BuitenzonweringPremium

Voorzet- en opbouwkasten vertonen betere geluidsreductie

systèmes traditionnels

Veel traditioneel ingebouwde rolluikkasten laten op het vlak van akoestische prestaties te wensen over. Ze bevatten een aantal zwakke schakels in hun opbouw, waardoor ze de geluidsreductie van het raam in het gedrang brengen. Er zijn echter verschillende technieken die men kan toepassen om die zwakke schakels – zijnde de massa van de plaat, de resonantie in de kast en de geluidslekken – te behandelen en te verbeteren.

Belangrijke evoluties

Traditioneel ingebouwde rolluikkasten met lintbediening vormen vaak zwakke schakels binnen de raamgehelen op vlak van akoestiek en luchtdichtheid. Tegenwoordig zijn er echter rolluikkasten op de markt die hoog scoren op het vlak van akoestiek en luchtdichtheid. Daarnaast zijn er alternatieve manieren om rolluik­kasten te plaatsen, bijvoorbeeld voorzetrolluiken, die eveneens op deze vlakken beduidend beter scoren dan een inbouwmodel.

TRADITIONELE INBOUWKASTEN

Rolluikkasten die meestal geïntegreerd worden in het metselwerk boven het raam, zijn erg blootgesteld aan buitengeluiden en vertonen vanuit een akoestisch oogpunt verschillende negatieve aspecten.

Geluidslekken door openingen in de constructie

Enerzijds zijn er de diverse in de constructie aanwezige openingen, die de akoestiek (en luchtdichtheid) erg negatief beïnvloeden. Een eerste opening is de opening waarlangs het rolluik in de kast binnenkomt, om bij het optrekken rond een trommel gedraaid te worden. Een tweede opening is de opening voor de rolluikriem. En een derde opening is de aansluiting met de constructie die vaak weinig luchtdicht is.

Het gebruik van lichte materialen

Een tweede negatief aspect van traditioneel geconstrueerde rolluikkasten is het veelvuldig gebruik van lichte materialen zoals dunwandige holle pvc-profielen, met een lage massa (densiteit). Een materiaal met een hoge densiteit zal een hogere akoestische demping vertonen dan een materiaal met een lagere densiteit.

Resonantieverschijnselen

Een derde negatief aspect van traditioneel geconstrueerde rolluikkasten is het optreden van resonantieverschijnselen binnen de kast. Door deze resonantie binnen de rolluikkast wordt het inkomende geluid versterkt, vergelijkbaar met de geluidsversterking van diverse muziekinstrumenten zoals bv. een gitaar.

AKOESTISCHE RAMEN

Bij traditionele ramen is de invloed van de rolluikkast redelijk beperkt te noemen. Als men deze rolluikkasten met traditionele constructie echter zonder meer inwerkt in een akoestisch raam (met een demping van 40 dB tot 45 dB), zal deze de waarde van het volledige venster sterk doen dalen. Het is dus absoluut noodzakelijk dat men bij akoestische ramen rolluikkasten inbouwt die op akoestisch vlak verbeterde prestaties bezitten.

rolluiken
Net zoals bij een muziekinstrument fungeert een rolluikkast als een soort klankkast. Binnendringende geluiden worden zo onder invloed van resonantie in de kast versterkt aan de binnenomgeving doorgegeven

BEHANDELING VAN DE ZWAKKE PUNTEN

Verzwaren van de platen

Bij bestaande rolluikkasten opgebouwd uit lichte materialen, zoals eenvoudige pvc-platen, kan men de platen verzwaren door op de binnenkant folies uit een zwaar materiaal te verlijmen. Uiteraard kan men bij de ontwikkeling van een nieuw product direct gebruikmaken van zwaardere, meer massieve plaatmaterialen.

Resonantie in de kast verminderen

Bij bestaande rolluikkasten dient men de resonantie in de kast te verminderen, rekening houdend met de beperkte ruimte voor de integratie van een absorptiemiddel. Een mogelijke keuze is een opencellig schuim, waaraan men een geometrisch stabiele vorm kan geven om het afrollen van het rolluik niet te verhinderen. Bij het ontwikkelen van een nieuw product kan men in de ontwerpfase de resonantie incalculeren en bestrijden.

Geluidslekken ter hoogte van de rolluikriem

Bij bestaande rolluikkasten kan men het risico op geluidslekken ter hoogte van de rolluikriem oplossen door gebruik te maken van een gemotoriseerd systeem, waardoor de nood aan een rolluikriem en de bijbehorende opening in de rolluikkast vervalt.

Dichtheid aan de ingang van de rolluikkast

Een aanvullende maatregel om de akoestische prestaties van een bestaande rolluikkast te verbeteren bestaat erin om de geluidstoetreding op de plaats waar het rolluik in en uit de kast rolt, te beperken door de combinatie van twee ronde voegen die langs weerszijden van het rolluik samengedrukt worden. Deze voegen waarborgen aldus de dichtheid aan de ingang van de rolluikkast.

rolluik
De oplossing is het integreren van een vormstabiele, geluidsabsorberende mousse die nog voldoende plaats laat voor het rolluik

Geluidsverzwakkingsindex

Bij bestaande pvc-rolluikkasten waarbij de hierboven beschreven maatregelen werden genomen kan het volledige venster uiteindelijk een geluidsverzwakkings-index bereiken in de grootteorde van een Rw van 45 (-1;-3) dB, wat neerkomt op een Rw + Ctr van 42 dB. Bij het toepassen van de hierboven besproken richtlijnen kan een fabrikant voortaan dus ramen met rolluikkasten commercialiseren die zonder bijkomende ontdubbeling direct bruikbaar zijn bij de renovatiewerken in de buurt van locaties met een grote geluidsoverlast, zoals luchthavens.

ZORGVULDIGE UITVOERING

Wanneer dergelijke materialen met een hoge isolatie gebruikt worden, zal het minste gebrek aan een element de globale isolatie sterk verzwakken. Bij toepassing van dit type vensters dient de uitvoering zeer zorgvuldig te gebeuren. De aansluiting met de constructie moet perfect geluidsdicht zijn. Het gebruik van opencellige absorptiemiddelen voor de isolatie aan de omtrek en van een elastische kit voor de overige afdichtingen is hierbij aangewezen. Zonder het nemen van deze maatregelen worden alle voordelen van een venster met goede akoestische prestaties tenietgedaan.

Raam – rolluik als eeN geheel geplaatst

Inbouwkasten akoestisch performanter maken kan dus. Maar er bestaat een eenvoudigere manier om rolluiken akoestisch verantwoord te integreren in een woning. Door opbouwrolluiken te installeren, kiest de bouwheer rechtstreeks voor een optimaal thermisch en akoestisch comfort. Tegelijk verhoogt ook het plaatsingsgemak van de installateur.

Plaatsing

Opbouwrolluiken worden boven op het raam geplaatst. Via een universeel adapterprofiel, toepasbaar op eender welk materiaal (pvc, aluminium of hout), kan er op elk raamprofiel een opbouwkast worden geïnstalleerd. Opbouwrolluiken zijn zowel in nieuwbouw als renovatie toepasbaar. Standaard bestaan ze uit vier aparte platen van dubbelwandige pvc, die via een tand- en groefsysteem in elkaar worden gezet. Optioneel is de voorplaat in aluminium mogelijk, voor het geval dat de kast niet volledig achter de gevel kan worden weggewerkt (renovatie).

Eens de kast bovenop het raam gemonteerd is, wordt ze links en rechts extra verankerd en worden de geleiders bevestigd. Pas daarna wordt alles naar de werf getransporteerd waar raam en rolluik als één geheel worden geplaatst. Dit past perfect in het principe van het luchtdicht bouwen, en een minimum aan luchtlekken betekent tegelijk een minimum aan lawaailekken.

Principes

Opbouwkasten zijn zo ontwikkeld dat ze maximaal kunnen voorzien worden van isolatie. Deze isolatie heeft een gunstig effect op zowel de thermische als akoestische prestaties van de kast. Uit testen bij het WTCB blijkt dat er op de markt een kast bestaat met een geluidsreductie van 48 dB.

Geïntegreerd ventilatierooster

Naast de gekende opbouwrolluiken bestaan er ook kasten met geïntegreerd ventilatierooster. Ook bij deze versies is akoestiek een belangrijk item. Bij deze kasten zijn er vaak twee varianten: een standaard versie en een versie die akoestisch verbeterd is. Op de markt bestaat een versie die standaard een geluidsreductie heeft van 33 dB, de geluidsreductie van de akoestische variant bedraagt 38 dB. De akoestische isolatie wordt in dit geval volledig in de kast ingebouwd, dus esthetisch en naar afwerking binnenshuis verandert er niets. Zo kunnen beide versies in eenzelfde ruimte perfect gecombineerd worden. We kunnen dus concluderen dat kiezen voor het juiste type rolluik geen negatieve invloed heeft op de akoestische prestaties van het buitenschrijnwerk.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter De Puysseleyr
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine