Hoe gebruik je een dompelpomp?
Om water weg te pompen, bijvoorbeeld uit een vijver, zwembad of uit een ondergelopen (kruip)kelder, komt een dompelpomp goed van pas. We leggen je uit hoe je met zo'n pomp te werk gaat.
Wat is een dompelpomp?
Een dompelpomp is een soort waterpomp die – zoals de naam zelf zegt – ondergedompeld wordt om water uit een bepaalde ruimte weg te pompen. Het water wordt aangezogen via de onderkant en verlaat de pomp langs boven, waar je een slang aansluit die het water naar buiten leidt.
Hoe werkt een dompelpomp?
Een dompelpomp werkt door middel van een elektromotor die een waaier aandrijft. Die waaier bevindt zich in een waterdichte behuizing, meestal gemaakt van roestvrij staal, gietijzer of kunststof.
Water transporteren?
De behuizing bevat inlaatopeningen waardoor water kan binnenstromen. Wanneer de motor draait, begint de waaier te draaien en creëert zo een centrifugale kracht die het water naar de rand van de behuizing duwt. Van daaruit wordt het water naar buiten gedrukt via een uitlaatpijp, waarop je een slang kan aansluiten om het water in een bepaalde richting te leiden, bijvoorbeeld naar een rioolput.
De meeste dompelpompen zijn ontworpen om ondergedompeld te worden in water, zodat ze het water direct kunnen oppompen en afvoeren. Een sensor (in de meeste gevallen een vlotter) zorgt er vaak voor dat de pomp automatisch uitschakelt wanneer het waterniveau te laag wordt, om schade aan de motor te voorkomen.
In- en uitschakeling
Om water weg te pompen uit een ruimte met een dompelpomp, moet de in- en uitschakeling wel manueel gebeuren om droogloop te voorkomen. Daarvoor zijn dompelpompen met een aan/uit-schakelaar uitgerust.
Als je een dompelpomp permanent installeert, dus niet enkel om water weg te pompen wanneer nodig, maar bijvoorbeeld in een watertank waar het niveau niet boven een bepaalde hoogte mag komen, doe je er beter aan om een model te kiezen dat beschikt over een vlotter die de pomp automatisch in- en uitschakelt. Quasi elke dompelpomp is daar eigenlijk mee uitgerust.
De vlotter
De vlotter bevindt zich ofwel in de pomp, ofwel buiten de pomp. In het tweede geval gaat het meestal om een drijvend element dat met een kabel verbonden is aan de pomp. Wanneer je een dompelpomp met vlotterkabel in een watertank of ondergelopen ruimte plaatst, zal het drijvende element stijgen en dalen met het waterniveau.
Wanneer het waterniveau – en dus ook de vlotter – een bepaalde hoogte bereikt (die inschakelhoogte verschilt tussen dompelpompen onderling), zal de pomp worden ingeschakeld, tot de vlotter terug op een veilig punt komt te staan en de pomp automatisch uitschakelt. Dompelpompen met vlotterschakeling kan je vaak ook vastzetten op het inschakelniveau.
Filteren
Een dompelpomp beschikt meestal over een filter onderaan om vuil en vaste deeltjes uit het water te filteren voordat het de pomp in gaat. Hoe fijn de filter is, hangt af van de functie van de pomp. Schoonwaterdompelpompen hebben vaak een fijnmazige filter, vuilwaterpompen dan weer een groffilter voor grotere deeltjes.
Het onderhoud
Een goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur: dat is toch de slagzin voor elk gereedschap ooit, en dat is niet anders bij een dompelpomp.
Maak de body van je dompelpomp regelmatig schoon om vuil en afzettingen te verwijderen. Maak hiervoor gebruik van een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel. Controleer ook regelmatig de vlotter van de pomp om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en niet is beschadigd. Verwijder eventuele verstoppingen in de inlaat of uitlaat van de pomp en check regelmatig ook eens de filter. Als de pomp langere tijd niet gebruikt wordt, maak deze dan schoon en berg deze op in een droge en vorstvrije ruimte.
MEER WETEN:
> Alles over dompelpompen
> Hoe kies je een dompelpomp?