Het belang van geur in een interieur

Ruimtes die lekker ruiken voelen prettiger aan. Parfum in een ruimte is vaak onzichtbaar en subtiel. Poreuze materialen in een interieur zijn goede dragers voor geur. Geurontwerpster Louise Huyghe ontwerpt een reeks geuren en geurdragers. Aromatherapeut Frank Vandaele legt zich toe op het stimuleren van een ‘good mood feeling’ via geuren.
Invloed op ons welzijn
Geuren hebben een invloed op het emotioneel welzijn. “Op basis van geur kunnen gevoelens van welbevinden en ontspanning maar ook van opwinding geprikkeld worden”, vertelt Frank Vandaele. “Enerzijds zijn er bepaalde inhoudsstoffen en essentiële oliën die ons brein en zenuwstelsel beïnvloeden. Anderzijds zijn er ook geurervaringen die een milde of krachtige invloed uitoefenen op ons welzijn.”
Toepassingen
Geur kan het koopgedrag beïnvloeden. De geur van kaneel en vanille bijvoorbeeld zijn stimulerend bij de verkoop van een huis. De geur van dennen en sparren in combinatie met citrus verbetert de concentratie door de zuurstofopname in het brein en de longen te verhogen.
“Litsea citrata is een essentiële olie met een doordringende frisse citroenachtige geur, ideaal om onaangename geuren te maskeren. De geur wordt in sommige ziekenhuizen verstoven. Om een ‘good mood feeling’ te stimuleren via geuren, kunnen de persoonlijke geurvoorkeuren van iemand in een ‘blend’ samengebracht en tot een harmonieus geheel gecomponeerd worden”, stelt Frank Vandaele.

Geurenarchief
Louise Huyghe is een gepassioneerd geurontwerpster. Louise is één van de tien geselecteerde ontwerpers uit de mode-, textiel- en designsector die gedurende twee jaar onder de vleugels van ‘MAD Incubator’ verder kunnen evolueren.
Louise studeerde aan de Design Academy Eindhoven waar ze haar passie voor parfumerie ontdekte. Nadien volgde ze nog een master in accessoires aan La Cambre in Brussel. Tijdens de Dutch Design Week in 2022 stelde Louise haar eindwerk – een geurenarchief – voor. Dit vormde de start van haar eigen merk. Naast haar eigen ontwerpen creëert Louise geuren op maat.

Hoe belangrijk zijn geuren in een interieur en hoe zou jij daar vorm aan geven?
“Geur maakt een ruimte tastbaarder en levendiger. Als persoon voel je je meer aanwezig en verbonden met een ruimte door geuren. Geuren worden heel erg gelinkt aan herinneringen. Ik probeer de vluchtigheid van onze herinneringen een tastbare vorm te geven. Geur slaat als enige zintuig ons bewustzijn over en gaat rechtstreeks naar het gevoel. Dat kan heel krachtig zijn.”
Voor het Nieuw Instituut (Nederland) bracht je een villa uit 1930 weer tot leven door middel van geur. Hoe heb je deze opdracht aangepakt?
“Museumwoning Huis Sonneveld is één van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. In Huis Sonneveld zie je hoe een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en leefde. De villa wordt beheerd door Het Nieuwe Instituut. Ik werd uitgenodigd om een multi-zintuiglijke ervaring te maken van het huis. Deze opdracht lag helemaal in de lijn van mijn eigen interesses.
Ik hou van geuren die ruiken naar het leven. Zo heb ik onderzoek gedaan naar hoe een villa in de jaren dertig zou ruiken. De badkamer gaf ik de geur van oude schmink, van parfum uit 1930 dat veel bombastischer en gelaagd rook dan de geuren die we nu kennen. Omdat de villa cultureel erfgoed is, moest ik voorzichtig omspringen met het verspreiden van de geur. Met een kleine ventilator zorgde ik ervoor de geur te verspreiden.”
Wat is voor jou een geslaagde geur?
“Een geur is voor mij geslaagd wanneer hij opgaat in de ruimte. Geuren werken onbewust. Ze weven zich in onze ervaring, soms zonder dat we erbij stilstaan. Die geur mag voor mij niet feller ruiken dan wanneer je die geur van nature zou tegenkomen. Liever een geur die sommigen niet ruiken maar die voor iedereen een aangename ervaring is, dan een geur die iedereen ruikt en voor sommigen onaangenaam is. Het mooiste is wanneer een geur een moment van herkenning oproept. Zodra een geur een brug slaat naar iemands eigen belevingswereld, weet ik dat hij echt werkt.”

Bevorderen geuren de gezondheid, het wooncomfort?
“Geur is rechtstreeks verbonden met het limbisch systeem in onze hersenen dat emoties en herinneringen regelt. Daarom kan een bepaalde geur je in een fractie van een seconde terugvoeren naar een zomervakantie uit je kindertijd. Geuren beïnvloeden ons welzijn, humeur en comfort op een diepgaande manier. Ruimtes die lekker ruiken, voelen prettiger aan. Lavendelgeur kan stress verlagen en je helpen ontspannen. Citrusgeuren kunnen je energie geven.
Rozemarijn en munt zouden onze alertheid verbeteren. Zachte warme geuren zoals sandelhout, vanille, benzoëhars (gebruikt in wierook) werken als een soort olfactieve knuffel en geven een omhullend, comfortabel gevoel. Geur beïnvloedt ons gedrag zonder dat we het beseffen. Onderzoek toont aan dat mensen vriendelijker en vrolijker zijn in een ruimte met een aangename geur. Geuren kunnen een extra, onverwachte dimensie toevoegen aan een ruimte.”
“Geur is een ondergewaardeerd zintuig waarover nog zoveel te ontdekken valt. De interesse stijgt, niet alleen in parfum maar ook in geur als kunstvorm”, besluit Louise.
De reeks geuren/parfums en geurdragers van Louise zijn momenteel in ontwikkeling in de MAD Incubator. Volgen kan via Louisehuyghe.com of @louise.francoise.mathilde