HYPERMODERNE VERLICHTING PARADEPAARDJE
IN EIGEN BEDRIJFSGEBOUW
AANDACHT VOOR BESPARINGSPOTENTIEEL, GEBRUIKSGEMAK EN ERGONOMIE
Electro Service André verliet onlangs de oude vertrouwde stek in Wortegem-Petegem en nam intrek in een gloednieuw bedrijfsgebouw in Eke. De technieken werden uiteraard zelf geplaatst. Voor de inplanting van de verlichting deed men een beroep op de expertise van Lightlab en LEDVANCE®. We hadden een gesprek met bedrijfsleider André Overdulve, een man die van veel markten thuis is, maar ook en vooral zijn vak een warm hart toedraagt.
VAN BIJBEROEP NAAR GLOEDNIEUW BEDRIJFSGEBOUW
Zoals zovelen in onze branche startte André Overdulve zijn zelfstandige activiteiten als elektricien in bijberoep: “Ik begon in 1998 inderdaad in bijberoep, maar dat duurde slechts enkele maanden. Ik twijfelde aanvankelijk sterk om de stap te wagen naar een volledig zelfstandig statuut. Maar een keurder van Vinçotte was zeer enthousiast over mijn kennis en overhaalde me. Vanaf dan besloot ik om er volledig voor te gaan. En met succes, want vandaag zijn we een bloeiend bedrijf met vijftien tevreden werknemers. Om onze groei verder te ondersteunen, namen we in december onze intrek in een gloednieuw bedrijfsgebouw in Eke-Nazareth."
VERLICHTINGSPROJECTEN MET LIGHTLAB
Als installatiebedrijf is Electro Service André van vele markten thuis. Zowel de industrie, kmo's en kantoorgebouwen als overheidsdiensten doen geregeld een beroep op het bedrijf, en dit voor de meest uiteenlopende technieken: databekabeling, domotica, verlichting, toegangsbeveiliging, elektriciteit, branddetectie … Het was dan ook niet meer dan logisch dat ze zelf de techniek verzorgden in het nieuwe bedrijfsgebouw. Voor de verlichting werkte Electro Service André samen met Lightlab en LEDVANCE®. De samenwerking met Lightlab loopt al enkele jaren. Eerst werkte Overdulve met La Grange, dat na de overname onder de vleugels van Rexel terechtkwam. Binnen dat bedrijf werd later Lightlab opgericht, dat de verlichtingsexpertise binnen deze groothandel bundelt. Voor Lightlab schoof Isabelle François mee aan tafel: “Lightlab verenigt alle partijen die met licht te maken hebben, in een project: architecten, producenten, plaatsers en eindklanten. We geven de partijen advies over de nieuwe technieken en mogelijke oplossingen.“
WERKWIJZE
Overdulve: “Meestal werken wij als volgt: we krijgen een vraag van een bedrijf, school of overheid rond een verlichtingsproject. We gaan vervolgens ter plaatse kijken om ons een idee te vormen. Veelal nemen we in de tweede fase dan een lichtadviseur mee. Zo kunnen we van gedachten wisselen, werken we een aantal ideeën en voorstellen uit en worden de noden van de klant tegen het spreekwoordelijke licht gehouden. Sturing, plaatsing, technieken … alles wordt besproken. Er wordt vervolgens een lichtstudie gemaakt en op basis daarvan maken we een offerte op voor de eindklant." Isabelle François pikt in: “Die samenwerking verloopt zeer vlot. Ons eerste gezamenlijke project dateert al van eind jaren negentig, de verlichting van een kleine multifunctionele ruimte in de raadszaal van Wortegem-Petegem. Toen was het nog allemaal tl wat de klok sloeg, maar toch plaatste André daar ook al een 1…10V-dimming. Dat moet in die tijd bijna een primeur geweest zijn. Electro Service André staat dus volledig open voor nieuwe technieken en sturingen. Het is daarom erg leuk samenwerken met hen, omdat we dezelfde taal spreken."
AANGEPAST LICHTPLAN
Ook voor het nieuwe bedrijfsgebouw van Electro Service André maakte Lightlab een lichtstudie op basis van het bouwplan. Isabelle François: “In dit geval heb ik ervoor geopteerd om voor elke ruimte een aparte lichtstudie te maken. Een magazijnruimte heeft nu eenmaal andere lichtnoden dan een bureauruimte. Voor dit project heb ik voorgesteld om met LEDVANCE® te werken, de ledoplossingen van LEDVANCE®. In totaal werden een vijftigtal lichtpunten geplaatst, die aangestuurd worden via KNX en, waar nodig, ook door daglichtsturing. Voor de magazijnen volstond 200 lux, de burelen kregen dan weer 500 lux.“
KANTOORRUIMTE
Een mooi voorbeeld van die daglichtsturing is terug te vinden in de kantoorruimte. François: “De situatie is hier zo dat er twee bureauruimtes naast elkaar liggen. De ruimte aan de straatkant waar het bureau van de bedrijfsleider gevestigd is, krijgt een zee van licht binnen, maar de andere ruimtes krijgen minder rechtstreeks daglicht binnen. Om het lichtniveau in de beide ruimtes te stroomlijnen, werd daarom gewerkt met lichtsensoren die het invallende licht meten, en op basis daarvan wordt de lichtsterkte aangepast aan de reële situatie. Op die manier is het prettiger werken voor de werknemers en wordt er geen overbodige energie verbruikt. “
OPLEIDINGSRUIMTE
Naast de kantoren is er ook een opleidingslokaal voorzien. Ook hier werd gewerkt op dezelfde basis als in de bureauruimte, dus via daglichtsturing. Hier is er wel de mogelijkheid om het licht manueel te bedienen om bijvoorbeeld het werken met een beamer te faciliteren.
CENTRALE BEUK
De centrale lange en brede gang is het zenuwcentrum van het nieuwe bedrijfsgebouw. Van daaruit kan men naar de werkruimte, naar het kabelmagazijn, naar het bovenliggende materialenmagazijn en naar de kantoren. Het is ook de ruimte waar de bestelwagens 's morgens geladen worden. Isabelle François: “Hier kozen we ervoor om iets meer licht te voorzien dan wat strikt noodzakelijk was, om het belang van de ruimte als het ware nog wat te onderstrepen. In de centrale beuk werd gekozen voor de High Bay van LEDVANCE®, een krachtige IP65-straler met geïntegreerde ledmodule. Overdulve: “In de aanpalende ruimtes zoals het kabelmagazijn werkten we niet met bewegingssensoren omdat ik dat daar niet opportuun vind. In de gangen, toiletten en de doucheruimte is dat wel het geval, zodat het licht daar nooit onnodig blijft branden. Dat levert niet alleen een besparing op, het vermindert ook de nood om nog eens te controleren of overal het licht uit is. Het levert mij dus ook gebruiksgemak op." Isabelle François: "Je merkt ook dat we gewerkt hebben met aangepaste wattages voor de diverse ruimtes. Het is belangrijk dat je een egale lichtverdeling hebt. Je moet voorkomen dat je op één punt veel verlichting hebt, terwijl je daarrond dan een perimeter krijgt met te weinig verlichting. Dat zijn zaken die in een lichtberekening aan bod moeten komen: het aantal lichtpunten en de wattages om een gelijke lichtverdeling te creëren waarvan het niveau aangepast is aan de werkzaamheden in het gebouw.“
WERKPLAATS
Vanuit de centrale beuk komen we in de werkplaats. Isabelle François: “Hier hebben we geopteerd voor de Damp Proof verlichting. Dat is eigenlijk de ledversie van de tl-buis, maar dan met een veel kleiner verbruik, ruwweg de helft. Hier zijn er ook meer lichtpunten voorzien, omdat er hier toch wat fijner werk gedaan wordt dat meer lichtintensiteit vraagt."
ENERGIEMETING EN KNX
De volledige installatie bestaat dus uit ledverlichting. Overdulve: “De ledtechniek heeft de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt. De kinderziektes en zwaktes zijn eruit. Vooral de warmere tinten zijn een grote sprong voorwaarts t.o.v. vroeger. En het besparingspotentieel is enorm. Als elektrobedrijf willen we ook daar het voorbeeld geven. Alles wordt gestuurd via KNX, we meten ook alles en volgen de energieprestaties op de voet. Zo zien we constant ons verbruik. We plaatsten ook een warmtepomp. Een volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen op het dak, zodat we volledig onze eigen behoeften kunnen dekken."
EEN HART VOOR DE SECTOR
Een succesvol bedrijf runnen met vijftien werknemers, het continu opvolgen van de technologische evoluties en ondertussen een nieuw bedrijfsgebouw uit de grond stampen: een mens zou denken dat de bedrijfsleiding in kwestie dan 's avonds uitgeput wat rust opzoekt. Niet zo bij André Overdulve, want naast de activiteiten voor het eigen bedrijf bekleedt hij nog bestuurlijke functies bij de Confederatie Bouw (Oost-Vlaanderen en Nationaal), Fedelec (eveneens Oost-Vlaanderen en Nationaal) en Volta. Zijn stokpaardje? Dat is ongetwijfeld het onderwijs. “Schoolverlaters zijn verre van klaar om meteen mee te draaien, ze hebben vandaag letterlijk vijf jaar op de werf nodig om volledig mee te zijn. Die situatie is de laatste jaren niet verbeterd, wel integendeel. We hebben bij de recente onderwijshervormingen hemel en aarde moeten bewegen om enkele zaken terug te draaien. Zo zou men in het masterplan het aantal richtingen terugschroeven van 28 naar slechts 8. Dat zou een ware ramp betekend hebben. We zouden ook nog meer moeten inzetten op het lager onderwijs, om daar al meer kinderen warm te maken voor een technische opleiding. Het werkplekleren zou ook nog meer gestimuleerd moeten worden. Bij ons is dat ingevoerd met vier weken stage in het bedrijf, maar dat mag wat mij betreft naar zes weken gaan. Wij zouden liefst hebben dat het zo snel mogelijk in álle scholen ingevoerd wordt. En niet enkel de kwaliteit moet omhoog, ook de kwantiteit van de instroom moet omhoog. Het wordt steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. En dan heb ik het niet enkel over uitvoerend personeel. Ook technische bedienden die bijvoorbeeld offertes maken en plannen tekenen, zijn enorm moeilijk te vinden. Of het tekort aan personeel onze groei fnuikt? Ja. Laten we zeggen dat we onze projecten nu zorgvuldiger uitkiezen. Maar dan nog zitten we nu al vol tot eind dit jaar, enkel om links en rechts nog een project mee te pikken, is er nog ruimte. We hebben ook geluk dat ons personeel zeer nauw betrokken is bij ons bedrijf en ons trouw gebleven is, ondanks de verhuizing naar een gebouw 20 kilometer verderop. Maar met meer personeel zouden we nog veel meer kunnen doen."