Rubberhout correct bewerken
Snel verduurzamen
Mede door de lage natuurlijke duurzaamheid van rubberhout is het belangrijk dat het hout zo snel mogelijk na de kap (binnen de week na het vellen van de boom) wordt behandeld om aantasting door blauwschimmel of insecten te voorkomen. Een eerste behandeling bestaat erin om het rubberhout in vacuümketels onder hoge druk te impregneren. Op die manier worden verduurzamingsmiddelen in het hout gebracht, waardoor het permanent beschermd is.
Kromtrekking vermijden

correct gedroogd en gestockeerd worden
Onbehandeld heeft rubberhout slechts een beperkte stabiliteit: het hout is immers afkomstig van jonge bomen, waardoor het de neiging heeft om krom te trekken. Dat kan echter worden vermeden door het hout op een correcte manier te drogen en te stockeren.
Het drogen van rubberhout gebeurt altijd in een droogoven of -kamer. Voor rubberhout is de richtlijn dat het houtvochtgehalte na droging tussen de 8% en 12% moet bedragen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de natuurlijke krimp en zwel van het hout.
Kromtrekking wordt ook vermeden door het rubberhout naar het richtvochtgehalte voor een bepaalde toepassing te drogen. Voor meubels en parket wordt bijvoorbeeld een houtvochtgehalte tussen 8% en 11% aangeraden. Maar ook de ruimte waarin het hout zijn toepassing vindt, mag niet te droog of te vochtig worden. Idealiter ligt de relatieve luchtvochtigheid van de ruimte tussen de 40% en 60%. Dat kan worden bekomen door middel van een ont- of bevochtiger. De juiste vochtigheidsgraad is van cruciaal belang voor de stabiliteit van het hout.
Meer stabiliteit
Gezien de beperkte afmetingen wordt rubberhout vaak gelijmd-gelamelleerd. De verlijming in de lengte gebeurt ook steeds volgens het principe van de vingerlas. Op die manier verminderen de negatieve gevolgen van de geringe stabiliteit.
Dankzij de vingerlas kunnen met rubberhout perfect rechte, lange lengtes gecreëerd worden. Na het vingerlassen moeten de lange strips wel opnieuw gedroogd worden in de droogoven of -kamer. De stabiliteit van het paneel hangt namelijk af van twee factoren: enerzijds het verschil in het houtvochtgehalte tussen de twee naast elkaar liggende strips, en anderzijds de nauwkeurigheid van het schaven. Na het drogen worden de strips vierzijdig geschaafd, waarna de geschaafde latten langs een lijmrol passeren en in een verlijmmolen worden geplaatst. De molen wordt opgevuld tot de gewenste paneelbreedte. Een pers perst alle strips samen. Na ongeveer 25 minuten worden de panelen afgenomen en worden ze op blokken geplaatst om nog een derde maal licht te drogen.
Toepassingen
Rubberhout kan op verschillende manieren en voor uiteenlopende doeleinden worden gebruikt. Het kan verwerkt worden tot gewoon plaatmateriaal dat kan worden gebruikt voor allerlei binnentoepassingen, zoals (massieve) meubelen of meubelonderdelen, werkbladen, parket, deurkaders of trappen. Daarnaast is rubberhout uitermate geschikt voor het vervaardigen van kleine gebruiksvoorwerpen, zoals huishoudobjecten of speelgoed. Dat komt omdat rubberhout dat op de juiste manier is bewerkt geen smaak of geur afgeeft.
Door zijn specifieke eigenschappen is rubberhout niet geschikt voor buitentoepassingen.