WAAROM LAK VERSPUITEN?
Verf of lak verspuiten heeft vele voordelen ten opzichte van het klassieke verven of lakken met borstel of rol. Eerst en vooral zijn er de snelheid van uitvoering en het mooie eindresultaat. De ene machine is daarbij sneller dan de andere, maar in het algemeen kan gezegd worden dat er sneller en méér geverfd kan worden wanneer het product verspoten wordt. Dat geldt zeker wanneer het om grote oppervlaktes gaat, bijvoorbeeld muren, trappen of industriële toepassingen. Een volgend voordeel is de strakke afwerking. Vooral bij lak, vernis of lazuur kan via het verspuiten een luxueuze afwerking bekomen worden, terwijl dat met de klassieke borstel of rol soms kan leiden tot streepvorming of appelsienschilstructuur. Hoekjes en regio’s die moeilijk te bereiken zijn met borstel of rol, zijn met spuitapparatuur vaak eenvoudig te bereiken. Daardoor kan een betere afwerking bereikt worden.
KLASSIEKE VS. VERSPUITBARE LAK
Solvent- vs. watergedragen
Net zoals bij het klassieke verven of lakken wordt er bij het verspuiten van verven of lakken gestreefd naar het gebruiken van watergedragen producten. De evolutie van solventgedragen naar watergedragen zet zich met andere woorden door, ook bij de lakken. Fabrikanten zijn steeds op zoek naar de ideale formule om een watergedragen lak dezelfde vloei, krasvastheid, vetresistentie en esthetisch uitzicht te geven als een solventgedragen lak. Hierdoor ontstond een reeks hybridelakken waarbij er met polyurethaan (toegevoegd aan het acrylaat) of alkydacrylaat gewerkt wordt. Zulke lakken zijn handzweetbestendig en zijn dus ideaal voor trappen, leuningen, keukenkastjes etc. Het enige probleem daarbij is dat een hybride of watergedragen lak, die bij verspuiten onder lage druk nog verdund wordt, nogal snel de neiging heeft om uit te zakken wanneer hij wordt verspoten als een klassieke verf. Net daarom zetten steeds meer fabrikanten in op het aanpassen van de viscositeit van hun lakken.
kunnen hogere laagdiktes bereikt worden tijdens het verspuiten.
Tot wel 1,5 keer de laagdikte van een rol- of borstelapplicatie
Viscositeit
Standaardproducten worden meestal op de viscositeit gezet die geschikt is voor rol of borstel, en dus niet voor spuitapparatuur, al zeker niet voor een machine die met lage druk werkt. Door die viscositeit aan te passen en het product thixotroper te maken, kunnen lakken beter verspoten worden. De basis van de lak, het grootste deel van de formule en de gebruikte bindmiddelen blijven hetzelfde, maar het product wordt wel aangepast om hogere laagdiktes te kunnen zetten, zonder dat de verf begint uit te zakken. Hierdoor kan tot 1,5 keer de laagdikte van een rol- of borstelapplicatie aangebracht worden, waardoor er arbeidstijd uitgespaard wordt. Lakken waarvan de viscositeit niet aangepast wordt, kunnen overigens erg moeilijk kruiselings verspoten worden omdat ze dan snel zullen wegzakken. Een oplossing is om eerst een of twee primerlagen aan te brengen en af te werken met één laklaag of te werken met een verspuitbare lak waarvan de viscositeit werd aangepast.
Airless en airmix
Terwijl er bij de klassieke muurverven vooral een beroep wordt gedaan op toestellen die een hoge druk hanteren (airless), worden er in het geval van lakken ook toestellen op lagere druk toegepast (airmix). Het voordeel van de snelheid bij het verspuiten is tegelijkertijd ook een nadeel voor lakproducten. Hoge druk wil zeggen dat er snel gewerkt moet worden, maar bij kleine objecten of details is dat minder eenvoudig, moet er meer geduld uitgeoefend worden en is die snelheid dus een nadeel. Airmix combineert hoge en lage druk door de druk op de pomp te verlagen en dat verlies aan druk op te vangen door lucht bij te geven aan de spuitkop. Hierdoor zijn ook details te verspuiten met lakken. Grote voorwerpen of stukken worden dus vooral met behulp van een airlesstoestel verspoten en complexe stukken of stukken met veel details worden met een airmixtoestel behandeld om de druk beter onder controle te kunnen houden.