InterieurbouwPremium

3D-laserscanner biedt Maximale gebruiksvriendelijkheid

Digitalisering is overal. Ook voor interieurbouwers is er geen ontkomen aan met alle voordelen van dien. Waar 3D-laserscanners jaren geleden vooral een veelbelovende technologie was, is die vandaag breed toegepast in concrete applicaties. Met deze laserscanners ben je als interieurbouwer namelijk in staat om een ruimte in een mum van tijd helemaal digitaal op te nemen en om te zetten in concrete software. 

Gestage ontwikkeling

3D-Laserscanners zijn al een tijdje in circulatie. Reeds in 2002 waren ze in omloop, zij het dan wel in een andere vorm. Bovendien waren ze te groot en te duur om optimaal te renderen.

Tegenwoordig zijn ze een pak performanter en mobieler (lees: minder groot) geworden, waardoor hun investering meteen heel wat beter te verantwoorden is. Ze zijn eveneens heel wat gemakkelijker te bedienen en te gebruiken. Het is dan ook niet ver zoeken naar de oorzaak van hun recente opkomst.

Data

Een andere factor die niet genegeerd kan worden, is de software. De evolutie die de software heeft doorlopen, heeft er mee voor gezorgd dat de massa aan data, die het toestel capteert, heel wat efficiënter dan voorheen te behandelen is.

Gebruiksgemak

Laserscanners kennen uiteraard ook een grote populariteit omdat je er nauwkeuriger en sneller mee kunt werken ten opzichte van de huidige meetmethode(s). Laat ons ook niet vergeten dat je met een 3D laserscanner een mate van zekerheid inbouwt: wat je wil opmeten, zal het toestel effectief uitvoeren in groot detail.

Wisselwerking met BIM

Dat de huidige opkomst van laserscanners wat samenvalt met de intrede en inburgering van BIM, is eerder toeval te noemen. Niemand ontkent de impact die BIM kan hebben – ook op de laserscanner. Maar de lage drempel naar het gebruik van een laserscanner wordt in grote mate bepaald door de gebruiksvriendelijke verwerkingssoftware die gebruikt wordt. Die software maakt het op zijn beurt mogelijk om ‘big data’ om te zetten in bruikbare BIM-elementen, maar even goed in bruikbare 2D- of 3D-plannen.

Veelzijdig

De laserscanner kan worden gebruikt voor een waaier aan toepassingen. Dat varieert van herbestemming of een (groot) renovatieproject, over kwaliteitscontrole of 3D-documentatie tot interieurontwerp en zelfs de analyse van technische installaties.

Dat zorgt ervoor dat het toestel zich tot heel wat doelgroepen kan richten. Naast de schrijnwerker, keuken- en interieurbouwer wordt de laserscanner vooral gebruikt door:

  • landmeters, in combinatie met hun total station,
  • studie- en ingenieursbureaus voor de opmaak van hun technische tekeningen,
  • architecten voor hun 2D-plannen.

Daarnaast wordt het toestel ook ingezet voor de reconstructie van ongevallen en voor het inmeten van pipinginstallaties en schepen.

Ruimtes capteren

De laserscanner kan worden gebruikt voor een waaier aan toepassingen.3D-laserscanners worden vooral ingezet om ruimtes in te meten. Er wordt o.a. gemeten aan de hand van de LIDAR-techniek (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) – al zijn er ook andere technieken, zoals de pulstechniek.

Bij LIDAR wordt een afstand tot een object gemeten aan de hand van signalen – in het geval van laserscanners zijn dat lichtpulsen. Door reflectie worden die lichtpulsen terug door een sensor in het toestel opgevangen als een punt.

Als je daarbij weet dat we hier spreken over een opname die gaat tot 2 miljoen punten per seconde, dan weet je meteen hoe gedetailleerd een laserscan kan zijn. Meestal zal de gebruiker de laserscanner gebruiken voor een 360°-scan en om dus de volledige ruimte te scannen. Maar je kunt ook kiezen om een segment of een element in die ruimte in groot detail te scannen.

Bovendien hebben de toestellen een groot bereik. Schrijnwerkers kunnen die lichtpulsen bij sommige types laserscanners tot 200 m ver sturen en terug opvangen.

Het toestel kan zich tot heel wat doelgroepen richtenVeelzijdig

De laserscanner kan worden gebruikt voor een waaier aan toepassingen. Dat varieert van herbestemming of een (groot) renovatieproject, over kwaliteitscontrole of 3D-documentatie tot interieurontwerp en zelfs de analyse van technische installaties.

Dat zorgt ervoor dat het toestel zich tot heel wat doelgroepen kan richten. Naast de schrijnwerker, keuken- en interieurbouwer wordt de laserscanner vooral gebruikt door:

  • landmeters, in combinatie met hun total station,
  • studie- en ingenieursbureaus voor de opmaak van hun technische tekeningen,
  • architecten voor hun 2D-plannen.

Daarnaast wordt het toestel ook ingezet voor de reconstructie van ongevallen en voor het inmeten van pipinginstallaties en schepen.

Het detail of het grotere plaatje

Bij het gebruik en het instellen van het toestel spelen twee parameters een belangrijke rol: de resolutie en de kwaliteit van het beeldBij het gebruik en het instellen van het toestel spelen twee parameters een belangrijke rol: de resolutie en de kwaliteit van het beeld.

Punten per oppervlakte

Enerzijds is er de resolutie van het beeld, gemeten in het aantal punten per oppervlakte. Die kun je instellen naargelang van de grootte of de complexiteit van een ruimte. Zo kun je makkelijk een bepaalde ruimte – of een segment in die ruimte – in detail scannen, of je kunt kiezen voor een snelle doch minder gedetailleerde scan.

Nauwkeurigheid van het punt

Anderzijds speelt ook de kwaliteit van de scan een grote rol. Die zorgt ervoor hoe nauwkeurig een punt gemeten en gecapteerd wordt. Dat hangt evenwel (deels) af van externe factoren zoals het licht in de ruimte of de reflectie van oppervlakken, maar even goed van het weer.

Gebruiksvriendelijkheid voorop bij laserscanners

Laserscanners worden vandaag quasi altijd verbonden met een tablet of een smartphoneLaserscanners zijn in principe niet moeilijk te bedienen. Vaak hoef je na het opstarten van de scanner enkel aan te geven op welke resolutie je iets wil inscannen, waarna het toestel de rest van het werk voor zijn rekening neemt. Er hoeft verder ook niets uitgezet te worden noch hoeven er targets gebruikt te worden, tenzij in complexere situaties.

Automatisch

In feite werkt het toestel vrij automatisch en autonoom. Dat heeft de laserscanner te danken aan de vele sensoren binnenin:

  • een inclino- en hoogtemeter;
  • een kompas;
  • GNSS-technologie zoals GPS (VS) of GLONASS (Rusland).
  • VIS-technologie: die zorgt ervoor dat het toestel zijn positie kent ten opzichte van het vorige meetpunt, als je de laserscanner verplaatst.

De tablet zal dan worden gebruikt voor de verwerking van data en de registratie op het terrein te vereenvoudigen, terwijl je de smartphone enkel gebruikt om het toestel te bedienen.Steeds verbonden

Laserscanners worden vandaag quasi altijd verbonden met een tablet of een smartphone. De tablet zal dan worden gebruikt voor de verwerking van data en de registratie op het terrein te vereenvoudigen, terwijl je de smartphone enkel gebruikt om het toestel te bedienen.

Eigen maken

In principe is het vrij eenvoudig om met een laserscanner overweg te kunnen; op een uur heb je het al grotendeels onder de knie. Aan de kant van de software is er wel wat meer tijd nodig. Dat is echter niet omdat die nodeloos complex is, maar omdat je even nodig hebt om je de vele functionaliteiten eigen te kunnen maken.

Huren of kopen?

Zoals bij elk toestel of gereedschap maak je de overweging tussen het toestel aan te kopen of om het (voorlopig) te huren. De investering in een 3D-laserscanner neemt weliswaar een zekere hap uit het budget maar die zal zich op langere termijn terugverdienen vanwege zijn troeven.

Er is evenwel uiteraard de mogelijkheid om een laserscanner te huren. Dan kun je met een kleine financiële inspanning al een be­paald type laserscanner uitproberen. Het geeft je ook de mogelijkheid om voor minder geld al ervaring op te doen met de laserscanner, de software en de mogelijkheden ervan.

De software binnenin de laserscanner

Software zal elk punt ten opzichte van de andere interpreteren en die puntenwolk wordt omgezet tot bruikbare 2D- en 3D-beeldenEigen 2D CAD behouden

Ook na het eigenlijke gebruik staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Eenmaal alles is opgemeten en geregistreerd, gaat de software aan de slag met de data. Die zal elk punt ten opzichte van de andere interpreteren en die puntenwolk wordt omgezet tot bruikbare 2D- en 3D-beelden. Die zijn dan te exporteren naar bruikbare bestanden, zoals bijvoorbeeld een DXF-bestand, die je meteen kunt gebruiken in een CAD-pakket, ook in de eigen CAD-omgeving. Die omzetting naar CAD gebeurt erg compatibel en kan in 2D en 3D. Daarnaast zijn er ook tools om de puntenwolk in AutoCAD of elders te bewerken.

Door verschillende scans op locatie aan elkaar te linken, verwerkt de software de gescande ruimte(s) tot een virtueel doch levensecht beeld in 3D waar je vanop je kantoor doorheen kunt gaanNameten vanop kantoor

Bovendien kun je het toestel aanwenden voor 3D-visualisatie en metingen. Door verschillende scans op locatie aan elkaar te linken, verwerkt de software de gescande ruimte(s) tot een virtueel doch levensecht beeld in 3D waar je vanop je kantoor doorheen kunt gaan. Die visualisatie draait ook op webbrowsers waardoor die ongeacht je locatie bekeken kan worden. Omdat elk punt ook gemeten en geregistreerd werd, kun je er ook correct afstanden meten, zoals de afstand tussen vloer en plafond of de afmetingen van een raamkader of van een keukenontwerp.
Een erg nuttige tool voor de schrijnwerker, keuken- en interieurbouwer die dagelijks tal van zaken opmeet; die metingen kan hij nu comfortabel vanop kantoor doen via die 3D-visualisatie, in plaats van zelf ter plekke te moeten gaan.

Correct meten

Bij optisch meetmateriaal wordt aangeraden om toch minstens eenmaal per jaar een kalibratie te laten uitvoeren. Dat verdient evenwel een nuance: wie het toestel dagelijks gebruikt, zal dat advies zeker ter harte nemen. Als je de laserscanner echter slechts wekelijks of zelfs maandelijks gebruikt, dan is die jaarlijkse kalibratie minder precair.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine