Hoe kies je een laserafstandsmeter?
Elke laserafstandsmeter kan uiteraard afstanden meten, maar de meeste hebben ook nog andere functies. Waarop moet je letten bij de keuze van een laserafstandsmeter?
De basis: afstanden meten
Er is op een laserafstandsmeter meestal een grote, duidelijke knop om afstanden te meten. Je kan meestal meten van vooraan (toestel niet inbegrepen in meting) en van achteraan (toestel inbegrepen in meting). Sommige modellen hebben nog een extra functie: een staafje achteraan om vanuit een hoek te meten.
Meetbereik
Op de verpakking van lasermeters staat een maximumafstand aangeduid die je kan meten – deze maat is voor binnenmetingen. Buiten kan die maximumafstand minder of meer zijn dan aangegeven op de verpakking.
Nauwkeurigheid
In de technische fiche wordt ook de nauwkeurigheid in millimeters (mm)meegegeven. Dit geeft aan hoe precies het apparaat de afstand kan meten in vergelijking met de werkelijke afstand. Dit is een belangrijke technische specificatie die iets zegt over de betrouwbaarheid en kwaliteit van de metingen van de laserafstandsmeter.
Geheugen
De meeste laserafstandsmeters beschikken over een geheuge. Dit verwijst naar het vermogen van het apparaat om meetwaarden op te slaan. Dat kan erg handig zijn bij het uitvoeren van meerdere metingen, vooral in situaties waarin je de gemeten afstanden later wilt bekijken of verwerken.
Als een laserafstandsmeter een geheugen heeft voor 30 metingen, kan hij tot 30 verschillende afstandsmetingen bewaren voordat eerdere waarden worden overschreven. Soms wordt het geheugen aangeduid met het aantal meetlocaties of metingen dat opgeslagen kan worden, zoals "20 metingen in geheugen".
Lopend meten
Met heel wat lasertoestellen kan je ook lopend meten, waarbij het toestel voortdurend blijft meten tijdens het lopen. De aangegeven afstand op de meter verandert mee naargelang hoe je zelf beweegt van en naar het weerkaatste punt. Op die manier vervangt een lasermeter een rol- of lintmeter. De toestellen onthouden dan meestal de minimum gemeten afstand en de maximum gemeten afstand.
Hoeken meten
Sommige lasermeters zijn uitgerust met een functie die zelf hoeken kan bepalen met een gradenmeter. Je hoeft zelf maar één afstand te meten. Aan de hand van de hoek en de afstand tot het punt dat je meet, berekent de lasermeter automatisch alle resterende afstanden.
Oppervlakte berekenen
De meeste laserafstandsmeters kunnen oppervlaktes berekenen. Daarvoor moet je gewoon de juiste instelling nemen, de lengte en de breedte van het oppervlak opmeten en het toestel doet de berekeningen voor jou. Die oppervlaktes kan je dan ook optellen.
Volume berekenen
Ook het volume kan je met een lasermeter makkelijk bepalen. Hiervoor meet je de lengte en de breedte op en bepaal je de hoogte of de diepte van de ruimte. De lasermeter berekent automatisch het volume in m³.
Indirect meten
Je kunt nog een stapje verder gaan door aan de hand van twee zijden van een driehoek, de lengte van de derde zijde te berekenen. Normaal is dat met een lasermeter niet mogelijk, omdat je niets hebt om tegenaan te meten. Door middel van indirect meten – een functie die op bijna elk type lasermeter aanwezig is – is het echter kinderspel.
Meten vanop een statief
Je kan een lasermeter vaak ook op een statief gebruiken. Dat is vooral handig wanneer je niet vlak vanaf de grond wil of kan meten. Ook een handige feature voor wie indirect wil meten, maar dat niet vanaf de grond kan.
Timer
Sommige lasermeters zijn ook uitgerust met een timerfunctie, handig wanneer je vanaf een klein hoekje moet meten, waar de knop indrukken niet gemakkelijk is. Je stelt dan gewoon het gewenste aantal seconden in en plaatst de meter op de plaats vanaf waar je wilt meten.
Verbinden met smartphone of tablet
Steeds meer fabrikanten hebben een app die zich connecteert met de lasermeter via bluetooth. Met een dergelijke app kan je dan schetsen, foto’s nemen en afstanden aanduiden. Vanuit verschillende apps kan je ook meteen een pdf van je plan of schets doormailen naar je plaatser of projectontwikkelaar, of bewaren in de cloud.
Afstanden meten in foto
Er bestaan ook lasertoestellen die toelaten om afstanden op te meten in een foto in de app. Daarbij tik je het startpunt en eindpunt aan van de afstand die je wil meten, waarna het apparaat rekent. Het toestel schat daarbij de afstand tussen de twee punten in die je precies wilt meten.
MEER WETEN:
> Alles over laserafstandsmeters
> Hoe gebruik je een laserafstandsmeter?