Luchtdicht maken van gebouwenPremium

Compacte - en duodaken

Constructie en isolatie van platte daken

Platte daken zijn aan de buitenkant altijd voorzien van een zeer dampremmende waterdichting. Het vocht in het dak kan dus nauwelijks naar buiten toe uitdrogen. Daarom moet u steeds voldoende aandacht besteden aan de vochthuishouding. Voor een plat dak bestaan verschillende dakconstructies. Koude daken en omkeerdaken zijn kortweg af te raden. Uw keuze beperkt zich tot een warm, een compact of een duodak. Wat pleit in hun voor- en nadeel? Waarop moet u zoal letten bij de isolatie? En welke materialen kunt u daarvoor gebruiken?

compact dak
Bij een compact dak wordt de ruimte tussen de dakvloer,
het vochtvariabele dampscherm (groen) en de draag­balken volledig met isolatie (paarse lijn) gevuld.

Compact dak

In het geval van een compact dak wordt de luchtdichting onder een houten draagstructuur aangebracht. U gebruikt hiervoor een vochtvariabele damprem, die in de winter functioneert als een dampscherm, maar in de zomer heel dampopen wordt. De ruimte tussen de dakvloer, het scherm en de draagbalken wordt volledig met isolatie gevuld. Anders dan bij een koud dak bevindt er zich tussen de isolatie en de dakvloer geen luchtspouw. Er wordt dus niet met buitenlucht geventileerd.

Werking van een vochtvariabele damprem

Het gaat hier om een folie die in een droge omgeving sterk dampremmend is en bij hoge vochtigheid veel meer dampopen. In de winter is de relatieve luchtvochtigheid binnen eerder laag. Bovendien verplaatst het vocht zich dan van de onderkant van de isolatie naar de bovenkant van het dak. Aan beide zijden van het luchtscherm is het bijgevolg vrij droog. Daardoor gedraagt de folie zich als een dampscherm en kan er via diffusie nauwelijks vocht in het dak dringen. In de zomer is de binnenlucht veel vochtiger. Tegelijkertijd verplaatst het vocht in de dakopbouw zich naar beneden, door de opwarming aan de buitenzijde, waardoor ook aan de bovenzijde van de folie de vochtigheid toeneemt. Op dat moment wordt het membraan dampopen en kan de constructie naar binnen toe uitdrogen. Een vochtvariabele damprem werkt wel alleen als ook de binnenafwerking voldoende dampopen is, bijvoorbeeld met gipskartonplaten.

Welke materialen zijn er om een plat dak te bedekken?
25 artikels
Alles over platte dakenOntdek ons digitaal magazine over platte daken
Lees magazinechevron_right

Wat in het voordeel pleit

Bij een compact dak hoeft u bij het na-isoleren de dakopstanden nooit te verhogen. De isolatie zit immers in de al beschikbare ruimte tussen de roosteringsbalken. Bovendien isoleert u met niet-drukvaste isolatie, die mogelijk goedkoper is, maar dit is geval per geval te bekijken. Breng sowieso voldoende isolatie aan om een ongewilde luchtconvectie te vermijden. Verder zorgt u er bij een compact dak eerst voor dat de constructie langs buiten waterdicht is. Zo kunt u droog de isolatie aanbrengen. Ook is het dampscherm makkelijker bereikbaar. Deze bevindt zich namelijk onder de isolatie langs binnen. Op die manier is de dakwerker in de mogelijkheid om vlotter te checken of het luchtdicht is.

Maar neem ook dit in overweging

De plaatsing van het dampscherm vraagt veel aandacht, aangezien het niet op een vlakke ondergrond wordt aangebracht. Dat terwijl het zeker luchtdicht geplaatst moet zijn. Niet alleen aan bijvoorbeeld een koepel, maar ook aan de bepleistering van de muren. Hiervoor bestaan er speciale klevende membranen en lijm. Een compact plat dak kent ook koudebruggen, namelijk de roosteringsbalken waartussen de isolatie ligt. Deze zijn echter beperkt en worden nog kleiner wanneer u kiest voor houten I-liggers. Het aanbrengen van wat extra isolatie in de leidingenspouw onder de balken reduceert de koudebruggen nog verder.

Duodak

Wordt een dak deels beschaduwd of komen er bijvoorbeeld een terras, groendak of zonnepanelen bovenop, dan droogt het dak in warme periodes minder uit, wat niet goed is in het geval van een compact dak. Om dit te verhelpen, wordt er een extra dampscherm op de dakvloer van het compacte dak aangebracht, met erbovenop een bijkomende drukvaste isolatielaag en tot slot de dakafdichting. Zo bekomt u een duodak. Ook wanneer een warm dak bijkomend geïsoleerd wordt tussen de houten draagconstructie, bekomt men deze opbouw.

Isolatiematerialen voor compacte daken

Hierbij gebruikt u meer soepele, steeds dampopen isolatiematerialen. Enkele opties:

Papiercellulosevlokken

Deze biologische isolatie heeft een lambdawaarde van 0,038 W/mK. Tegelijk zijn deze vlokken sterk brandvertragend. Doordat de vlokken onder druk worden ingeblazen, vullen ze gegarandeerd de volledige ruimte, wat altijd belangrijk is, en zeker bij een compact dak.

Glaswolrollen

Deze rollen hebben een lambdawaarde van 0,032 tot 0,035 W/mK. Opnieuw is de brandreactie zeer goed (onbrandbaar). De glaswol van de gesproken fabrikant bevat geen formaldehyde, fenol of acrylaten.

Adviezen bij het aanbrengen

Het inblazen van de papiercellulose laat u over aan gecertificeerde vaklui. De glaswolrollen moet u over de volledige hoogte van de balken aanbrengen, zodat er geen luchtspouw ontstaat. Druk de isolatie bovenaan niet te weinig en onderaan niet te veel aan. Snij het materiaal ook 1 à 2 cm breder, zodat het goed klemt tussen de kepers. Gebruikt u I-liggers, maak dan zeker boven en onder, links en rechts, een snede. Zorg er ten slotte voor dat het isolatiemateriaal goed aansluit. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine