6 manieren om metaal af te korten
Een draadstang kort je vlug af met je ijzerzaag, of je gaat even aan de slag met de haakse slijper, maar de afmeting van de haakse slijper laat niet altijd toe om een oude leiding af te korten zonder de muurtegels te beschadigen. Een simpele ijzerzaag of multitool klaren die klus beter. Er zijn dus heel wat mogelijkheden.
IJZERZAAG
GEBRUIK
Belangrijk bij het hanteren van de ijzerzaag is dat het werkstuk stevig geklemd zit. Een los profiel of stuk buis, klem je vast tussen de bankschroef. Klem niet te hard, zodat je het werkstuk niet plooit of vervormt.
Je hebt beide handen nodig om de zaag te geleiden, en laat de zaag het werk doen. Duw niet extra hard en oefen alleen druk uit als je de zaag naar voren duwt. Hou het handvat van de de ijzerzaag vast in een pistoolgreep, zodat het zaagblad minder gaat wiebelen.
De tanden van de ijzerzaag happen bij een voorwaartse beweging een klein krulletje van het te zagen materiaal af, wat weer wordt losgelaten bij de terugwaartse beweging. Het inzetten van het zaagblad kan in het begin wat stroef verlopen, maar neem daarvoor eerst wat korte happen in het metaal zonder al te veel druk uit te oefenen. Maak eventueel een inkeping met een driehoekige vijl.
Tijdens het zagen neem je de hoek tussen de zaag en het werkstuk niet al te groot. Naarmate de zaag meer grip vindt, gebruik je lange halen om het zaagblad efficiënter te gebruiken.
Bij wrijving van metaal op metaal ontstaat er heel wat hitte. Om te voorkomen dat je het zaagblad gaat oververhitten, en dus vervormen, kan je een paar druppels olie in de zaagsnede plaatsen.
De vertanding speelt ook een rol. Het soort materiaal dat je met het zaagblad kan verzagen, is afhankelijk van de manier waarop de zaagtanden zijn gezet:
- Een normale driehoeksvertanding werkt optimaal bij zachtere metalen waarin geen ijzer zit verwerkt. De tanden liggen dan vlak tegen elkaar aan, en zijn afwisselend naar rechts en links gebogen.
- Een golvende tandbezetting is geschikt voor hard, dun metaal. De tanden zijn dan in een golvend patroon van links naar rechts gezet voor een vloeiende, fijne snede.
- Bij het vervangen van het zaagblad, let je erop dat de tanden naar voren in de zaagbeugel zijn ingespannen.
DECOUPEERZAAG
GEBRUIK
De decoupeerzaag is meer geschikt om kleine stukjes metaal te zagen. Een stukje draadstang inkorten, een bout verwijderen die je niet meer loskrijgt, een vorm zagen uit een dun metalen plaatje … Ideaal om het werk van de ijzerzaag over te nemen doordat je sneller doorheen het materiaal kan zagen.
Rest natuurlijk de vraag of je er dan makkelijk bij kan, gelet op de afmetingen van de decoupeerzaag zelf. Moet je een grote zaaglengte aanpakken, en is het werkstuk al van een aanzienlijke dikte, dan grijp je uiteraard terug naar zwaarder gereedschap.
TIP
Als algemene regel geldt: hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking, en hoe dichter de tanden bij elkaar staan, hoe beter het zaagblad in harder materiaal kan happen.
HAAKSE SLIJPER
GEBRUIK
Met de haakse slijper heb je veel vermogen in handen. Hou de machine losjes met twee handen vast, en klem je werkstuk goed vast zodat hij stabiel blijft als de schijf het werkstuk raakt. Zorg dat het afgezaagde deel niet weg kan schieten, of onbedoeld valt.
Slijpen in metaal creëert vonken, hou brandbaar materiaal uit de buurt en draag een veiligheidsbril. Verdere PBM's zijn gehoorbescherming en veiligheidshandschoenen.
Gebruik ook de juiste slijpschijf: een slijpschijf voor steen is ongeschikt om bramen van een lasnaad weg te werken, of staal te ontroesten. De schijven verschillen ook naargelang het formaat van de beschermkap, aangeduid onder 110 of 125 mm.
MULTITOOL
GEBRUIK
Een resterend stuk leiding, draadstang of profiel inkorten? In sommige gevallen zal je er niet zo goed bij kunnen met je slijpschijf. De multitool biedt een handige oplossing doordat de gereedschapsaccessoires niet veel plaats innemen.
Een toestel waarvan je het toerental trapsgewijs kan instellen, laat toe om de multitool aan te passen aan de klus. Het vermogen varieert tussen 100 en 200 watt.
buizensnijder
GEBRUIK
Je stelt in naargelang de diameter van de buis, en met behulp van een snijwiel draai je de tool een aantal maal rondom de buis. Het kan geen kwaad om dat snijwiel telkens wat te bevoorraden van wat snijolie.
Draai eerst een aantal toeren los tot er een licht spoor is getrokken. Span daarna de buizensnijder opnieuw wat verder aan, vervolgens kan je per toer stelselmatig harder aantrekken. Maak altijd een voorwaartse beweging, keer nooit een toer terug. Het handige aan de buizensnijder is dat je de buis kan afkorten zonder bramen te maken, en je bekomt vrij vlug een mooie snede.
metaalschaar
GEBRUIK
Een metaalschaar is handig om om metalen profielen op maat te snijden bij de opbouw van een valse wand met gipskartonplaten. Zodra je de juiste lengte weet, knip je de zijwanden van het profiel ermee door.
Buig het profiel daarna aan de rugzijde om. Zo kan je makkelijker de rugzijde middendoor knippen. Draag handschoenen want de randen zijn na het knippen vlijmscherp.