HoutproductenPremium

Oorsprong en onderdelen van rubberhout

rubberhout

Oorsprong

Rubberhout of rubberwood (Hevea brasiliensis) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, meer bepaald Brazilië. Tegenwoordig heeft Zuid-Amerika echter een klein aandeel in het wereldwijde aantal rubberbomen, want de bomen werden geëxporteerd naar andere tropische gebieden. De huidige productie van rubberhout bevindt zich voor meer dan 90% in Zuidoost-Azië, voornamelijk in de landen Indonesië, Thailand en Maleisië. Het hout dat naar onze contreien wordt ingevoerd, is dan ook van daar afkomstig.

Rubberhout is eigenlijk een recuperatiemateriaal. De rubberbomen dienen namelijk voor de productie van latex, de basis voor natuurlijk rubber. Maar na 25 à 30 jaar daalt het rendement van de rubberproductie en zijn de bomen als het ware uitgetapt. Om de plantage te vervangen, werden de oude bomen vroeger gewoon verbrand om nieuwe bomen te kunnen aanplanten. Nadien werd het afvalhout gebruikt in de productie van houtskool, maar tegenwoordig wordt rubberhout herwerkt tot een nuttig materiaal.

Eigenschappen

rubberhout
In Europa gecommercialiseerd rubberhout wordt ingevoerd onder de vorm van kant-en-klare panelen

Rubberhout beschikt over een relatief witte kleur, met mogelijke evoluties naar lichtgeel tot strogeel met soms roze of donkere tinten. Die kleur wordt beïnvloed door de herkomst van het hout (ondergrond), de diameter van de stam en de manier waarop het rubberhout wordt behandeld. Er is wel weinig verschil tussen het spinthout en het kernhout.

Voordelen

Rubberhout beschikt over enkele belangrijke eigenschappen waardoor het een aantrekkelijke houtsoort is. Door de vele rubberplantages is er een breed aanbod, waardoor het ook een relatief goedkope houtsoort is. Daarenboven kan rubberhout gemakkelijk handmatig en mechanisch bewerkt worden en zijn er heel wat mogelijkheden om het eindproduct af te werken. Ten slotte is een belangrijk voordeel dat het meeste rubberhout dat in Europa gecommercialiseerd wordt, wordt ingevoerd onder de vorm van kant-en-klare geschuurde panelen. Dat zorgt voor een besparing op het vlak van manuren, machinekosten en energie- en opslagkosten.

Mogelijke aandachtspunten

  • Een aspect van rubberhout dat zeker in acht moet worden genomen, is dat het slechts beperkt duurzaam is. Onbehandeld behoort het hout tot duurzaamheidsklasse V en is het dus weinig bestand tegen schimmels. Rubberhout is dan ook erg gevoelig voor verblauwing. Ook insectenaantasting vormt een risico voor onbehandeld rubberhout. Beide zaken kunnen echter worden vermeden door het rubberhout op de correcte manier te gaan verduurzamen (zie verder). Die eigenschappen zorgen er wel voor dat rubberhout enkel geschikt is voor binnentoepassingen.
  • In de verlijmde panelen is er soms een verschil in poreusheid van de verschillende lamellen. Dat kan aanleiding geven tot opwollen van bepaalde lamellen tijdens het kleuren of vernissen. Dat probleem kan worden opgelost door nogmaals te schuren en een extra afwerkingslaag aan te brengen.
  • Tijdens het bewerken van rubberhout is het bovendien mogelijk dat er latex vrijkomt. Maar aangezien het hout verwerkt wordt nadat de productie grotendeels gestopt is, is dat risico eerder beperkt. Daarenboven kan een poriënvuller ervoor zorgen dat het rubberhout zeker geen gom meer gaat afscheiden.

Rubberhout beschikt dus over enkele eigenschappen waar u rekening mee dient te houden. Maar hoe doorslaggevend die aspecten zijn, hangt af van de beoogde toepassing.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Overschakelen op groen gas: wat, waar, waarom en hoe?

België heeft zich voorgenomen om tegen 2030 een daling van 35 % in de uitstoot van broeikasgassen te noteren voor niet-industriële sectoren. zonne- en windenergie alleen zullen daarvoor niet volstaan. er gaan dan ook heel wat stemmen op om ook groen gas als valabel alternatief in de energiemix mee te nemen. dat zou het potentieel hebben om meer dan 80 % van de beoogde co2-uitstoot te realiseren. bovendien vergt het geen aanpassingen aan het net, noch aan de sanitaire toestellen in huis. het beschikt immers over dezelfde eigenschappen als aardgas.

Zo gebruik je smeermiddelen

Het aanbod van oliën en smeermiddelen is behoorlijk uitgebreid en het bos door de bomen zien wordt op den duur moeilijk. we leggen je uit welke middelen je kan gebruiken voor je powertools.

Platenwarmtewisselaar meest gevoelige onderdeel van combiketel

De kans dat u al eens een combiketel plaatste is groot. maar hebt u bij die installatie ook aandacht besteed aan de waterkwaliteit en het afregelen van de temperatuurregimes?

De engelse oldtimer 9 - onderdelen verzamelen

De engelse oldtimer 9 - onderdelen verzamelen deel deze video op facebook de engelse oldtimer - ep. 9 - onderdelen verzamelen in deze aflevering haalt carl de laatste onderdelen van de mini uit mekaar, namelijk de subframes. eens die gedemonteerd zijn kan hij een lijst maken van alle onderdelen die hij nodig zal hebben voor de opbouw.die gaat hij daarna halen bij zijn vaste leverancier.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine