Welke koelcelcapaciteit kiezen?
BEHOEFTEANALYSE KAN U HELPEN
Een behoefteanalyse helpt u bij de selectie van uw koel- en vriescel. De grootte en het aantal cellen hangen af van de hoeveelheid en de producten die u bewaart.
KEUZECRITERIA
De optimale capaciteit van de koelcel hangt nauw samen met uw omzet en assortiment, en wordt gekozen in functie van de te stockeren producten. De leidraad is 150 kg/m² koelceloppervlakte. Het stroomverbruik is afhankelijk van de toepassing en het gebruik. Een kleine koelcel van 1,2x2,1x2,1 m verbruikt niet veel meer dan een Amerikaanse koelkast. Het verbruik stijgt uiteraard met de afmetingen van de koelcel. Ook wanneer er meer warme producten worden gestockeerd of als de deuren vaker opengaan, nemen de energiekosten toe.
STANDAARDFORMATEN
Vanwege de hoge kost en de mindere kwaliteit worden cellen op maat bijna niet meer gevraagd. Standaardkoelcellen worden steeds met sandwichpanelen uitgevoerd in een modulesysteem. De inwendige afmetingen (breedte, lengte en hoogte) zijn telkens een veelvoud van 300 mm waarbij de breedte en lengte onbeperkt zijn. Met dit modulaire systeem zijn verschillende combinaties te realiseren, bijvoorbeeld de aanbouw van een koelcel aan een vriescel.
BEHOEFTEANALYSE
Een behoefteanalyse helpt u bij de selectie van uw koel- en vriescel. De grootte en het aantal cellen hangen af van de hoeveelheid en de producten die u bewaart. Slagerijen bijvoorbeeld houden het best rekening met onderstaande.
GROOTTE
Slagerijen maken gebruik van een koelcel én een vriescel. In veel situaties worden deze cellen gebouwd als een zogenaamde combicel: een cel met een scheidingswand waarbij u toegang tot de vriescel verkrijgt via de koelcel. De grootte van de cellen wordt bepaald door uw behoeften: hoeveel producten dienen er in bevroren dan wel in gekoelde toestand bewaard te worden?
AANTAL
Het aantal cellen hangt af van de omzet van de beenhouwerij. In koelcellen kleiner dan 100 m³ kan er ongeveer 350 kg/m³ opgeslagen worden. Is er geen contaminatie mogelijk tussen de diverse producten en zijn de bewaartemperaturen gelijk, dan mogen vrijwel alle producten in dezelfde cel, op voorwaarde dat ze correct gelabeld en verpakt zijn volgens de HACCP-wetgeving. In de praktijk houdt u rekening met minimaal één cel voor vers vlees/vleeswaren/afval (op een temperatuur rond de 8 °C) en diepvries. Optioneel zijn: verkoopklaar vers vlees, een rijpingskamer (aging), een dieptekoeler (verse gehaktproducten langere bewaring: -4°), een snelkoeler, een pekelcel, een cel voor groenten en fruit, en een cel voor uitgaand, verpakt om naar de consument te vertrekken.