InterieurbouwPremium

nulvoegtechniek

Daarnaast kunt u kantenbanden ook aanbrengen met de befaamde nulvoegtechniek. Hierbij onderscheiden we twee varianten.

kantenband met lijmfunctielaag

U kunt kantenbanden met een door de fabrikant aangebrachte lijmfunctielaag aan de achterkant gebruiken. Deze laag zorgt voor een goede hechting van de band, heeft een goede uv-stabiliteit en is geschikt voor alle uitvoeringstechnieken. Maar bij kanten met een lijmlaag is er – hoe dun dan ook – nog altijd een lijmlaag zichtbaar, die u dus passend moet inkleuren. Aangezien u niet oneindig veel kleursoorten vindt, kan daar dan een licht verschil op zitten. Hoewel er ook kantenbanden met bijpassende gekleurde lijmlaag bestaan, in standaardkleuren.

Kantenband met polymere functielaag

Wilt u een nagenoeg perfecte verankeringslaag bekomen, dan gebruikt u kantenbanden met een polymere functielaag. Daarmee vallen kantenband en plaat permanent en naadloos te verbinden. Om die nulvoeg te bekomen, gebruikt u geco-extrudeerde kantenbanden. Co-extrusie houdt in dat de kantenband in één keer geproduceerd wordt. De functielaag wordt dus niet achteraf aangebracht. Die functielaag bestaat uit een polymeerlaag van zo’n 2 mu (micrometer) dik. Hoe die functielaag dan ‘versmolten’ wordt met het plaatmateriaal, gaan we straks dieper op in. Het lukt in ieder geval niet zonder lijm. Bijgevolg is de lijmvoeg, die vroeger mogelijk het visuele beeld verstoorde door uitsmering, vervuiling en vergeling, nu verdwenen. Het resultaat lijkt uit één stuk gemaakt.

Nulvoegtechniek

 

Sterk bestand tegen hitte en water

Meestal bestaat de kantenband uit polypropyleen (PP), maar dit kan ook met ABS. Alleen zal een PP-versie mogelijk beter bestand zijn tegen hitte. De laag komt dan bijvoorbeeld los bij een temperatuur van 130 °C. Een geco-extrudeerde ABS-kantenband zal lossen bij bijvoorbeeld 100 à 110 °C.

Ook bij extreme vochtigheid zal de hechting het na verloop van tijd laten afweten. Toch is de kwaliteit, zowel qua bestendigheid tegen warmte als water, beduidend beter dan wanneer u EVA-smeltlijm gebruikt. In de dagelijkse praktijk, onder normale omstandigheden, ervaart u dan ook bijna geen problemen. Met andere woorden: u vergroot dus ook de hitte- en vochtbestendigheid van de gewerkte componenten zelf, als u deze kantenbanden gebruikt.

Streven naar flexibele bestelling

Co-extrusie is enkel mogelijk met PP of ABS. Wanneer u ervoor kiest te verlijmen, kunt u ook fineer-, kunststof- en melaminekantenbanden aanbrengen. De vraag is wel of u geco-extrudeerde kantenbanden per rol kunt kopen. De productie daarvan heeft immers een minimale instelkost.

Vandaar dat sommige fabrikanten achteraf op een standaard ABS- of PP-kantenband een polymeerlaag aanbrengen. Dat noemen we post-co-extrusie. Verwerkt u die kantenbanden met de technologieën waarop we straks dieper ingaan, dan benadert u qua kwaliteit en optiek dicht de geco-extrudeerde banden. Andere leveranciers kopen standaard ABS- of PP-kantenbanden in en leggen er achteraf een laagje polyolefine op. Ook deze kunt u met de besproken technologieën verwerken. Door de dosering en het gebruik van de correcte pigmenten in de lijm is de voeg tussen kant en plaat niet zichtbaar.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sammy Soetaert
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine