OPBOUW VAN EEN LEDARMATUUR
Een ledarmatuur bestaat uit verschillende onderdelen, maar welke?
EEN REFLECTOR OF LENS
De meeste ledarmaturen beschikken over een reflector of over een lens. De functie van deze reflector of lens is het licht sturen. Lenzen worden het vaakst in kleine lichtbronnen geïntegreerd (bv. spotjes). Met een lens is de lichtbundel goed richtbaar. Een reflector kan het licht minder goed richten, maar is door architecten vooral geliefd vanwege het mooiere design. Voor grotere lichtbronnen is het budgetvriendelijker om een reflector te gebruiken.
DE LED
Leds worden opgedeeld in drie types: low power, mid power en high power. Lowpowerledjes zijn er tot 0,1 W. Die zie je vaak in indirecte verlichting, ledstrips, spotjes en displays (waar er veel ledjes dicht bij elkaar zitten). Midpowerleds gaan van 0,1 tot 0,5 W. Die zijn onder andere terug te vinden in kantoorverlichting. Highpowerleds overschrijden 0,5 W. Ze worden geïntegreerd in bijvoorbeeld straatverlichting, podiumverlichting enz. Veel low- of midpowerledjes kunnen samen ook highpowerprestaties halen. Het voordeel hiervan is dat de warmteproductie niet op één plek geconcentreerd zit (en de temperatuur op die ene plek dus minder hoog oploopt).
DE LEDHOUDER
De ledhouder positioneert de led. Aan de ledhouder zit, indien aanwezig, ook de reflector of lens vast.
HET KOELLICHAAM (HEAT SINK)
Een koellichaam voert de warmte die door de led wordt geproduceerd, af en zorgt ervoor dat de junctie in de led de maximale toegelaten temperatuur niet overschrijdt (de meeste juncties krijgen het beter niet warmer dan 120-130 °C). Een goede temperatuurhuishouding is van groot belang voor de levensduur van een led (slechte koeling = kortere levensduur).
DE THERMISCHE INTERFACE
Om de temperatuuroverdracht van de leds naar het koellichaam zo vlot mogelijk te doen verlopen, wordt er vaak een thermische interface tussen de led en het koellichaam voorzien (want lucht is een slechte geleider). Soms is een thermische interface niet nodig, bijvoorbeeld bij zeerlaagvermogenleds kan het gebeuren dat de warmteafvoer via de leads (= de pinnen) volstaat.
DE DRIVER
Leds hebben een driver (of voeding) nodig die zorgt voor een constante stroomsterkte en die fluctuaties in de spanning opvangt. Leds zijn immers gevoelig voor fluctuaties van stroom. De levensduur gaat erdoor op achteruit.
DE DIMMER
Met dimmers regel je de sterkte van je verlichting. Dimmen kan met behulp van een druk- of draaiknop, maar evengoed met een smart device.