Kachels & haardenPremium

'GROENE' INSTALLATEUR HOUDT PLEIDOOI VOOR PELLETKACHELS EN -KETELS

Tom Dekeyser (winnaar Sanilec Awards): “Als nieuwe technologieën worden gekoppeld aan duurzaamheid, komen pellets automatisch in the picture"

Pelletkachels en -ketels, dat is de corebusiness van Tom Dekeyser, een installateur uit Kuurne die bij de eerste editie van de Sanilec Awards de trofee in de wacht sleepte in de categorie verwarming. Qua duurzaamheid vindt hij pellets de beste keuze, veel beter dan een warmtepomp. Sanilec had dan ook een boeiend gesprek met een 'groene' installateur die een duidelijke mening heeft.

tom dekeyser pellet
De traditionele Pellematic-pelletketel van Ökofen zuigt 50 kilo pellets per dag aan uit de silo

EIGEN BAAS

Tom Dekeyser runt zijn eigen bvba, die actief is in centrale verwarming, sanitair, zonneboilers en pelletverwarming. “In 2005 ging ik van start als zelfstandige na een negental jaar bij mijn vader aan de slag geweest te zijn. Hij was ook actief in dezelfde sector. In 2009 schakelde ik over op het bvba-statuut. Ik heb ooit vijf jaar een werknemer in dienst gehad, maar intussen werk ik al weer vier jaar alleen. Toen de crisis toesloeg in 2013, bleek er immers onvoldoende werk voorhanden om nog langer een werknemer aan boord te houden. Bovendien bevalt het me wel om alleen aan de slag te zijn. Ik kan moeilijk baas spelen over iemand en ben eerder een persoon die zelf liever de handen uit de mouwen steekt."

GROENE JONGEN

Tom Dekeyser legt graag de klemtoon op alternatieve energie. “Ik ben zelf eerder een groene jongen. Nieuwe technologie gekoppeld aan een duurzaam aspect is helemaal mijn ding. Dat betekent echter niet dat ik geen klassieke installaties plaats, wel integendeel. Nog heel vaak kiezen particuliere klanten immers voor een gewone gaswandketel. Vaak heeft dat met budget te maken. Bij wie wel meegaat in het verhaal van alternatieve energie, installeer ik vaak pelletketels en zonneboilers. Vooral de zonneboilers raken steeds meer ingeburgerd. Maar zoals gezegd, de klant is koning. Als voor hem een klassieke installatie de beste oplossing is, dan installeren we die. Zo eenvoudig is het.

 Uiteraard leg ik soms mogelijke alternatieven uit, maar het is zeker niet de bedoeling om bepaalde zaken te gaan opdringen. Af en toe lukt het om klanten te overtuigen, vooral in het geval van een zonneboiler in combinatie met een nieuwe ketel. Ik doe vooral renovaties. Heel af en toe zit er eens een nieuwbouwwoning tussen mijn projecten, maar dat is eerder zeldzaam. Ik ben vooral actief in de streek rond Kuurne, waar mijn thuisbasis zich bevindt. Gaat het om de installatie van een pelletketel, dan wil ik wel wat verder rijden."

tom dekeyser

“PELLETS ZO GOED ALS CO2-NEUTRAAL"

Pelletketels dragen de grote voorkeur weg van Tom Dekeyser. “Die microbe heb ik overgenomen van Ludwig van Wonterghem van StroomOp. We kennen elkaar al sinds 2005. Hij verkocht pelletketels en -kachels, en zocht een geëngageerde installateur. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en was er een klik. Mijn fascinatie voor pellets ligt voor een deel in het feit dat we hier spreken over een onuitputtelijke brandstof. De productie ervan levert bovendien werkgelegenheid in eigen land. Er worden momenteel steeds meer bossen aangeplant, speciaal met het oog op de productie van pellets. De uitstoot zou CO2-neutraal moeten zijn. Als je hout laat rotten, geeft het immers evenveel CO2 af als bij verbranding. Uiteraard moet ook de uitstoot van het productieproces en het transport in rekening worden gebracht, waardoor zelfs pellets niet helemaal CO2-neutraal zijn. Toch is die uitstoot helemaal niet vergelijkbaar met die van gas of stookolie."

LOSGEKOPPELD VAN ELEKTRICITEITSNET

De installatie voor Ludwig van Wonterghem was ook voor Tom Dekeyser speciaal. “De klant wou immers volledig losgekoppeld worden van het elektriciteitsnet. Ik installeerde er een pelletketel met een stirlingmotor. De ketel komt met een buffervat. Daardoor kan die een hele tijd draaien en tegelijk via de stirlingmotor stroom opwekken, vooral 's winters. Die stroom wordt op zijn beurt opgeslagen in batterijen om te gebruiken wanneer er een behoefte is. 's Zomers worden de batterijen opgeladen door de fotovoltaïsche zonnepanelen. Zijn idee om volledig off-grid te gaan, was deels een gevolg van zijn onvrede met het energiebeleid van onze regeringen. Uiteraard hebben we de installatie eerst een jaartje laten draaien vooraleer die af te koppelen van het elektriciteitsnet. Maar er doken geen problemen op tijdens het proefdraaien. Al vergt het wel een bepaalde levenswijze. Je moet je elektriciteitsverbruik goed in de gaten houden, want als de batterijen leeg zijn, is het gedaan. Die installatie wakkerde het energiebewustzijn van het gezin alleen maar verder aan."

pellet
Een condensatiepelletketel, aangesloten op een buffervat voor centrale verwarming en productie van sanitair warm water

MEER KACHELS DAN KETELS

Tom Dekeyser installeert veel meer pelletkachels dan pelletketels. “Houtkachels zijn in ons land goed ingeburgerd. Veel klanten beschouwen een pelletkachel als een gewone houtkachel, met dat verschil dat er pellets in gestookt worden in plaats van houtblokken. Pelletkachels vallen bovendien gemakkelijker te manipuleren dan ketels. De opslag van pellets, ten slotte, is ook helemaal anders. Gebruik je een pelletkachel om een leefruimte te verwarmen, dan heb je ongeveer één zakje van 15 kilo per dag nodig. Qua ruimte-inname valt dat dus nog mee. Bij pelletketels is dat een ander paar mouwen. In dat geval fungeert de pelletketel als je centrale verwarming, inclusief de productie van sanitair warm water. Dat verbruikt dus een pak meer dan een kachel, waardoor ook een grotere opslagcapaciteit is vereist om niet plots zonder voorraad te vallen."

INVESTERING OP LANGE TERMIJN

Bij de keuze voor een verwarmingssysteem zijn kost en verbruik belangrijke parameters. “En dan zit je goed met pellets", volgens Tom Dekeyser. “Gemiddeld ligt de verbruikskost van een pelletketel zo'n 30% lager dan bij een gas- of stookolieketel. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de stookolie- en gasprijzen. Aan de andere kant ligt de aankoopprijs van een pelletketel zo'n driemaal hoger dan een gaswandketel. Daartegenover staat dat de pelletinstallatie gemiddeld driemaal langer meegaat dan een klassieke. Op langere termijn ben je als klant dus goedkoper af met pellets, maar je moet uiteraard wel het budget hebben om tijdens het bouwproces al meteen zo'n pelletketel aan te schaffen. Daarnaast moet ook de ruimte beschikbaar zijn. Het gaat immers om een vrij grote ketel. Die hang je niet zomaar aan de muur. Daar hoort ook nog een silo voor de opslag van de pellets bij, net als een optioneel buffervat. Net als bij stookolieketels moet een pelletketel jaarlijks gereinigd worden."

“WARMTEPOMPEN KAN JE NIET DUURZAAM NOEMEN"

Ook al worden warmtepompen beschouwd als een nieuwe groene technologie, toch gelooft Tom Dekeyser er niet echt in. “Toegegeven, de technologie is al een tijdje bekend, maar toch vind ik dat een en ander moeilijk als een groene technologie bestempeld kan worden. Zo moet je een warmtepomp sowieso koppelen aan fotovoltaïsche zonnepanelen. Zo niet betaal je je blauw aan elektriciteit. Die zonnepanelen wekken vooral 's zomers elektriciteit op, een moment waarop je warmtepomp weinig energie vraagt. In de winter, echter, zal de warmtepomp heel wat elektriciteit uit het net moeten halen. Overigens heeft de elektriciteit die uit je stopcontact komt, maar een rendement van 25%. Het elektriciteitstransport zorgt met andere woorden voor een rendementsverlies van 75%. Hoe kan je zoiets nog duurzaam noemen? Daarnaast is de aankoopprijs van een warmtepomp heel hoog. Voor één warmtepomp koop je anderhalve pelletketel. Komt daarbij dat je huis supergeïsoleerd moet zijn, omdat een warmtepomp werkt op lage temperaturen. Dat maakt de technologie zo goed als enkel toepasbaar in nieuwbouwwoningen. Het comfort is mijns inziens ook niet al te best. Warmtepompen zijn zeer traag reagerende systemen. Heb je het wat fris, dan kan je de verwarming niet eens boosten. Kortom, ik vind het een duur systeem voor matig comfort. Dat maakt dat eigenaars van warmtepompen de ideale doelgroep zijn voor een pelletkachel, ofwel omdat hun factuur te hoog oploopt, ofwel omdat hun systeem niet naar behoren werkt."

WARMTEBATTERIJEN

pellet
"Het is mijn bedoeling om steeds meer installaties te plaatsen die aandacht besteden aan hernieuwbare energie"

Tom Dekeyser is met andere woorden selectief als het aankomt op nieuwe technologieën. “Het is een materie die me sterk bezighoudt. Ik volg dan ook alle nieuwigheden op de voet. Zo leerde ik onlangs dat men aan het experimenteren is met warmtebatterijen: warmte wordt opgeslagen in een batterij om die bij een bepaalde vraag weer af te geven. Die technologie zou gebruikmaken van zout water of beton, twee goeie materialen om warmte in op te slaan. Er bestaat al een werkend prototype in Nederland. Als die techniek aanslaat, kan die een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing en minder CO2-uitstoot." Nieuwe technologieën mogen dan wel veelbelovend zijn, Tom Dekeyser moet nog een tijdje verder met de bestaande. Hij heeft voor zijn eenmanszaak geen uitgekiend businessplan uitgetekend, maar wil vooral verdergaan op zijn huidige elan. “Mijn ambitie is niet om een groot bedrijf uit de grond te stampen, integendeel. Ik ben blij met zoals het nu is. Het is wel de bedoeling om steeds meer installaties te plaatsen die aandacht besteden aan hernieuwbare energie. Ik geloof sterk in pelletketels. Als ik klanten ervan kan overtuigen om zo'n ketel te installeren, krijg ik het gevoel een steentje bijgedragen te hebben aan het milieu. Pelletkachels en -ketels zijn nog veel te weinig gekend. Daar zie ik een opdracht voor mezelf weggelegd: verder aan de weg timmeren om mensen bewuster te maken en hun alle opties te tonen!" 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Biomassa als bijverwarming: de pelletkachel

Tegenwoordig kan je ook een pelletkachel in je living installeren – hetzij een ingebouwd of een losstaand model. het rendement van een pelletkachel ligt, net zoals bij een pelletketel, rond de 90%.

Cascadesysteem beter voor snel wisselende warmtevraag

Een cascadesysteem is een systeem waarin meerdere verwarmingstoestellen parallel zijn geschakeld waardoor beter kan worden ingespeeld op de steeds wisselende warmtevraag. een dergelijk systeem vindt mede daardoor steeds vaker toepassing in onder meer grote (utiliteits)gebouwen en renovatieprojecten. de voordelen zijn legio en de investering is doorgaans via de energierekening snel terug te verdienen. door de toenemende vraag naar grote(re) vermogens wordt door fabrikanten voortdurend gewerkt aan verbeteringen van de verwarmingsapparatuur zelf en de bijbehorende accessoires als gasleidingen en hydraulische aansluitingen.

Pelletketels, de perfecte alternatieve verwarming?

In deel 1 van deze reeks over pellets belichtten we de natuurlijke kant van pellets. voor deel 2 gaan we de technische toer op.

Olivier schmitz (radson): "s-peil legt weg naar decentraal verwarmen open"

Strengere normen, een uitgebreider takenpakket, de grensvervaging tussen verschillende beroepen … de uitdagingen voor de verwarmings- en hvac-installateur zijn intussen alom bekend. en uitgebreid becommentarieerd. olivier schmitz, verkoopdirecteur van radiatorenproducent radson, weigert echter om de huidige evoluties als een probleem te benaderen. “meer dan ooit kan de installateur zijn rol als verwarmingsspecialist waarmaken", zegt hij.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine