STOOMOVENS WORDEN GEZONDER EN SLIMMER
Nieuwe bakwijze met elektromagnetische golven
Stoomovens zijn al ettelijke jaren een succesverhaal in België. Terecht: je kunt er zeer gezond hele maaltijden in bereiden, mogelijk met een perfecte vocht- en graadcontrole voor een minimum aan stress. Een enkele fabrikant brengt een hogedrukstoomoven op de markt. De meeste merken verkopen echter lagedrukmodellen, en dan nog meestal toestellen die stoom met hete lucht en/of microgolf combineren. Ook de andere ovens evolueren, richting begeleid koken via een app. Er dook vorige maand zelfs een nieuwe bakwijze op, via elektromagnetische golven.
GROEI VAN COMBISTOOMOVENS
Karel Tyberghein (Gfk): “De klassieke stoomovenmarkt kent momenteel een daling; hij wordt gekannibaliseerd door de klassieke ovens waaraan een stoomfunctie wordt toegevoegd. Zulke ovens met een stoomfunctie hebben de laatste jaren een enorme boom gekend, met een lichte dip op dit moment. De nieuwste categorie, de combinatie microgolf-stoom in 45 cm breed, kent op dit moment een stijging."
HOGEDRUK/LAGEDRUK
Slechts één fabrikant verkoopt in België een hogedrukstoomoven voor particulieren. Bij dit type wordt de luchtdruk in de oven verhoogd tijdens het stomen, zodat het voedsel sneller gaar is. De oven kan 120 °C warm worden. Dit toestel vereist een aansluiting met een watertoevoer- en afvoerleiding, en een stopcontact van 5 kW.
Couranter zijn de lagedrukstoomovens. Daarbij wordt de stoom extern aangemaakt, net zoals bij een hogedrukmodel met een boilersysteem. Andere modellen genereren dan weer de stoom in de oven zelf. Het water komt meestal uit een manueel aan te vullen reservoir. Uitzonderlijk is het toestel aan te sluiten op een waterleiding. Met dit type oven bereikt men temperaturen van 40 tot 100 °C.
COMBI-OVENS
Met de meeste lagedrukstoomovens kan men zowel stomen als bakken met hete lucht, al dan niet tijdens één bereiding.
Met microgolf: verkoop neemt toe
Handig is ook de combinatie van een stoomoven en een microgolf in één toestel. Daarbij warm je het voedsel eerst op met de microgolffunctie, van binnen naar buiten, waarna je stoomt van buiten naar binnen. Uitzonderlijk vind je zelfs een combi van stoom, microgolf en hete lucht. De verkoop van combi-ovens met stoom- en microgolffunctie neemt toe, dankzij hun compactheid. Ze zijn dus ideaal voor kitchenettes, of voor de moderne keuken die al heel wat toestellen bevat. De meest verkochte combinaties zijn er in het formaat 45 x 60 cm, maar soms ook 60 x 60 cm.
Hete lucht met stoom
Met bepaalde ovens bakt men in hoofdzaak met hete lucht, maar kun je wel stoom toevoegen tijdens het garen. Bijvoorbeeld tijdens de eerste minuten, om een brood te bakken. Eventueel ook continu of met stoompulsen, om het vlees of de vis sappig te houden.
VERKOOPARGUMENTEN
Zeer gezonde bereidingswijze
Bij stomen warm je voedsel op van buiten naar binnen. Zo behoud je maximaal het vocht, de vitaminen en de mineralen. Tegelijk is de smaak zuiverder en voller, met minder zout.
Voor hele maaltijden
In een stoomoven gaar je niet alleen vlot groenten, maar ook rijst, vis en vlees voor het hele gezin. Zonder risico op uitdroging en geen vet. Je kunt ook verschillende ingrediënten tegelijk bereiden, terwijl de smaak toch niet overgedragen wordt. Daarvoor schuif je gewoon de juiste schotel op het juiste moment in de oven. De aangewezen temperatuur en luchtvochtigheid per ingrediënt leest uw klant in de bijbehorende kookboeken en apps. Of men kiest een voorgeprogrammeerde oveninstelling. Zo kan men zelfs hele recepten volgen, waarbij het toestel bij elke volgende stap een signaal geeft en de juiste bereidingswijze, temperatuur en luchtvochtigheid aanduidt.
Perfecte vocht- en graadcontrole
Een groot voordeel van alle stoomovens met externe stoomgeneratie, is dat deze toestellen zeer precies de ingestelde temperatuur en vochtigheid aanhouden. Zeker als ze de condities ook actief meten en bijsturen bij te veel of te weinig stoom. En zodra de oven is uitgeschakeld, stopt ook meteen het gaarproces.
Minder stress
Door de fijne temperatuurinstelling weet men ook exact wanneer het voedsel gaar zal zijn. Het enige wat men moet doen, is het juiste gewicht en de gewenste temperatuur ingeven. Daarop informeert het toestel precies wanneer het gaarproces voorbij zal zijn. Hierbij bepaalt men mogelijk ook hoe gaar het vlees in de kern moet zijn, met behulp van een sonde.
Nagenoeg droog na gebruik
Hogedrukovens zijn gegarandeerd droog na het gebruik, aldus de fabrikant. Lagedrukovens beschikken mogelijk over een droogprogramma. Daarbij warmt het toestel lichtjes op om het resterende water te verdampen, of wordt het laatste vocht via een leiding afgevoerd.
ANDERE OVENTRENDS
Ook de mogelijkheden en het design van andere ovens evolueren alsmaar. We starten zelfs met een primeur.
Nieuwe bereidingswijze
Op de Berlijnse elektronicabeurs IFA stelde een van de grote marktspelers een nieuwe bereidingswijze voor, met elektromagnetische golven. Deze werken op verschillende frequenties, waardoor ze elk op andere ingrediënten focussen. Zo wordt het vanaf 2019 mogelijk om volledige maaltijden in één keer te garen, ongeacht de verschillende gaartijden.
Makkelijke bediening
Heel wat ovenmodellen bedient men vandaag met een gebruiksvriendelijke centrale knop. Door eraan te draaien, doorloop je intuïtief de menu's op een scherm en pas je de instellingen aan, al dan niet in combinatie met keuzes via sensorkeys.
Temperatuurzones
In sommige ovens kan men verschillende gerechten gelijktijdig bereiden tegen andere temperaturen (met maximaal 80 °C verschil), zonder overdracht van smaak. De bakwijze blijft in beide gevallen wel gelijk.
Van roestvrij staal naar zwart
Pakweg vijf jaar geleden gold: hoe meer roestvrij staal langs de buitenkant, hoe beter. Vandaag zijn zeker de wat duurdere ovens bijzonder strak ontworpen, met veel gelakt zwart en glas, en touchscreens in wat koelere kleuren zoals wit en blauw. De bedieningsknoppen beperken zich tot één of twee. Soms verdwijnt zelfs de handgreep, men opent de deur dan via een sensor.
SLIMME OVENS
Ook bij ovens zijn connectiviteit en Internet of Things dé buzzwords. Dit vertaalt zich vandaag al in apps waarmee je het toestel vanaf een afstand kunt opvolgen, vanaf volgend jaar zelfs via een camera in de oven. Met één app kun je ook al buitenshuis een oven starten, mits je thuis het gewenste tijdstip ingaf, zoals de wetgever voorschrijft.
Inspiratie voor recepten
Heel wat apps bieden uw klanten honderden recepten, met per stap de juiste oveninstructies (wanneer welke bereidingswijze, welke temperatuur en luchtvochtigheid?). Mogelijk signaleren ze ook wanneer de oven defect is of gereinigd moet worden, of suggereren ze een recept op basis van een foto die men neemt van een ingrediënt en stellen ze zelf een lijstje met de benodigdheden samen.
Begeleid koken
De volgende stap is uiteraard bediening en begeleid koken via een app. De klant zal daarbij kiezen wat hij/zij wil klaarmaken en eventueel hoe (bijvoorbeeld aardappelen gebakken, gekookt, in partjes …), waarna de app/oven de beste bereidingswijze en -termijn voorstelt. Daarna hoeft u enkel nog op start te tikken. Dergelijke toepassingen liggen al om het hoekje te wachten.
Met dank aan AEG, Bosch/Siemens, Candy Hoover, Miele, Samsung Electronics, Smeg, V-ZUG en Whirlpool