Klimatisatie van gebouwenPremium

WAAROM een WONING KOELEN?

Airconditioning niet langer een luxeproduct

Koeling keuken
Warmte buiten houden, kan door tijdens het ontwerp van de woning bijzondere aandacht te besteden aan factoren die het opwarmen van de woning in de hand werken. Een m² glas met directe zonne-inval brengt 400 tot 600 watt warmte binnen

Daar waar airconditioning vroeger nog als luxeproduct werd gezien, kijken weinigen vandaag nog vreemd op wanneer bewoners ervoor kiezen om hun woning te koelen. Residentiële airconditioning kent een ongeziene groei. Fabrikanten spreken niet van een groei van enkele procenten, sommigen hebben het over een verdubbeling in verkoop en meer. 

VERMIJD NOOD AAN KOELING

Om oververhitting en dus ook de nood aan koeling in een woning te vermijden, is het zaak om de warmte in de zomer buiten te houden. Goed geïsoleerde woningen gedragen zich immers als een thermos. In de winter verliezen ze minder warmte, maar als de woning in de zomer opwarmt, houdt die de warmte ook beter vast. Warmte buiten houden, kan door tijdens het ontwerp van de woning bijzondere aandacht te besteden aan factoren die het opwarmen van de woning in de hand werken. Een m² glas met directe zonne-inval brengt 400 tot 600 watt warmte binnen. Een doordachte oriëntatie van de vensters, een aangepaste beglazing (bv. met infraroodreflectie), zonnewering of luifels plaatsen aan vensters die directe bezonning krijgen en ventilatie voorzien, kunnen oververhitting een halt toeroepen.

De kans op oververhitting

De overheid tracht de bouwheer hier bij nieuwbouw bewust van te maken door de kans op oververhitting te laten wegen op het E-peil. Die kans wordt becijferd in de oververhittingsindicator. De oververhittingsindicator brengt zowel de nuttige warmtewinsten (die in het tussenseizoen bijdragen tot de opwarming van de woning) als de overtollige warmtewinsten (die zorgen voor oververhitting in de zomer) in rekening. Op basis van de oververhittingsindicator wordt dan berekend of er actieve koeling zal moeten worden voorzien. Als dat zo is, dan wordt er een netto energiebehoefte voor koeling ingerekend, en worden er extra E-peilpunten aangerekend. Wanneer deze preventieve maatregelen door een gebrek aan budget of door onwetendheid worden overgeslagen, of wanneer het klimaat met piektemperaturen tot boven de 40 °C roet in het eten gooit, is koeling nodig. In woningen die een paar dagen per jaar oververhitten, kom je er met 100 watt koelvermogen per m². 

Welk thermisch comfort?

Het thermisch comfort in een woning is een variabel iets. Wat de ene bewoner als een aangename binnentemperatuur ervaart, kan de ander te warm vinden. Behalve persoonlijke gevoeligheid, speelt ook het seizoen en de ruimte waarin je vertoeft een rol. Als het in de winter buiten vriest, voelt een temperatuur van 23 °C in de woonkamer erg warm aan. Maar tijdens een hete zomer is 25 °C in zomerkleding een prima binnentemperatuur. 28 °C wordt echter al als ongemakkelijk ervaren en 30 °C is voor velen problematisch. In slaapkamers is 24 °C de grens, bij hogere temperaturen begint de slaapkwaliteit af te nemen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine