HoutpalletsPremium

Hoe zelf een flexibele bank maken

Heb je een tuin met grillige vormen of wil je wel een leuke eyecatcher op het terras? Dan kan je zelf proberen een flexibele slangenbank in mekaar te klussen. Met weinig werk kan je in een handomdraai deze handige zitbank realiseren. De basiselementen voor je ontwerp zijn een eenvoudig, houten kader én een stevig koord. We tonen je hier hoe je dit project aanpakt.

Slangenbank flexibele bank

Slangenbank flexibele bank sfeer

Ontwerp en werkwijze

Het principe

Het design van de flexibele tuinbank is zeer simpel. Hij bestaat uit een zelf te kiezen aantal houten kaders met een steunlat in het midden. Door de steunlat steek je een stevig, dik koord waarmee je de zitkaders aaneenrijgt. Nu kan je je tuinbank in allerlei vormen buigen en met allerlei tussenafstanden plaatsen. Handig voor als je grillige vormen in je tuin hebt, bepaalde hoeken wil maken of vaak van meubelopstelling wisselt. 

 

 

Houten kader bepalen

Plan houten kader flexibele bank

Heb je de maten vastgelegd en het nodige hout voorzien, dan kan je aan de slag. Het verzagen en monteren van de onderdelen is seriewerk, neem dus de tijd om mallen en hulpstukken te maken die het werk vlotter kunnen doen lopen.  Teken de maat uit op je eerste plank, in dit geval 42 cm. Trek vervolgens die lijn door met een winkelhaak. Leg de plank op je afkortzaag en zorg dat het zaagblad net langs de lijn komt. Bevestig een stootblok op je werkbank, tegen de zijde van de plank. Controleer nog even of het stootblok op de juiste plaats zit en zaag dan je eerste plank op maat. 

Meten en zagen flexibele bank

 

Afmeten en zagen

Zaag de planken op maat, tot je er voldoende hebt. Voor 20 blokken heb je 40 regels nodig. Als die af zijn, kan je aan de volgende maat beginnen. Werk telkens op dezelfde manier. Teken je maat af... trek de lijn door... zet je stootblok op de juiste plaats... controleer... en zagen maar!

Naast 40 regels heb je ook 40 staanders nodig en 20 middenregels. Die dienen enerzijds als steun voor de rechthoek en anderzijds moet je hier ook het touw in bevestigen.

TIP
Voorzie zeker een opening voor je touw. Zoek een boor uit die een diameter heeft die net iets groter is dan die van je touw. Trek je diagonalen en bepaal zo het middelpunt. Boor vervolgens de opening uit in je planken. Dat kan je vlot doen met een kolomboor.
Koordgat boren flexibele bank

 

Kader bevestigen

Deuvels

Wil je geen zichtbare schroeven of nagelgaten, dan kan je met deuvels werken. Een deuvel zal je elementen onzichtbaar verbinden. De deuvel is dan eigenlijk niet het verbindingsmiddel, maar een hulpmiddel om je lijmverbinding te verstevigen.

Maak eerst een mal. Zet op een reststukje de breedte van je plank over. Halveer eventueel het blokje om gemakkelijk te werken en zaag het op maat. Meet hoe dik het plankje is en duid de helft aan. Trek dit punt door over de lengte van het plankje. Teken vervolgens langs beide zijdes op 2,5 cm je boorpunt uit en boor beide openingen. Neem hierbij een boor met een diameter die net iets groter is dan je deuvel. Bevestig daarna nog een plankje op de zijkant van het blokje. Dat zal het op zijn plaats houden tijdens het werken.

Gebruik nu eerst een deuvel om na te gaan hoe diep je moet boren. Tape dit af op je boor. Gebruik dan je hulpstukje om de planken langs beide zijdes van boorgaten te voorzien. Bij de staanders is dit op de kopse zijde, bij de regels komt dit op de zijkant van de plank.

Boorgaten en deuvels flexibele bank

Als laatste moet je ook de middelste regel van gaten voorzien. Bepaal waar je hem zal plaatsen op je staander en teken af. Kantel de plank en teken meteen ook je deuvelgaten uit - netjes in het midden. Boor daarna de gaten uit.  De eerste plank kan je nu gebruiken als model voor de andere staanders. Tape nog even je boor af op het juiste punt om zeker te zijn dat je niet te diep zal boren. 

deuvelgaten steunregel flexibele bank

Breng lijm aan in je deuvelgaten. De tuinbank komt buiten, dus je gebruikt beter een waterbestendige D3-houtlijm.
Voorzie waar nodig deuvels in je boorgaten en tik aan met een bankhamer. Lijm daarna ook de rest van je deuvelgaten in en verbind je planken met elkaar. Vergeet je werkstuk niet te klemmen tot de lijm droogt. Je kan dat bijvoorbeeld doen met lijmklemmen, een spankoord of een hulpstuk dat je zelf in mekaar klust.

Lijm deuvels flexibele bank

LAMELLENDEUVEL
Een stevigere variant van de deuvel is de lamellendeuvel of lamello. Die kan je ook gebruiken voor de slangenbank. Start met het aanduiden van staanders en regels en bepaal dan je verbindingspunten. Bepaal het midden van de kopse zijde van je staanders. Teken daarna op de liggers een lijn op dezelfde afstand van de kopse zijde op je plank en zoek het middelpunt van je lijnen. Met een lamellenfrees kan je nu een opening frezen in je planken. Zorg hierbij dat het uitgetekende middelpunt gelijk komt met de pijl op je frees. Maak een opening in zowel je regels als je staanders.
frezen lamello flexibele bank
Teken dan nog uit waar je de middelste regel zal bevestigen aan de staanders. Bepaal eerst waar je de plank zal plaatsen en frees dan ook hier een opening uit. Plaats daarna je lamellen met wat houtlijm en een paar tikken van de hamer.
lamello verlijmen flexibele bank
Met lamellen heb je een groter lijmoppervlak dan met deuvels. Deze zullen dus voor een sterkere verbinding zorgen. Als de lamellen op hun plaats zitten, kan je de verschillende delen van het kader met elkaar verbinden. Waar nodig kan je met een stootblokje en een hamer de planken op hun plaats tikken. Ook bij deze techniek is het klemmen van het werkstuk essentieel om een perfecte verbinding te krijgen. 
Samenstellen lamello's flexibele bank

 

Schroeven

schroeven flexibele bank

Je kan uiteraard ook je kader verbinden met schroeven. Start opnieuw met het uittekenen van de regels, liggers en verbindingspunten. Bij het schroeven hoef je dit enkel te doen op de liggers. Teken een lijn op de helft van de breedte van de kopse zijdes en teken af waar je straks gaat schroeven.

Neem een boor met een diameter die net iets groter is dan je schroef en boor de gaten voor je schroeven voor. Bepaal waar je middelste plank moet komen op de staanders, teken dit uit en bepaal je middellijn. Markeer de twee boorpunten en boor ze voor.

Als laatste stap doe je wat lijm tussen de verbinding en schroef je de planken aan elkaar. In dit geval is het - dankzij de schroeven - niet nodig om je werkstuk te klemmen tot de lijm is uitgehard.

Vulmiddel flexibele bank

Een nadeel van schroeven zijn de zichtbare schroefgaten. Het oogt minder mooi en als de bank buiten wordt gebruikt, blijft er regenwater in de gaten staan. Vul de gaten met wat houtvulmiddel, idealiter in een kleur gelijkaardig aan je hout.
Een tweede werkwijze is om de schroefgaten te vullen met deuvels maar dan moeten de schroeven voldoende diep zitten. Doe wat lijm in je schroefgat en tik er een deuvel in vast. Zaag de deuvel daarna gelijk met het hout van je werkstuk. Vervolgens schuur je alles op om een mooi glad resultaat te krijgen.

deuvels intikken flexibele bank

gelijkzagen flexibele bank

 

Nagelen

Een volgende methode is om te nagelen. Daarvoor maak je eerst een hulpstukje om de middelste regel vast te houden. Teken eerst de hoogte uit - ongeveer halverwege waar de regel moet komen - en zaag dit op maat. Markeer vervolgens een uitsparing, waar de regel zal moeten in liggen.

hulpstukje flexibele bank

Gebruik een decoupeerzaag om het stuk hout weg te nemen. Zaag beide zijdes in en zaag vervolgens telkens een hoek uit het werkstuk tot je de uitsparing hebt kunnen maken.

Leg het kader opnieuw uit. Breng wat houtlijm aan op de plaats waar je wil verbinden. Leg de planken op elkaar en nagel die daarna samen.

TIPS
- Plaats je nagels niet recht maar onder een lichte hoek, verschillend van elkaar. Op die manier klem je ze goed vast in het hout.
- Schiet je hamer weg? Dan kan het helpen om die wat proper te maken met schuurpapier. Zo zal je hamer meer grip vinden op de nagel.
- Gebruik nagels met een ronde kop. Die vallen minder op in het hout en kan je later wegwerken.
- Met een doorslag kan je de nagels dan nog iets dieper in het hout duwen.

nagelen flexibele bank

De middelste regel kan je op zijn plaats houden met je hulpstuk. Vul daarna de nagelgaten op met wat houtvulmiddel.

Wil je snel doorwerken? Dan is het nagelpistool misschien wel de beste optie. Breng wat houtlijm aan op je verbinding en schiet een viertal nagels per verbinding. Zo kan je met weinig inspanning snel verschillende kaders maken.
Ook hier zal je de nagelgaten moeten wegwerken met wat houtvulmiddel.

nagelpistool flexibele bank

Heb je geen vol vertrouwen in je nagels? Dan kan je ook nog enkele zichtbare deuvels aanbrengen. Schiet het werkstuk eerst vast met enkele nagels en teken dan twee boorpunten uit. Boor deze uit met een boorkop met een diameter gelijk aan de deuvelstok. Gebruik wat houtlijm en breng een deuvelstok in de opening aan. Sla hem vast met een hamer.
Zaag tot slot de stok op maat en schuur het geheel op.

deuvelstok flexibele bank

 

Afwerking

Methode gekozen en kaders gemaakt? Dan is het tijd om de slangenbank netjes af te werken.

Behandelen

Handschuren flexibele bank

schuurmachine flexibele bank

Schuur de kaders mooi glad. Je kan hier snel werken met een schuurmachine of schuurband. Breek ook alle hoeken van je kaders. Daarna voorzie je het hout van een bescherming. Je kan opteren voor een kleurloos product maar geef de kaders gerust een kleurtje met een beits. Kies in elk geval wel voor een product dat geschikt is voor buitengebruik.

beschermen flexibele bank

 

Touw

koord doortrekken flexibele bank

Tot slot rijg je de zitkaders aaneen tot een bank. Een esthetische en stevige optie is een gymkoord of touwtrekkerskoord, maar je kan ook kabels of gekleurd nylontouw kiezen. Voorzie een dikke diameter!

Trek het koord door de openingen die werden voorzien in elk kader. Desgewenst kan je het touw aan de uiteindes nog knopen.

slangenbank flexibele bank demofoto

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine