BUREAU-OPBERGRUIMTE VOORZIEN
Over het algemeen is een bureau thuis geen al te grote kamer, dus komt het erop aan om zoveel mogelijk uit de ruimte te halen. Hieronder volgen tips om je daarbij te helpen. Ook kun je lezen hoe je zelf een bibliotheekkast op maat bouwt en hoe je een zwevende legplank maakt.
HOE ZORG JE VOOR VEEL OPBERGRUIMTE IN EEN BUREAU?
Eerst en vooral is het een kwestie van de nodige opbergruimte te voorzien in je directe werkomgeving; in de buurt van - of op - je bureau dus:
- Om de spullen op je bureau te ordenen, voorzie je opbergdoosjes of houders.
- En wanneer je dan toch bezig bent: waarom ook niet meteen een memobord ineenklussen?
- Is het bureau niet voldoende uitgerust met lades, maak dan gebruik van ladeblokken op wieltjes. Wanneer je niet aan het werk bent, schuif je die onder het bureau om plaats te winnen.
- Door je bureau tegen een hoek te plaatsen en daarnaast in de haakse richting een iets lagere opbergkast te zetten, win je extra opbergruimte zonder dat je werkoppervlak belemmerd wordt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een hoekbureau kopen en zo meteen ook voor meer werkruimte zorgen.
- Hou je van een strak interieur met zo weinig mogelijk zichtbare elementen, dan kun je voor een uitschuifbaar bureau opteren, dat in een kast opgeborgen wordt wanneer het niet in gebruik is. Of maak zelf een ingebouwde kast; dan blijft alles steeds mooi uit het zicht.
Elektrische snoeren die over je bureaublad slingeren, kunnen een grote bron van ergernis vormen, dus zorg ook voor een systeem om die zo veel mogelijk uit de weg te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een stekkerblok vastmaken tegen de onderkant van je bureau (met tape of via klemmen). Een andere mogelijkheid is een valse wand plaatsen, waar je de snoeren achter verbergt.
Voor het opbergen van ordners zijn legplanken of open (modulaire) kasten ideaal, omdat je de mappen dan snel kunt uithalen en wegstoppen.
Een kast op maat biedt natuurlijk de meeste mogelijkheden: daarmee kun je indien gewenst de volledige wand vullen, en zelfs de ruimte boven de deur benutten.
Plaats je een lagere kast, dan kun je van de lege ruimte daarboven extra gebruikmaken door legplanken te installeren (zie ook infra: zwevende legplank maken).
BIBLIOTHEEKKAST MAKEN
Een boekenkast met verstelbare legplanken kun je zelf bouwen. Tegenwoordig zie je in de zijwanden van kasten een reeks gaatjes. Daarin passen dan kleine pinnetjes, bankdragers, die de legboorden ondersteunen.
De klassieke manier van werken is met behulp van stellijsten, een soort gekartelde balkjes. Daartussen passen de plankdragers. Nu zullen het die plankdragers zijn die de legboorden ondersteunen.
ZWEVENDE LEGPLANK MAKEN
Om een zwevende legplank te maken, bouw je een houten raamstructuur tegen de wand, waar je de legplank over schuift. Zo lijkt het alsof deze plank tegen de muur zweeft.