Maak zelf een tuinset met steenkorven
Wanneer de zomer stilaan in zicht komt, zorg je best voor een plekje waar het buiten aangenaam vertoeven is. De juiste tuinmeubelen om in te loungen of aan te tafelen zijn dan onmisbaar. Als je oude tuinset echter aan vervanging toe is of als je eens iets nieuws wil, overweeg dan eens om zelf je tuinmeubelen te maken. Een gemakkelijke en snelle manier om een creatief ontwerp te realiseren, is de steenkorf. We leggen je stap voor stap uit hoe je twee zitbanken en een tafel kan maken met enkele steenkorven en hardhouten balken.
Schans- of steenkorven
Voorbereiding
Eens je weet waar je nieuwe tuinset zal komen, ontruim je dat plekje en zorg je voor een stabiele ondergrond. De gevulde korven worden namelijk best zwaar. In het geval van deze set werd een dragende ondergrond in gestabiliseerd zand, met een afwerkingslaag in kiezels voorbereid.
Van zodra je ondergrond klaar is, kan je de steenkorven monteren. Voor dit ontwerp kozen we kleine kubussen die elk als hoekpilaar dienen van de houten zitting. Ze zijn snel gemonteerd, er is minder gewicht om de ondergrond te belasten én er zijn minder stenen nodig in vergelijking met een steenkorf die de gehele lengte van de bank zou overbruggen. Voor dit ontwerp bedraagt de lengte van elke bank 1m80, bij een grotere overspanning zou je in het midden nog een extra korf kunnen zetten ter ondersteuning, maar hier is dat niet nodig.
ZITHOOGTE KIEZEN
We kozen opzettelijk een laag korfmodel, zodat ook kinderen makkelijk kunnen zitten. De hoogte komt hier uit op 30 cm. Reken daarbij nog de houten zitting, en eventuele kussens, en dan zit je toch nog op een comfortabele hoogte.
Montage
Elke korf heeft zes wanden, die je met krammen en een speciaal tangetje aan elkaar klemt. De kram past in de bek van de tang, zodat je die gemakkelijk kan buigen. Stapsgewijs monteer je de wanden zo aan elkaar. Voorzie zeker voldoende krammen: eenmaal gevuld met stenen komt er toch enige druk op de wanden.
Opvullen
De steenkorf hoort natuurlijk nog gevuld te worden. Denk voor je je bestelling plaatst goed na over de kleur en vorm van je stenen. Zorg dat de gekozen soort mooi past in de rest van je tuin. De stenen levert men in een bigbag, voorzie dus plaats voor de levering, en denk na hoe je de lading ter plaatse krijgt. Draag zeker ook handschoenen want de stenen kunnen stoffig en scherp zijn.
Vul de bodem met een eerste laag gesteente, en vergeet de verstevigingsankers niet in te haken als je ongeveer halverwege bent. Die zorgen ervoor dat de wanden niet bol en onstabiel worden.
De korf is tamelijk zwaar, maar kan je nog manipuleren totdat hij zo waterpas mogelijk staat. Ga zo door tot je alle korven gevuld hebt.
Afwerking
Houten zitting
Nu de draagstructuur afgewerkt is, begin je aan de zitting. Gebruik hardhout want dat is het meest duurzaam en zal het beste aan de weersomstandigheden kunnen weerstaan. De latten die we in dit geval gebruiken, draaien we op de zijkant want dat is steviger.
Zoek op voorhand uit hoeveel de tussenafstand mag zijn zodat je comfortabel kan zitten. Maak het jezelf gemakkelijk door een afstandshouder te voorzien, bijvoorbeeld een reststukje hout. Voor deze set gebruikten we een stuk OSB van 18 mm dik.
SOORTE HARDHOUT
Hardhout is het houttype bij uitstek voor buitengebruik. Het komt meestal van bladverliezende bomen en heeft weinig tot geen zorg nodig. Let er bij je aankoop op dat je hout een FSC- of PEFC-label draagt, zo weet je dat het uit duurzaam beheerde bossen komt.
Veelgebruikte hardhouttypes zijn:
AFRORMOSIA
AFZELIA
BANGKIRAI
BERK (YELLOW BIRCH)
BEUK
EIK AMERIKAANS
EIK EUROPEES
ES
ESDOORN
IROKO
MAHONIE
MERANTI
SIPO
TEAK
Een uitgebreid overzicht van deze soorten en al hun eigenschappen, vind je hier.
Aanschroeven
Alle latten zijn nu gelegd met een juiste tussenafstand. Je zal merken dat ze niet altijd even recht zijn, daarom verbinden we ze met dwarsliggers, zodat alles mooi rechtgetrokken wordt tijdens het aanschroeven. 5. Meet de afstand af en kort de latten af. Gebruik de eerste als mal voor de volgende. Drie latten per zitting is in dit geval voldoende, maar verdeel ze gelijkmatig over de eerste balk.
De montage gebeurt dus omgedraaid, zodat de schroefkoppen onderaan komen te zitten. Let op dat je geen te lange schroeven gebruikt, anders dreigen ze bovenaan uit de zitting te komen.
Boor de dwarsligger telkens voor met een houtboor van goeie kwaliteit en schroef daarna vast met een rvs-schroef voor hardhout. Stel de accuboormachine in op een laag toerental, dan loop je minder risico dat het hout gaat splijten. Eens de eerste vastligt, leg je de tweede balk op de juiste afstand. 7. Klem ze stevig vast, en schroef telkens vast. Wees er zeker van dat de balken uitgelijnd zijn met elkaar. Naarmate de balken bol of hol staan, klem je ook vast waar je moet schroeven, zo trek je het geheel beter naar elkaar toe.
DUURZAAMHEIDSKLASSE
Houtsoorten worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen volgens de eigenschappen van het hout zelf. Duurzaamheidsklasse 1 is de meest duurzame, klasse 5 de minst duurzame. Voor buitenhout kies je best hout uit klasse 1, 2 of 3.
Duurzaamheidsklasse 1: gaat tot meer dan 25 jaar mee – bijvoorbeeld de meeste tropische hardhoutsoorten: afzelia, padoek, teak ...;
Duurzaamheidsklasse 2: gaat 15 tot 25 jaar mee – bijvoorbeeld thermowood, red cedar, meranti ...;
Duurzaamheidsklasse 3: gaat 10 tot 15 jaar mee – bijvoorbeeld Europese eik, sipo, notenhout ...;
Duurzaamheidsklasse 4: gaat 5 tot 10 jaar mee - bijvoorbeeld larix, es ...;
Duurzaamheidsklasse 5: gaat tot 5 jaar mee - bijvoorbeeld berk, grenen, populier, beuk, esdoorn ...
RISICOKLASSE
Naast de duurzaamheidsklasse speelt, afhankelijk van de toepassing, ook de risicoklasse een grote rol. Hier gaat het om de eigenschappen van de gebruiksomgeving (binnen of buiten, vochtigheidsgraad, weersinvloeden …).
Risicoklasse 1: hout voor droge binnentoepassingen;
Risicoklasse 2: hout voor daktimmer en houtskeletbouw;
Risicoklasse 3: hout voor buitengebruik, bestand tegen weersinvloeden (hout met een duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3);
Risicoklasse 4: hout voor buitengebruik, bestand tegen zoet water (hout met een duurzaamheidsklasse 1 of 2);
Risicoklasse 5: hout voor buitengebruik, bestand tegen zout water.
Positioneer tot slot de zitting mooi op de randen van de korf, waarbij de dwarslatten ernaast haken. Ook door het gewicht zal er geen beweging meer in komen!
Tafeltje
Een tuinset is eigenlijk niet compleet zonder tafeltje. Bovendien heb je normaal nog wat resthout over en het zou zonde zijn om dat weg te gooien. Met de resterende balkjes en een extra steenkorf of twee, kan je nog een bijhorende tuintafel maken. Bekijk op voorhand hoeveel resthout je hebt en hoe groot de stukken zijn. Stem dan de grootte en de vorm van je tafeltje daarop af.
Het principe is net hetzelfde als daarnet, maar denk wel na over de tussenafstand. Neem die niet te groot want anders kan het zijn dat je drankje niet stabiel staat en omvalt.
In dit geval werd gekozen voor een vierkante vorm, gebaseerd op de oppervlakte van de twee korven die we in dit geval gebruiken. Ga op dezelfde manier tewerk als voor de zitbanken:
Positioneer en monteer de steenkorf of steenkorven die je als basis gebruikt. Vergeet ook hier de verstevigingsankers niet wanneer je ze halfweg gevuld hebt. Voorzie genoeg krammen zodat de korf alle gewicht kan weerstaan.
Neem dan het resthout, meet af en leg de balken klaar. Je hoeft niet dezelfde tussenafstand te gebruiken als bij de zitbanken, maar zorg wel dat die gelijk blijft over je hele tafelblad. Je kan hiervoor een ander tussenstukje gebruiken. Schroef de balken opnieuw omgedraaid vast aan de dwarslatten. Tot slot schuif je het tafelblad over de korven en je set is compleet!