzichtig, zodat je geen verf op het plafond of tegen aangrenzende muren spettert.

De eerste volledige laag breng je met een rol aan. Doe dat zeker voldoende in horizontale en verticale richting.Na drogen breng je nog een tweede laag aan, en, afhankelijk van hoe dekkend de verf is, eventueel nog een derde laag. Na de laatste laag verwijder je nog voor het drogen de afdektape, zodat er daarbij geen verf afbrokkelt.

PROBEER EENS: DE STEMPELTECHNIEK

In plaats van de wanden slechts in één kleur te schilderen, kun je ook verschillende kleuren combineren in een patroon. Via de stempeltechniek kun je zelfs complex ogende patronen vrij eenvoudig aanbrengen.

ZO GA JE TE WERK:

Begin met een basisverflaag in een neutrale kleur, zoals wit of beige. Zoals steeds doe je dit op een ontvette, stofvrije en geprimerde muur.

Bedenk een wandpatroon, kies een aantal kleuren en bepaal de vorm van de stempels, die je zult gebruiken om het patroon te creëren. Bereken hoe groot de stempels moeten zijn om mooi uit te komen en snijd ze uit in ribbelkarton (een ideaal stempelmateriaal, aangezien je dit zachtjes kunt indrukken). Maak er voldoende, want na veelvuldig gebruik zullen ze doordrenkt zijn van de verf en moet je er nieuwe gebruiken.

Een manier om de stempel te gebruiken is door het karton tegen een plakspaan vast te kleven, aangezien die over een handvat beschikt. Je kunt natuurlijk ook zelf een handvat maken door een klein houtblokje tegen een groter blok vast te spijkeren.

Breng de stempels niet lukraak aan, maar verdeel de wand door middel van een metserskoord in stroken met dezelfde hoogte als de stempels. Op die manier ben je er ook zeker van dat je boven aan de wand met een volle stempel eindigt.

De verf breng je op de stempels aan door middel van een roller. De stempel druk je dan exact op zijn plaats tussen de koorden. Je kunt een speelser effect krijgen in het patroon door de hoeveelheid verf af te wisselen en ook eens wat harder of zachter op de stempel te drukken.

BEHANGEN

Behang heeft een decoratieve, maar soms ook praktische functie. Wil je bijvoorbeeld gaan verven op een perfect egale ondergrond, dan kun je gebruikmaken van vliesbehang of glasweefsel.  Decoratieve varianten zijn papier- en rauhfaserbehang.

Welke soort je kiest, hangt af van de lijm die je zult gebruiken, de afwasbaarheid en kleurvastheid. Op de behangverpakking vind je symbolen terug die je daarover informatie verschaffen.

Lees hier meer over de verschillende soorten behang en hun toepassingen, de verpakkingssymbolen en hoe je zelf te werk gaat om te behangen.

WANDDECORATIE

GALERIJMUUR

Wat wanddecoratie betreft, bestaan er heel wat opties: fotokaders, schilderijen, wandstickers, decoratieve panelen, posters, wandklokken...

In een bureau is het echter wensbaar dat decoratieve elementen geen chaos uitstralen, maar net geordend ogen. In plaats van aan alle wanden kaders op te hangen, kun je ze bijvoorbeeld op een bepaalde wijze groeperen, zodat je als het ware een galerijmuur krijgt.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

POSTERHANGER

Wil je liever geen gaten boren maar de muur onaangetast laten, dan kun je gebruikmaken van tapes die sterk genoeg zijn om allerhande (zelfs ietwat zwaardere) voorwerpen tegen de muur te bevestigen. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook een posterophanger plaatsen.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door SOB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine