Klimatisatie van gebouwenPremium

De doorbraak van split warmtepompen als koeling in woningbouw

groot succes in nieuwbouw en goed geïsoleerde renovaties

Split
De technologie van de toestellen is over de jaren heen sterk geëvolueerd

Tegenwoordig wordt in vele woningen gekozen voor een combinatie van een lucht- of bodemwarmtepomp met een lucht-luchtwarmtepomp.

ZUINIG ÉN PROPER

Koelen gebeurt met de huidige splittoestellen zeer efficiënt. Een seizoen koelen met een toestel met een Europees SEER A+++ energielabel kost 1 euro per m², met een A++ kan het voor 1,3 euro/m². Dat wil zeggen dat je voor slechts 20 euro per jaar de gemiddelde slaapkamer (15 m²) comfortabel kan houden in de zomer.

De warmtepomptechnologie is overigens bijzonder proper. Een gasketel heeft op een winterdag een gemiddelde uitstoot van 20 à 25 kg CO2. Met een warmtepomp op grijze stroom stoot je tijdens een hele zomer koelen even veel CO2 uit als bij 8 dagen verwarmen op gas in de winter. Kies je voor groene stroom, dan kan je dat reduceren tot 5 uren. Dat wil zeggen dat je je woning een hele zomer kan klimatiseren en maar evenveel CO2 uitstoot als 5 uren je woning verwarmen met gas in de winter.

GEEN KOELING ALLEEN

  • De lucht- of bodemwarmtepomp wordt ingezet voor de sww-productie en de verwarming/koeling via vloer- en wandverwarming op het gelijkvloers en in de badkamer(s). De lage afgiftetemperaturen zorgen ervoor dat de lucht- of bodem-waterwarmtepomp bij het verwarmen van de woning een hoog rendement kan halen. Door de cyclus om te keren kan eveneens actief worden gekoeld. Wan­neer aangesloten op een bodem-waterwarmtepomp kan de vloer- of wandverwarming zelfs worden ingezet om voor extra verfrissing te zorgen door passieve koeling (gemiddeld kan men de woning 2 à 4 °C laten afkoelen met passief koelen, afhankelijk van de bodemtemperatuur en dimensionering van de bron).
  • In plaats van op de bovenverdieping een extra circuit vloer- en wandverwarming te voorzien, wordt voor de slaapkamers steeds vaker een multisplit lucht-luchtwarmtepomp ingezet. Er is één buitenunit en in de ruimtes zelf worden binnenunits geplaatst in diverse uitvoeringen (bv. aircoheaters). Dit multisplitsysteem haalt hoge rendementsscores en verwarmt en koelt met een hoge reactiesnelheid (enkele minuten). Het design van de binnenunits blijft ook niet achter, waar vroeger een klassieke wit-beige unit tegen de muur werd gehangen, is er nu de keuze uit leuke binnentoestellen in allerhande kleuren (zelfs een toestel waarin je een foto of je behang met print kunt verwerken, behoort tot de mogelijkheden).

ZUINIG KOELEN MET EFFICIËNTE TOESTELLEN

Split warmtepompen halen vandaag energierendementen tot A+++ met SEER-scores van 6 en meer (1 kW elektriciteit levert je 6 kW koeling). De technologie van de toestellen is over de jaren heen sterk geëvolueerd (en blijft evolueren). Geen aan-uit compressors meer, maar traploos regelbare compressoren die aangestuurd door invertertechnologie en in combinatie met een elektronisch expansieventiel merkbaar veel zuiniger zijn. De invertertechnologie vermijdt aan- en uitgedrag van de compressor en zorgt dat die zo constant (en dus zo efficiënt) mogelijk kan blijven draaien door te anticiperen op temperatuursveranderingen in de ruimte. De opening van het expansieventiel wordt hier automatisch op afgesteld.

VANOP JE SMARTPHONE

Geconnecteerde warmtepompen maken hun opmars. Zowel de gebruikers als de installateurs tonen hiervoor interesse. De gebruiker roemt vooral de energiebesparingsmogelijkheden en de comforttoename door het op afstand monitoren en bijsturen van de verwarming en koeling in de woning. Installateurs krijgen via de afstandsgegevens een uniek inzicht in de prestaties van de warmtepomp, wat de service zeker bij lucht-water- en bodem-waterwarmtepompen ten goede komt.

WORDT OOK DE RENOVATIEMARKT VEROVERD?

Split warmtepompen zijn op vandaag vooral een groot succes in nieuwbouw en goed geïsoleerde renovaties. Warmtepompfabrikanten zetten echter alles op alles om ook voor de renovatiemarkt alternatieven voor gas- en mazoutketels te ontwikkelen. Lees: systemen met hoge afgiftetemperaturen die op bestaande radiatoren kunnen worden aangesloten. De eerste split warmtepompen met uitgaande watertemperaturen van 70 °C en de mogelijkheid tot koelen, doen vandaag hun intrede op de vervangingsmarkt. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine