InterieurbouwPremium

Drie mogelijke technologieën voor een perfecte nulvoegtechniek

Wanneer u geco-extrudeerde kantenbanden en plaatmateriaal hecht, vervangt u de gebruikelijke lijmunit met een laser-, ‘Near Infra Red’ (NIR)- of hot-airsysteem. Vroeger werd ook plasmatechnologie gebruikt, maar dat zou vandaag het geval niet meer zijn. Bij elke technologie wordt de polymeerfunctielaag aan de onderzijde van de kantenband gesmolten, waardoor plaat en kantenband met elkaar verbonden worden. Maar … hoe realiseren de drie meest gebruikte technologieën – laser, NIR en hot air – dat?

Kantenband polymeer
Kantenbanden met een polymere laag kunnen met drie technologieën aangebracht worden: laser, hot air en NIR

 

1. Lasertechniek

Bij deze technologie activeert een laserstraal de functielaag. Die smelt en bindt zich permanent aan het ruwe oppervlak van het plaatmateriaal. In vergelijking met andere technologieën kunt u met deze techniek hogere doorvoersnelheden behalen. Deze oplossing is echter ook de duurste in aankoop. Ze wordt enkel ingezet door grootindustriële bedrijven, zoals een keukenproducent die serieproducties maken.

2. Hot-air-techniek

Bij deze techniek wordt de functielaag gesmolten door hete perslucht op de achterzijde van de betreffende kantenband te blazen. De technologie is zowel toegankelijk voor industriële spelers alsook voor de kleinere ondernemingen. De investeringskosten liggen namelijk significant lager dan bij de lasertechniek.

3. NIR-techniek

Via ‘Near Infra Red’- of NIR kan warmte-energie snel en precies worden overgedragen, via een lamp. Daarom is ze ook geschikt om de functielaag op nulvoegkantenbanden te activeren.

Benodigdheden

Om met deze technologieën een kantenband aan te brengen, hebt u een kantenlijmmachine nodig die uitgerust is met een aggregaat voor de nulvoeg: dus voor laser, hete perslucht of NIR. Op de markt vindt u zowel kantenbanden met lijmfunctielaag als geco-extrudeerde en gepost-co-extrudeerde kantenbanden die u met meerdere technologieën kunt verwerken. Dat maakt de keuze tussen de verschillende technieken en kantenbanden eenvoudiger. Bij andere banden met lijmfunctielaag moet u wel aangeven welke technologie u inzet. De fabrikant past dan zijn gebruikte smeltlijm daaraan aan.

Nulvoeg kantenband
Brengt u kantenband met een polymere functielaag aan, dan kunt u die permanent en naadloos met plaatmateriaal verbinden, zoals hier het geval is

Juiste instellingen

Belangrijk is dat u de instellingen van de kantenlijmmachine correct instelt, zodat u de functielaag optimaal activeert. Dat betekent dat u de energieoverdracht correct dient in te stellen. Zolang u dat juist hebt, levert elke technologie hetzelfde eindresultaat op. Gebruikt u de laser- en NIR-technologie, dan kan de vereiste instelling voor de energieoverdracht verschillen naargelang de kleur waarin u werkt. Witte kantenband vergt meer energie, omdat die kleur een deel van de straal reflecteert. Zwart absorbeert meer, dus vereist minder energie. Dit effect speelt niet mee in het geval van hot-air-technologie. Bij warme lucht moet u wel de juiste luchtdruk en temperatuur instellen.

Voorbehandeling

De kant van het plaatmateriaal zelf moet kaarsrecht en mooi voorgefreesd zijn zodat die zo effen mogelijk is. U hebt een stofvrij hechtoppervlak nodig, zonder oneffenheden, want de kantenband biedt geen vullend vermogen die die kan opvangen.

Bottom line: relatief eenvoudig

Het procédé ongeacht de gebruikte technologie, is relatief eenvoudig toe te passen is. Indien u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de technische dienst van de betreffende fabrikant. Die biedt ook de nodige verwerkingsinstructies en trainingsmateriaal aan, als u naar de nulvoegtechniek wil overstappen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sammy Soetaert
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine