PRODUCTIE IN EIGEN BEHEER GARANDEERT KWALITEIT BIJ BOVEN YVO
STIPTE AFSPRAKEN, VOLLEDIGE UITVOERING IN EIGEN BEHEER EN KWALITEIT STAAN CENTRAAL
Boven Yvo is een familiezaak in Beveren die al meer dan veertig jaar actief is in het vervaardigen van aluminium ramen en deuren. Bij Boven Yvo staan stipte afspraken, een volledige uitvoering in eigen beheer en kwaliteit centraal, alsook het persoonlijke contact met de klant. De kwaliteit wordt gewaarborgd door een gemotiveerd team en een uiterst modern machinepark waarin een logische flow voor optimale werkomstandigheden zorgt.
HISTORIEK
Boven Yvo werd in 1979 opgericht door Yvo Boven, die toen als glazenier in de sector werkzaam was. Na verloop van tijd werd intern overgestapt naar de productie en de plaatsing van aluminium ramen in combinatie met superisolerend glas. Later breidde het familiebedrijf intern uit door de intrede van de zonen Wim en Tom Boven. In 2008 namen zij dan ook het bedrijf over na het jammerlijke overlijden van hun vader. In feite is Boven Yvo zelfs al een derde generatie glasverwerkend bedrijf, omdat de grootvader langs moederkant zich al in 1931 als glasverwerker had gevestigd.
KLANTEN
Zowat 80% van het klantenbestand bestaat uit particuliere klanten, wat volgens Tom Boven wel wat voordelen biedt: “Particuliere klanten zijn dan misschien mondiger en veeleisender geworden, maar betalen ook hun rekeningen op tijd. Veeleisende klanten liggen ons bovendien wel, omdat we de knowhow en de producten in huis hebben om aan hun specifieke wensen te voldoen én omdat we zo georganiseerd zijn dat we de beloofde levertermijnen ook altijd respecteren. Met andere woorden: we leveren altijd op tijd, en dit binnen de acht weken na bestelling." Van die particuliere klanten staat 70% voor nieuwbouwprojecten, 30% voor renovatieprojecten. In het algemeen kiezen die klanten vaak voor ramen die zo breed en zo hoog mogelijk zijn en die ook onmiddellijk voorzien zijn vande nodige zonwering. Omdat de trend naar steeds grotere ramen en ingewikkelde systemen leeft in de sector, geeft Boven Yvo ondersteuning aan architecten en ontwerpers die dikwijls met vragen over de praktische toepassing van hun ontwerpen zitten.
Aluminiumramen en deuren produceren blijft in hoge mate een ambachtelijke zaak waarbij veel manuele assemblage te pas komt
SHOWROOMS
Om hun klanten, of de klanten van de aannemers/plaatsers te ontvangen, beschikt Boven Yvo over drie showrooms. De hoofdzetel met productiehal ligt in Beveren-Waas, daarnaast is er een showroom in Beervelde en één in Opwijk. Op die manier slagen de zaakvoerders erin om een groot potentieel klantenbestand te bereiken in de driehoek Antwerpen-Gent-Brussel. Tom Boven licht ons de reden voor die drie showrooms toe: “Die showrooms zijn er gekomen toen er in 2010 een stagnering was in de bouw door de bankencrisis die in ons land nog nazinderde. We hebben dan beslist om meer naar de klant toe te gaan. Die showrooms zijn de ideale plaats om de klant de mogelijkheid te bieden het product te beleven. We merken dat zo'n bezoek twijfelende klanten doorgaans over de streep trekt."
PERSONEEL
Bij Boven Yvo zijn dagelijks zo'n 45 medewerkers actief. Naast de administratie en de productie zijn er een zestal plaatsingsploegen van telkens twee medewerkers. Het glas plaatsen wordt in 70% van de gevallen echter aan gespecialiseerde firma's uitbesteed, zodat het personeel van Boven Yvo zich met zijn corebusiness kan bezighouden.
OPLEIDING BINNEN HET BEDRIJF
Zoals voor vele schrijnwerkerijen het geval is, is nieuw en goed personeel vinden nogal moeilijk. Boven Yvo heeft echter een oplossing gevonden om het eventuele gebrek aan kennis en motivatie weg te werken. “Iedereen, ongeacht de functie waarvoor hij/zij is aangeworven, draait minimum een maand mee in de productie. Dit betekent het meehelpen bij de fabricatie van de ramen en het plaatsen op de werf. Op die manier weet iedereen in het bedrijf perfect hoe de productie verloopt en wat de mogelijkheden zijn van een aluminiumverwerkend bedrijf. Naast het voor de hand liggende kwaliteitsaspect van zo'n opleiding is het ook een kwestie van geloofwaardigheid en het leren maken van goede afspraken. En dat is bijzonder belangrijk in het contact met de klant, omdat we dan zeker zijn dat er zaken worden verteld die ook kloppen endat er geen afspraken of beloften worden gemaakt die dan niet nagekomen kunnen worden."
WORKFLOW
Administratie
De volledige administratie is gecentraliseerd in een ERP-systeem waarin alle gegevens van de klant, de opmetingen en eventuele foto's in een uniek digitaal dossier worden opgeslagen dat te allen tijde te raadplegen valt.
Ontwerp
Op basis van het dossier worden de ramen dan ontworpen in het programma Reynapro. Die software maakt het mogelijk om de ramen en deuren heel intuïtief samen te stellen met de bestaande Reynaers bibliotheken waarin alle profielen en het beslag zijn opgeslagen, alsook de verspaningsprogramma's die het CNC-zaag- en bewerkingsstation sturen. Indien nodig kunnen er ook manueel zaken worden toegevoegd, waarbij men die zelfontworpen stukken ook kan visualiseren ineen 3D-model. Wanneer het ontwerp klaar is, worden alle benodigde profielen en het beslag opgelijst, waarna automatisch een order wordt opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar Reynaers.
Productieopvolging
De productieopvolging gebeurt met de software Reynaflow. Op de jobbon staat een barcode die wordt ingescand, waarna de productie wordt opgestart. Op elk gezaagd en bewerkt profiel wordt een etiket gekleefd met de plaats waar het stuk moet worden opgeslagen. Dit gebeurt op verrijdbare karren die in een aantal voorgemarkeerde compartimenten verdeeld zijn. Op die manier kan de persoon die de volgende stap in de productie verzorgt makkelijk de te assembleren profielen terugvinden. Het meest gebruikte beslag ligt klaar in de assemblagetafel. Aluminiumramen en deuren produceren blijft dan ook in hoge mate een ambachtelijke zaak waaraan veel manuele assemblage te pas komt. Reynaflow heeft voor Boven Yvo echter nog andere functionaliteiten. Tom Boven: “Naast het stap voor stap sturen van de productie houdt het systeem ook heel wat informatie bij. Zo kunnen we op elk moment zien hoever het staat met de productie van een bestelling en wordt de tijdsregistratie bijgehouden van alle stappen van de productie. Op basis van die gegevens wordt de nacalculatie gemaakt. Die stap is vooral belangrijk om onze prijzen bij te stellen of om in te grijpen wanneer we merken dat er ergens een probleem is opgedoken."
MACHINEPARK
Wat het machinepark betreft, draait alles rond het BDM ALBZ-100 zaag- en bewerkingsstation, dat de profielen op de gewenste lengte in verstek verzaagt en de nodige boringen uitvoert. Tijdens het persen van de ramen worden de glaslatten tot een tiende van een millimeter opgemeten met een elektronische meetstok. Vervolgens worden die gegevens doorgestuurd naar het programma Optimes, dat een machine aanstuurt die uniek is op de Belgische markt. Die machine kan acht glaslatten van 7 meter lang volautomatisch en autonoom op verstek zagen, wat een enorme tijdwinst oplevert.
LUCHTDICHTHEID EN S-PEIL
Iedereen heeft de mond vol van het nieuwe S‑peil, maar bij Boven Yvo is de vraag naar bijvoorbeeld luchtdichte plaatsingen nauwelijks merkbaar. “We gebruiken heel wat extra isolerende materialen zoals warm edge spacers, drievoudige beglazing, of we gebruiken bij de plaatsing elastisch pu-schuim dat heel wat luchtdichter is dan traditioneel pu-schuim. Naar een luchtdichte plaatsing wordt wel eens gevraagd, maar de interesse is gering. De plaatsing van een luchtdicht membraan is tijdrovend en dus duur, waardoor er wel klanten zijn die zelf hun ramen luchtdicht willen maken, maar ook dat is eerder uitzonderlijk."
NIEUWE TECHNOLOGIEEN EN MOGELIJKHEDEN
Wim Boven: “Onze nieuwste productlijn heeft betrekking op de HiFinity schuifdeuren. De profielen van die ramen zijn zo dun dat men gerust kan praten over zelfdragend glas. Het raamkozijn wordt volledig ingebouwd in de muur en ligt verzonken in de vloer, zodat alleen het dunne profiel van het raam zichtbaar is. Hierdoor kan er behalve een handvat ook geen slot meer worden ingebouwd maar wordt het raam afgesloten door een elektronisch gestuurd slot bovenaan het raam. Dit kan worden geactiveerd door een knop die aan de binnenkant naast het raam geplaatst wordt. Dat is dan ook meteen een voorbeeld van een tendens in de ramen- en deurenbouw die de volgende jaren alleen maar zal uitbreiden en die om heel veel expertise vraagt om het te fabriceren en te plaatsen. Ook de veiligheidssystemen worden steeds meer elektronisch gestuurd, bijvoorbeeld via een vingerafdrukslot of een verbinding met de smartphone."
TOEKOMST VAN BOVEN YVO
Ten slotte gaat Tom Boven graag nog even in op de toekomstplannen van het bedrijf. “We hebben net een stuk kmo-grond bijgekocht van 10.000 m² waarop we een nieuw bedrijfsgebouw zullen plaatsen van om en bij de 6.000 m². Momenteel hebben we zo'n 1.800 m² en beseffen we dat we uit onze voegen barsten. De verhuis zal dan ook een grote stap voorwaarts zijn, zowel in het comfort als in een betere interne logistieken een meer logische opstelling van onze productiemiddelen."