Populariteit van houten vloerbedekkingen stuwt verkoop parketlijm
JUISTE KEUZE IS DOORSLAGGEVEND
Parketlijm: de naam zegt het zelf. Lijm die parket perfect en duurzaam aan de ondergrond houdt. Maar die kiest zelfs een professional niet in een handomdraai. Voor het beste resultaat is de juiste keuze doorslaggevend. We zochten voor u de verschillende soorten uit. Fabrikanten besteden trouwens ook alsmaar meer aandacht aan aanverwante producten, die samen met de parketlijmen worden uitgestald.
ERG POPULAIR
De populariteit van hout als vloerbedekking is de voorbije jaren exponentieel gegroeid. Er is niet alleen groei in de vraag, ook aan de aanbodzijde is de verscheidenheid bijna niet te overzien. De professionele parketlegger kan op vandaag kiezen uit een gediversifieerd en heel uitgebreid aanbod en dat houdt rekening met de ondergrond, de intensiteit van het gebruik, de afwerking én de lijmen.
KENMERKEN
Precies door dat bijzonder ruime productaanbod is het voor de bouwprofessional niet altijd evident om het juiste lijmtype te kiezen voor een bouwplaats. Voor men parketlijm kiest, moet men vanzelfsprekend de aard en vlakheid van de ondergrond onder de loep nemen. Bekijk ook de eigenschappen van de houten vloer: de houtsoort, de breedte, dikte en het type van de elementen, de vochtgevoeligheid van het hout … Hou rekening met de omstandigheden zoals de aanwezigheid van een afwerkingslaag of vloerverwarming. En welke zijn de plaatsingseigenschappen? Het zijn elementen waarvoor u best antwoorden zoekt vooraleer verder aan de slag te gaan.
HOEVEEL LIJM?
De voorgeschreven hoeveelheid verschilt van lijm tot lijm, en ook van de gebruikte kam, de ondergrond en het soort parket. Elke fabrikant geeft specifieke richtlijnen, maar vaak schommelt de hoeveelheid te gebruiken lijm maximaal rond 1 kilo per vierkante meter.
Tweecomponenten PU-lijm:
800 à 1.000 gr/m²
Hybridepolymeren
- 600 à 800 gr/m² met vertanding B3: geprefabriceerde parketsystemen, planken, lamelparket, mozaïekparket.
- 750 à 1.000 gr/m² met vertanding B5: massief parket, geprefabriceerde latten, panelen, industrieel parket, houten bestrating (residentieel), spaanplaten & OSB.
- 950 à 1.000 gr/m² met vertanding B11: massief parket, geprefabriceerde latten, panelen, industrieel parket, houten bestrating (residentieel), spaanplaten & OSB.
- Voor verlijming van lange, brede planken en bij oneffen ondergronden kan het noodzakelijk zijn een grovere vertanding te gebruiken om holplekken in het lijmbed te voorkomen.
LIJMKEUZE
Gouden regel
Een gouden regel voor het vinden van de geschikte lijm voor het leggen van een gelijmde parketvloer is de keuze van de juiste lijmfamilie op basis van de ondergrond en de houten vloerbekleding. Vervolgens houdt u als aannemer ook best rekening met de lijmprestaties -en eigenschappen die door elke fabrikant van parketlijm worden opgegeven en voorgeschreven.
Navraag bij fabrikanten leert dat in grote lijnen vier verschillende types parketlijm worden onderscheiden: (MS) polymeer- en hybridelijmen, polyurethaanlijm (PU-lijm), dispersielijmen (beter bekend als de klassieke witte houtlijmen) en alcohollijmen.
Polymeerlijm en afgeleiden
Een MS polymeerlijm voor parket is een eencomponentlijm op basis van hybridepolymeren. Dit type lijm is zonder twijfel het gemakkelijkst te gebruiken en voorziet de beste resultaten. Het kan worden gebruikt voor het rechtstreeks elastisch verlijmen van parketvloeren uit diverse houtsoorten, op cementgebonden of houten ondervloeren. Met deze lijm kunt u parket lijmen op tegels of andere niet absorberende ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals bv. natuursteen of glas.
Polyurethaanlijmen (tweecomponentenlijm)
Polyurethaanlijm (PU-lijm) ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol. Het product van deze reactie is een urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (= polymeriseert) met de urethaanverbindingen. Als het lijmoppervlak van de lucht afgesloten wordt (bijvoorbeeld omdat de gebruikte materialen geen lucht doorlaten of de lijm te dik is), dan hardt de lijm niet uit. Het vocht uit de lucht kan dan niet meer bij de lijm komen.
Om het hardingsprobleem op te lossen wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of een 2K (tweecomponenten) PU-lijm toegepast. De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik zorgvuldig worden gemengd. Het mengsel kan daarna toegepast worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van de parketvloer.
Dispersielijmen (klassieke witte houtlijmen)
In een dispersielijm worden de lijmdeeltjes dan weer als druppeltjes gelijkmatig verspreid over een vloeistof. Na verloop van tijd verdampt de vloeistof of wordt ze door de omgeving geabsorbeerd, waardoor enkel de vaste lijmdeeltjes overblijven. Dit type lijmen wordt vaak gebruikt voor de plaatsing van mozaïekparket en smalle, korte parketstroken op absorberende en niet-absorberende ondergronden. Dispersielijmen zijn budgetvriendelijk maar niet geschikt voor alle ondergronden of plaatsingstechnieken en ze worden zeker niet aanbevolen bij brede en lange planken.
Alcohollijmen
Dit type lijm is enkel geschikt voor het verlijmen van smalle, korte parketstroken op absorberende ondergronden zoals cementdekvloeren, beton of houten vloeren. Alcohollijm kan gebruikt worden in de juiste omstandigheden, maar is normaal gezien minder geschikt voor lange en brede vloeren.
INNOVATIES
We kennen nu de traditionele soorten parketlijmen, maar innovaties zijn er ook. Fabrikanten verwijzen als het om nieuwigheden gaat vaak naar de hardere hybride parketlijmen. Een andere tendens is het vochtscherm in de parketlijm in te bouwen. Daardoor moet de gebruiker dus niet vooraf een apart vochtscherm aanbrengen en dat bespaart tijd. Deze parketlijm wordt met een speciale lijmkam aangebracht, die ervoor zorgt dat een ononderbroken laag lijm op de oppervlakte komt.
Alsmaar minder worden verschillen opgemerkt tussen noord en zuid. Ook in het zuiden worden de hybride lijmen almaar meer gesmaakt, hoewel daar vroeger vaak met PU (polyurethaanlijm) werd gewerkt. Van fabrikant tot fabrikant verschilt de samenstelling van het aanbod. Enkele aanbieders stellen een mix voor: 70 procent hybride polymeerlijm en 30 procent tweecomponenten PU-lijm.
CROSSSELLING
Samen met parketlijm voorzien fabrikanten aanverwante producten, die ze vaak in de handelszaak in elkaars buurt opstellen. Het gaat dan onder meer om producten voor ondergrondvoorbereiding, zoals cleaners, primers en egalines. Ook montagelijm voor plinten en kitten op kleur voor afdichting van bijvoorbeeld aansluitvoegen rond plinten en schuurartikels behoren tot het aanbod, net zoals vernissen, wassen, oliën, zepen en reinigingsmateriaal.
Voegkitten
Ook voegkitten op basis van acrylaatdispersie worden ter beschikking gesteld. Ze zijn speciaal geformuleerd voor het afdichten van aansluitvoegen tussen parket- en laminaatvloeren, plinten en wanden. Ze bestaan in diverse houttinten die aansluiten bij de hedendaagse parketvloeren. Na uitharding kunnen ze ook worden overschilderd. Niet ver uit de buurt liggen vaak ook reinigingsdoekjes voor handen, gereedschap en oppervlaktes. Die verwijderen niet-verharde kit, lijmresten …
Met dank aan Bostik, DL Chemicals en Rectavit