TUIN- EN BUITENVERLICHTING: SMART EN DESIGN SCOREN
Ook evergreens blijven het goed doen
Het gangpad met de tuin- en buitenverlichting wordt nog steeds druk bezocht op de winkelvloer. De gemiddelde inwoner van ons land heeft een eigen huis met tuin of terras en geeft dan ook behoorlijk wat geld uit aan producten voor zijn tuin-en/of buitenverlichting. Opvallend? De 'evergreens' fakkelvormen, rechthoekige wandlichten en up/downmodellen blijven vlotjes over de toonbank rollen, maar de consument toont wel steeds meer interesse in designgerichte armaturen. Bovendien blijft het outdooraanbod niet achter op het vlak van connectiviteit en zien we ook hier stilaan geconnecteerde oplossingen.
UITGEBREID PRODUCTAANBOD
Diverse types
Het aanbod tuin- en buitenverlichting is bijzonder uitgebreid, met tal van varianten. We onderscheiden onder meer de volgende types: verstralers, lantaarns, looplampen, tuinpalen, wandlichten en grondinbouwspots. Daarnaast behoren ook inbouwspots en hangverlichting voor installatie onder buitenluifels tot het aanbod buitenverlichting.
Technische verschillen
We kunnen verlichting ook opdelen volgens de producttechnische eigenschappen. Zo komen we tot producten voor basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.
Bij basisverlichting ligt de nadruk op een hoge lumenwaarde (veel licht) en een goede lichtverspreiding. Bij sfeerverlichting ligt de klemtoon eerder op het design van de armatuur en niet noodzakelijk op de hoge lumenoutput. Met accentverlichting belicht men heel specifiek bepaalde zaken (bomen, planten, struiken, tuinornamenten, een voor- of achtergevel ...). Dit betekent dus gerichte spotverlichting met een nauwere lichtbundel en een hoge lumenwaarde.
Ip-klasse
De lichten en armaturen voor tuin- en buitenverlichting moeten voldoen aan een bepaalde IP-klasse. De standaard is hier IP44, wat wil zeggen dat de armatuur beschermd is tegen elke vorm van regen, ook extreme slagregen. Soms zien we ook hogere waardes (bijvoorbeeld ledstralers met IP65-rating) die inhouden dat er ook rechtstreeks met een tuinslang op de armatuur kan worden gesproeid. Voor grondinbouwspots of spots in de buurt van zwembaden zien we zelfs ratings tot en met IP68 (volledig waterdicht).
HEERSENDE TRENDS
Vormen
Bij buitenarmaturen zien we heel wat diverse vormen op de markt, gaande van klassiek tot modern. Er is met andere woorden geen echte typische vorm aan te duiden. Echte 'evergreens' zijn wel de fakkelvorm, het rechthoekige wandlicht en de up/down (buisvormig met twee lampen, één schijnt naar boven en één schijnt naar beneden).
Verder stellen we vast dat de meer designgerichte armaturen, waarbij aluminium en rvs worden toepast, aan een stevige opmars bezig zijn.
En tot slot is er ook nog steeds een belangrijke kopersgroep die interesse toont in de zogenaamde 'vintage' buitenverlichting, die we terugvinden in diverse toepassingen in de meer klassieke woonstijlen (fermettes, hoevestijl, pastoriewoningen ...).
Materialen
De meest populaire materialen die gebruikt worden voor tuin- en buitenverlichting, zijn rvs of inox en aluminium.
Kleuren
Qua kleuren scoren vooral de klassieke tinten: licht- en antracietgrijs, zwart en inox.
PERSONALISERING & AUTOMATISERING
Bij de binnenverlichting zien we steeds meer toepassingen die de gebruiker zelf toelaten de kleurtemperatuur en intensiteit van zijn verlichting in te stellen. Bij de buitenverlichting was dit tot nu toe geen belangrijk thema op consumentenniveau. Al bestaan er wel al enkele modellen van verstralers waarbij dit mogelijk is. Maar voorlopig is hier (nog) niet zoveel vraag naar.
Smart home
We zien echter wel dat verschillende bedrijven de stap aan het zetten zijn naar de smarthometrend, waarbij alles meer en meer geconnecteerd wordt. Fabrikanten van binnenverlichting waarbij lichtbronnen bediend kunnen worden via een applicatie op de smartphone/tablet of via een afstandsbediening, zien ook toepassingsmogelijkheden binnen hun outdoorproductgroep. Er werden onlangs al een aantal nieuwigheden aangekondigd die in de loop van het voorjaar van 2018 gecommercialiseerd kunnen worden. Daarnaast kan buitenverlichting mee opgenomen worden in een planning met automatische aan- en uitschakelmomenten. De toename van schakelmodules in of achter een schakelaar werkt dit zeker in de hand.
We zien echter wel dat verschillende bedrijven de stap aan het zetten zijn naar de smarthometrend, waarbij alles meer en meer geconnecteerd wordt. Fabrikanten van binnenverlichting waarbij lichtbronnen bediend kunnen worden via een applicatie op de smartphone/tablet of via een afstandsbediening, zien ook toepassingsmogelijkheden binnen hun outdoorproductgroep. Er werden onlangs al een aantal nieuwigheden aangekondigd die in de loop van het voorjaar van 2018 gecommercialiseerd kunnen worden. Daarnaast kan buitenverlichting mee opgenomen worden in een planning met automatische aan- en uitschakelmomenten. De toename van schakelmodules in of achter een schakelaar werkt dit zeker in de hand.
STROOMVOORZIENING
230 v
De stroomvoorziening van 230 V wordt veruit het meest gebruikt en laat ook als enige een grote lichtopbrengst toe. Het is met andere woorden de enige optie voor basisverlichting. Uw klant moet er wel rekening mee houden dat er eventueel een speciale grondkabel (EXVB) ingegraven moet worden om stroom tot bijvoorbeeld achter in de tuin te brengen.
Laagspanning
Laagspanning is ideaal voor sfeerverlichting. Die is erg veilig omdat er zeer weinig spanning op de draad zit. Ze werkt met dunne, onopvallende kabeltjes die niet noodzakelijk ingegraven moeten worden; vaak worden ze gewoon bedekt onder wat boomschors. Laagspanning is ook erg handig in al volledig aangelegde tuinen omdat je niet opnieuw moet graven.
De typische armaturen in laagspanning zijn kleine lantaarns op spies, die om het even waar in de tuin geplaatst kunnen worden.
Zonne-energie
Vroeger werd zonne-energie voornamelijk gebruikt in spieslantaarns, naar analogie van laagspanning. Bijkomende voordelen van zonne-energie waren het lage kostenplaatje en het feit dat er geen nood aan bekabeling was. Dergelijke oplossingen waren wel minder betrouwbaar en gingen niet erg lang mee (vooral de meegeleverde oplaadbare batterijen gingen snel stuk). Tegenwoordig is de technologie sterk verbeterd en zijn er ook modellen met meer lichtopbrengst op de markt. Daardoor wordt zonne-energie nu ook gebruikt voor wandlichten. De beste en duurste modellen werken vandaag ook goed bij indirect zonlicht, maar dergelijke modellen kosten wel al gauw het dubbele van een conventionele armatuur.
CROSSSELLINGMOGELIJKHEDEN
Wanneer er gekozen wordt voor netstroomverlichting, heeft men uiteraard bekabeling nodig. Ook schakelaars, dimmers, transformators, kabelisolatie, melders, sensoren en timers komen in beeld bij het plaatsen van buiten- en tuinverlichting.
Wat uw klant precies nodig heeft, hangt af van de toepassing, maar er zijn diverse opportuniteiten tot crossselling. Iets wat in de praktijk nog veel te weinig uitgewerkt wordt. Zo kunnen timers bijvoorbeeld ingezet worden om verlichting op vooraf bepaalde uren te schakelen.
We zien trouwens eveneens dat de consument meer en meer opteert voor bewegingssensoren in plaats van de conventionele aan-uitschakelaar.
EFFICIENT VOORRAADBEHEER
De voorraad van tuin- en buitenverlichting moet uiteraard bepaald worden in functie van de verkoop en het seizoen (de piekperiode loopt van maart tot en met september). Voldoende voorraad van de hardrunners (up/down, verstralers ...) is een must. Ook bij de tuinpaaltjes kan er eventueel voor geopteerd worden om meer dan twee stuks per artikel in voorraad te houden. De rotatie ligt weliswaar lager dan voor wandarmaturen, maar de gemiddelde consument koopt meerdere stuks van eenzelfde type bij de aankoop van paaltjes.