MONTAGE VAN SOLID SURFACE OP ONDERCONSTRUCTIE
LINEAIRE UITZETTINGSCOËFFICIËNT
Solid Surface is in de eerste plaats een bekledingsmateriaal. Indien toegepast als werkblad, moet het steeds ondersteund of uitgesteven worden door een constructie uit bv. multiplex of staal. De verbinding tussen de Solid Surface plaat en de onderconstructie gebeurt via een polyurethaanlijm (in vloeibare vorm of in de vorm van een dubbelzijdige schuimtape). Een belangrijk aandachtspunt is dat deze lijm blijvend elastisch moet zijn. Solid Surface kent immers een vrij grote uitzettingscoëfficiënt en zal dus makkelijk 'werken' of 'bewegen' ten opzichte van de onderconstructie. Vergelijk: de lineaire uitzettingscoëfficiënt α van staal is 12, terwijl die van Solid Surface 85 is. Concreet betekent dit dat een stalen kokerprofiel met een lengte van 2 m bij een temperatuurverschil van 10 °C 'slechts' 0,24 mm uitzet, terwijl een Solid Surface plaat met dezelfde lengte 1,7 mm zal uitzetten. Dat verschil van bijna 1,5 mm moet dus opgevangen worden door de elasticiteit van de lijm. Zorg er tot slot ook voor dat het werkblad voldoende mogelijkheid heeft om aan alle kanten uit te zetten zonder gekneld te raken.
VOLDOENDE ONDERSTEUND
Het werkblad moet voldoende ondersteund worden door de onderconstructie. Dit hoeft niet continu, maar wel op regelmatige tussenafstanden (bv. om de 30 cm indien het om een dunne plaat gaat). Zo vermijdt u doorbuiging, vervorming, breuk ...
VERMIJD SCHADUWWERKING
Solid Surface heeft de eigenschap doorschijnend of translucent te zijn. Het is heel mooi om met ingewerkte ledverlichting te werken, maar wie een dunne (bv. 3 mm of 6 mm), helder witte plaat toepast, loopt ook het risico dat de onderconstructie als een schaduw zichtbaar wordt door het Solid Surface materiaal heen. Check dit zeker op voorhand. Indien nodig, kun je de onderconstructie schilderen met een witte primer of olie.
GEEN SCHERPE RANDEN
Bij het eindresultaat mogen er geen scherpe randen of hoeken zichtbaar zijn. Door de hoge interne spanning van het materiaal kan er bij een botsing of een ongelukje immers makkelijk een stukje afbreken. Voorzie daarom steeds een bepaalde radius.