Stoomovens: combineren is dé trend

Stomen is een eeuwenoude kooktechniek en een van de oudste methoden om maaltijden te bereiden. Vandaag domineren lagedrukstoomovens de markt, waarbij de stoom via de oven zelf of een externe generator wordt opgewekt. Combinatieovens, die stomen én bakken met hete lucht mogelijk maken, winnen snel aan populariteit. Hoewel er meerdere varianten en functies zijn, blijft de belangrijkste vraag: waarom kiezen klanten voor een stoomoven?
Klassiek of combi?
Meer en meer worden stoomovens standaard ingebouwd tijdens de installatie van de keuken. Er bestaan in essentie twee modellen op de markt: de klassieke stoomoven en de combi-toestellen.
Lagedrukstoomovens
Voor particulieren vindt u vooral lagedrukstoomovens. Ofwel wordt de stoom in de oven zelf gemaakt, ofwel gebeurt dat buiten de oven, met een externe stoomgenerator. Het water komt meestal uit een manueel aan te vullen reservoir. Uitzonderlijk is het toestel aan te sluiten op een waterleiding.


Combi-stoomovens
Daarnaast kennen de combinatietoestellen groeiend succes. Consumenten willen meer en meer multifunctionele toestellen, waarmee ze alles kunnen klaarmaken. Zo besparen ze bijvoorbeeld plaats in de kitchenette of de moderne keuken, waar al heel wat toestellen staan.
Met sommige ovens kan men zowel stomen als bakken met hete lucht, al dan niet tijdens eenzelfde bereiding. Deze combinatie is ideaal voor bijvoorbeeld blader- en gistdeeg, het vetarm bereiden van diepvriesproducten zoals loempia’s én het opwarmen van voorgekookte gerechten.
Met een combinatie van stoomoven en magnetron warmt men voedsel dan weer eerst op met de microgolffunctie, van binnen naar buiten, waarna de oven stoomt van buiten naar binnen. In combinatie met de microgolf gaat bakken en stomen altijd 30 tot 70% sneller. Twee toestellen op de markt bieden vandaag zelfs de drie bereidingswijzen in één toestel aan.

Full steam of injectie?
Verder kunnen we een onderscheid maken tussen full steam en stoominjectie. Met een full-steamoven maakt de klant zijn gerechten enkel op basis van stoom klaar. Op honderd procent worden vis, zeevruchten, groenten, vruchten, pasta en rijst gestoomd.
Lage injecties zijn ideaal om vlees sappig te houden
Kiest men voor een oven met stoominjectie, dan combineert die hete lucht met injecties van stoom. Zo bereikt de oven een verzadiging van pakweg 20/40% tot 70/80%. Lage injecties zijn ideaal om vlees sappig te houden, of om brood en patisserie te bakken, waarbij de gebruiker niet te veel vocht mag gebruiken.
Verschillende kookzones
Bepaalde stoomovens combineren niet alleen bereidingswijzen, maar laten ook toe om die apart te gebruiken, in verschillende kookzones. Daarbij wordt de oven dan verdeeld met een plaat met keramische email in aparte compartimenten. Zo kunnen meerdere gerechten tegelijk klaargemaakt worden zonder overdracht van smaak of geur. Of men gebruikt slechts één compartiment, wat tijd en energie bespaart.

Mogelijks is zelfs de ovendeur in twee compartimenten verdeeld. Indien gewenst kan dan alleen het bovenste compartiment geopend worden, zodat het onderste niet met koude lucht in contact komt. Eventueel kan men zelfs 100% stomen in het onderste compartiment, terwijl boven met hete lucht gebakken wordt.
Innovatie: invertertechnologie
Een belangrijke innovatie in moderne combi-ovens is de toepassing van invertertechnologie voor magnetronfuncties. Waar traditionele magnetrons werken met pulserende vermogensafgifte, zorgt de invertertechnologie voor een constante en gelijkmatige opwarming. Dit voorkomt oververhitting van gevoelige ingrediënten zoals chocolade of boter en behoudt waardevolle voedingsstoffen.
De technologie maakt ook een combinatie van hete lucht, stoom en microgolven mogelijk, wat zorgt voor een efficiëntere en gelijkmatigere bereiding. Daarnaast worden gerechten sneller en met behoud van vocht en smaak opgewarmd dankzij de precieze verdeling van warmte in de ovenruimte.

Waarom stoomovens adviseren?
Gezonde bereidingswijze
Bij contact met voeding condenseert de stoom en geeft die warmte af. Zo worden de vitaminen, mineralen en sporenelementen behouden, net als de karakteristieke smaak van de ingrediënten en de kleur van de groenten. Zodra het voedsel de temperatuur van de stoom bereikt, stopt de condensatie, waardoor de voeding niet aanbrandt of te gaar wordt.
Voor hele maaltijden
In een stoomoven garen zowel groenten, rijst, vis als vlees vlotjes. Dit zonder vet of risico op uitdroging. Men kan zelfs verschillende ingrediënten tegelijk bereiden, terwijl de smaak toch niet overgedragen wordt.
De aangewezen temperatuur, luchtvochtigheid/bereidingswijze per ingrediënt zijn te vinden in de bijbehorende kookboeken en apps. Of de gebruiker heeft de keuze tussen voorgeprogrammeerde oveninstellingen.
Perfecte vocht- en graadcontrole
Een groot voordeel van stoomovens met externe stoomgeneratie is dat ze zeer precies de ingestelde temperatuur en vochtigheid aanhouden. Zeker als ze de condities ook actief meten en bijsturen bij te veel of te weinig stoom. En zodra de oven is uitgeschakeld, stopt ook meteen het gaarproces.
Stoomovens verbruiken minder energie, doordat ze aan lagere temperaturen stomen
Minder stress
Door de fijne temperatuurinstelling weet je precies wanneer het voedsel gaar zal zijn. Het enige wat noodzakelijk is, is het juiste gewicht en de gewenste temperatuur ingeven. Daarop informeert het toestel precies wanneer de levensmiddelen gaar zullen zijn.
Energie-efficiënt
Stoomovens verbruiken ook minder energie, doordat ze aan lagere temperaturen stomen. Bepaalde fabrikanten bouwen overigens duurzame, energie-efficiënte toestellen volgens een modulair design (minder verschillende onderdelen, dus minder leveranciers en ook minder opslagplaats nodig), rekening houdend met het recyclingproces, én CO2-neutraal.

Ideaal om op te warmen zonder te koken
Ten slotte een minder bekend voordeel: stoomovens zijn ook ideaal voor het opnieuw opwarmen van voedingswaren, zonder dat men die opnieuw hoeft te koken. Zo raken ze niet te droog of overkookt.
Reiniging
Droogprogramma
Lagedrukovens beschikken mogelijk over een droogprogramma. Daarbij warmt het toestel lichtjes op om het resterende water te verdampen, of wordt het laatste vocht via een leiding afgevoerd.
Sowieso zijn stoomovens onderhoudsvriendelijk, omdat het eten niet spat tijdens het bereiden. En blijven er toch voedingsresten achter, dan kan het toestel die mogelijk losweken met stoom. Zo zijn deze makkelijker te verwijderen.
Pyrolyse
Mogelijk bieden stoomovens ook pyrolyse aan. Daarbij warmt de oven tot een extreem hoge temperatuur (500 °C) op, waardoor alle vetten en etensresten tot een hoopje as gereduceerd worden. Zodra de oven is afgekoeld, hoeft u alleen nog de as uit de oven te vegen. Deze functie gebruikt uw klant het best twee à vier keer per jaar.
Slimme stoomovens
Van de app naar de oven

Ten slotte worden ook de stoomovens slim. Vele ovens beschikken over een wifiverbinding, waardoor men de oven met de smartphone of app kan bedienen. Het digitaal scherm op de oven kan volledig personaliseerbaar zijn via apps en touchscreen.
Deze toestellen zijn ook in staat om favoriete bereidingswijzen op te slaan, recepten te downloaden én bereidingsinstructies rechtstreeks naar de oven te sturen, zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over temperatuur of baktijd.
Wie nóg verder wil gaan, kan bij sommige toestellen ook het ingrediënt, de bakwijze en de gaartijd ingeven. Geavanceerde sensoren detecteren dan automatisch de grootte en vorm van het ingrediënt en kiezen de juiste programma’s en temperaturen om binnen de gestelde tijd het perfecte gerecht op tafel te toveren.
Er zijn ook toestellen beschikbaar waarbij de deur automatisch open kan, met een handgreeploos design voor ogen.
Met medewerking van Miele, Samsung, Smeg en V-ZUG