Luchtdicht maken van gebouwenPremium

SOORTEN ISOLATIEMATERIAAL

Alles start bij de keuze van het isolatiemateriaal. Om warmteverlies tegen te gaan moet er met verschillende dingen rekening worden gehouden, zoals hoe goed een materiaal isoleert, de staat en helling van het dak en (weers)omstandigheden.

HARDSCHUIMPLATEN

harde isolatieplaat

PUR en PIR

Een eerste isolatieoplossing voor hellende daken zijn pur- en PIR-platen, of algemeen PU-platen. PU heeft een lambdawaarde van 0,019 tot 0,028 W/mK. De PIR- en purisolatieplaten zijn meestal bedekt met een waterafstotende, gasdichte en meerlaagse aluminium cachering of een folie uit zuiver aluminium. Sommige PIR-panelen zijn ook uitgerust met een extra onderdakfolie of afwerkingsplaat (volgens een fabrikant voor een betere geluidsisolatie), en mogelijk zelfs tengellatten en ingebouwde, houten verstijvers (waarover straks meer).

Resol

Dit type hardschuimplaat, op basis van bakeliet, isoleert net iets beter dan PIR en pur, met een lambdawaarde van 0,018 tot 0,021 W/mK. Het product is wel wat duurder. U gebruikt het volgens een bepaalde fabrikant ook beter niet in een vochtige omgeving.

MINERALE ISOLATIE

Minerale wol

Minerale wol (verzamelnaam voor rots- en glaswol) is bijzonder flexibel te plaatsen. Bovendien is het materiaal onbrandbaar en isoleert het geluid goed. De lambdawaarde van minerale wol voor een dak ligt tussen 0,032 en 0,040 W/mK.

Cellenglasisolatie

Deze isolatie bestaat uit geschuimd glas en heeft een lambdawaarde van 0,036 W/mK tot 0,042 W/mK. Het product biedt niet alleen een hoge drukvastheid, het is ook zeer licht en brandveilig (A1). Bovendien is het materiaal volledig vochtongevoelig, waardoor het vaak wordt ingezet voor de isolatie van overdekte privézwembaden.

ALTERNATIEVE ISOLATIEMATERIALEN

Cellulosevlokken

Cellulosevlokken

Deze biologische isolatie heeft een lambdawaarde van 0,038 W/mK. Tegelijk isoleren deze vlokken goed akoestisch en zijn ze sterk brandvertragend. Het product vult bovendien gegarandeerd de volledige isolatielaag, ook als het oude dak enkele centimeters doorhangt.

Houtvezelisolatie

Dit product bestaat uit samengedrukte houtvezels. De oplossing wordt vaak ingezet voor woningen met een volledige houtskeletbouw. De lambdawaarde ligt tussen 0,038 en 0,045 W/mK.

Reflecterende aluminiumisolatie

Reflecterende aluminiumisolatie

Dit isolatietype bestaat uit ten minste twee lagen aluminium, gepolijst en behandeld tegen oxidatie. Daartussen bevinden zich twee honingraatvormige en brandwerende lagen luchtbelletjes. Het materiaal isoleert omdat het stralingswarmte weerkaatst. Daardoor is het product zeer dun en flexibel aan te brengen. Volgens de fabrikant bestaan er zowel dampgesloten als dampopen oplossingen.

DRIE BASISREGELS

  • Voor het effectief en probleemloos functioneren van de isolatie moet die aan de buitenzijde beschermd worden tegen weersinvloeden. Normaal gezien gebeurt dit met een dampdoorlatend onderdak (onderdakfolie of onderdakplaten) onder de dakbedekking.
  • De isolatie aan de binnenzijde moet worden afgedicht met een luchtscherm, vooral omdat lucht die van binnenuit ontsnapt, kan leiden tot groot warmteverlies, condensatie en zelfs bouwschade. Vroeger was zo'n scherm meestal heel weinig dampdoorlatend. Onderzoek toonde echter aan dat het luchtscherm best niet te dampdicht is, zodat het dak naar binnen toe voldoende kan uitdrogen in warmere periodes. Vandaar de opkomst van dampremmen, als alternatief voor het luchtscherm. Vandaag vindt u er die minder damp doorlaten in koude periodes dan wanneer het warm is. Zo zijn constructies in de winter beschermd tegen vocht, en kunnen ze in de lente en zomer toch goed uitdrogen.
  • De isolatie moet steeds de volledige ruimte tussen het onderdak aan de buitenzijde en het luchtscherm aan de binnenzijde vullen, zonder tussenliggende luchtlagen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine