PleistersPremium

Slechte ondergrond? Zo werk je glad af!

Of je nu kiest voor poeders of pasta’s, een goede hechting en een gladde afwerking zijn cruciaal

Plafonds en muren moeten fijn gladgestreken zijn alvorens men de definitieve afwerking kan aanbrengen. De juiste producten zijn daarbij cruciaal. Als schilder-decorateur word je met verschillende problemen geconfronteerd: oude pleisters met asbest, onafgewerkte dagkanten, ondergronden met gaten of scheuren, vochtige ruimtes, gladde en gesloten ondergronden … Maar voor elke problematiek is er wel een aangewezen oplossing. Alles hangt daarbij af van de ondergrond en de gewenste afwerking.

Slechte ondergronden glad afwerken
Renovatiepleisters zetten beschadigde muren of muren met reliëf strak alvorens ze worden afgewerkt

DE JUISTE PRODUCTEN

Renovatiepleisters zetten beschadigde muren of muren met reliëf strak alvorens ze worden afgewerkt. Deze pleisters kunnen, volgens de norm van de schilderwerken, in laagdiktes tot 5 mm aangebracht worden.
De belangrijkste eigenschappen waarover een goede renovatieplamuur dient te beschikken, zijn een vlotte verwerkbaarheid, een voldoende lange opentijd (tijd dat je het product kan verwerken zonder dat het gaat oprollen of korreltjes geven), niet (te veel) invallen (de natte laagdikte is idealiter gelijk aan de droge laagdikte) en bij voorkeur een voldoende groot bereik qua laagdikte en een minimumwaarde qua laagdikte van 0 mm.

Pleisters in pastavorm
Pasta’s bieden tal van voordelen. Ze zijn gebruiksklaar dus hoeven niet meer aangemaakt te worden en restanten kunnen opnieuw in de emmer bewaard worden

Pleisters in pastavorm

We onderscheiden twee soorten renovatiepleisters (pasta’s en poeders) en verschillende aanbrengmethodes. De meest gevraagde/gebruikte renovatiepleisters zijn de pasta’s of readymixen. Binnen die pasta’s heb je dan nog een bijkomende mogelijkheid, zijnde de lichtgewicht pleisters.

Voorbereiding en herstellingen
10 artikels
Alles over schilderwerk voorbereidingOntdek ons digitaal magazine over schilderwerk voorbereiding
Lees magazinechevron_right

Pasta’s bieden tal van voordelen. Ze zijn gebruiksklaar dus hoeven niet meer aangemaakt te worden en restanten kunnen opnieuw in de emmer bewaard worden.

De viscositeit werd ook door de fabrikant op het juiste peil gebracht, waardoor ze steeds correct verwerkbaar zijn. Omdat ze gebruikskaar zijn, is er geen geklungel meer op werven zonder watervoorziening of met (vervuild) regenwater en dat zorgt ook voor tijdwinst.

Daarnaast kunnen uitvlakpleisterpasta’s ook in een lichtgewicht variant aangeboden worden, wat zorgt dat ze minder vermoeiend zijn in het aanbrengen, dat ze een lager verbruik hebben met meer m² per kg en dat de applicator een langer uithoudingsvermogen heeft. Pasta’s kunnen in regel aangebracht worden met de klassieke messen, met plamuurrollen en met Airless- toestellen.

Pleisters in poedervorm
De applicator kan de viscositeit van poeders een beetje aanpassen naar eigen hand

Pleisters in poedervorm

Renovatiepleisters bestaan ook in poedervorm en die poeders hebben ook hun voordelen. Zo kan er veel sneller een tweede pleisterlaag worden aangebracht. Van zodra de eerste laag hard is, kan er een tweede over aangebracht worden - dit in tegenstelling tot pleisters in pastavorm die volledig droog moeten zijn.

Daarnaast kan de applicator de viscositeit een beetje aanpassen naar eigen hand. En tot slot zijn opslag en bewaring van poeders makkelijker en langer dan bij pasta’s.

Zijn de muren onderhevig aan veel mechanische activiteiten (drukke ruimtes, gangen, traphallen …), dan worden best pleisterpoeders gebruikt. Zij hebben een iets hogere slijtweerstand dan pasta’s.

Laat de lichtgewicht pleisters hier ook links liggen; door hun dichtheid en de gebruikte vulstoffen hebben zij de minste slijtweerstand. Een harder product is hier echt wel aan de orde.

Poeders aanbrengen gebeurt in regel met de klassieke schildersmessen of eventueel met wormpomptoestellen.

Problematieken en hun oplossingen

Opvullen van gaten, scheuren en sleuven

Voor het opvullen van (grotere) gaten, sleuven en scheuren gebruiken we steeds vulmiddelen en pleisters in poedervorm. Men kan niet vullen met een uitvlakpleister, noch met een dunpleister! Poeders hebben een beperkte krimp waardoor in minder lagen gevuld en afgewerkt kan worden. Ze harden ook uit in een specifieke tijd (productafhankelijk), onafhankelijk van omgevingsklimaat en laagdikte.

Ondergrond dichtstoppen met pleister
Voor het opvullen van (grotere) gaten, sleuven en scheuren gebruiken we steeds vulmiddelen en pleisters in poedervorm

Vulmiddelen voor schilders zijn in regel fijn van structuur en kunnen strak afgemest worden, waardoor schuren en nabewerken tot een minimum herleid worden. Een goed vulmiddel heeft volgende intrinsieke eigenschappen: kleeft mooi aan het gereedschap, krimpt niet, is makkelijk schuurbaar en is uitgehard na 30 à 40 minuten.

Een gat, sleuf of barst wordt gevuld door de lucht maximaal uit het gat te weren. Men gaat dus eerst de ene helft vullen en dan pas de tweede helft, waardoor de lucht tussen ondergrond en pleister maximaal wordt weggedrukt. Belangrijk: de ondergrond dient droog, stofvrij en stabiel te zijn.

Gladstrijken met pleisters
Gebruik je geen speciale pleister, dan moet bij gladde, niet zuigende ondergronden steeds een passende hechtingsprimer worden aangebracht

Gladstrijken van gladde ondergronden

Voor het gladstrijken van gladde ondergronden, zoals tegels en glad beton, zijn er speciale pleisters op de markt voor niet-zuigende of gesloten ondergronden. De hoofdeigenschap van deze pleisters is het uitzonderlijke hechtvermogen of de adhesie. Dit wordt bekomen door bij de productie gebruik te maken van specifieke harsen die een enorme kleefkracht hebben. Normaliter gaat het dan om een readymix omdat men bij pasta’s het bindmiddel al fabrieksmatig kan toevoegen in de productie.

Bij het uitvlakken van tegels moet men eerst en vooral de ondergrond goed reinigen en ontvetten. Vervolgens kan men door middel van een eerste laag de voegen uitvlakken.

Is deze laag droog, dan kan men eventueel schuren om bramen en overdiktes weg te nemen. Na grondig ontstoffen kan op het volledige oppervlak een laag uitvlakpleister voor tegels aangebracht worden. Eens droog, kan men opnieuw schuren en schilderen.

Gebruik je geen speciale pleister, dan moet bij gladde, niet zuigende ondergronden steeds een passende hechtingsprimer worden aangebracht.

Gladstrijken van moeilijke ondergronden

Bij moeilijke ondergronden – denk bijvoorbeeld maar aan muren met glasvezelbehang, met sierpleister of met structuurverf - gebruik je best speciale (rolbare) uitvlakpleisters (poeder of pasta). Deze producten kunnen makkelijker op dergelijke oppervlakken worden aangebracht, in één tot twee lagen. De formulering van deze pleisters is zo uitgewerkt dat er een perfecte hechting is op dit soort ondergrond.

Er zijn zelfs specifieke tools ontworpen om deze producten makkelijker toe te passen, zoals een roller en een strijker.

Plamuur uitstrijken
Bij moeilijke ondergronden – denk bijvoorbeeld maar aan muren met glasvezelbehang, met sierpleister of met structuurverf – gebruik je best speciale (rolbare) uitvlakpleisters (poeder of pasta)

Gebruik in vochtige ruimtes

Gebruik in vochtige ruimtes steeds een passend product dat geschikt is voor gebruik in ruimtes met hogere vochtwaarden. Concreet wordt gewerkt met plamuren die ofwel cement bevatten ofwel verrijkt zijn met bindmiddel of een combinatie van beide. Met behulp van cement en/of bindmiddel krijgt men plamuren die ongevoelig zijn voor water en/of waterdamp en die dus ook geschikt zijn voor buitentoepassingen en vochtige ruimtes.  

Met medewerking van Gyproc, Polyfilla en Toupret

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere

Gerelateerde artikels

Fotoreportage paper show 2025, deel 1-4

Dit was paper show 2025 (in beeld)

Gevelpleister kiezen: toupret brengt juiste oplossingen

Reeds van bij het begin van de lente zijn de gevelwerken in volle gang. de uitdagingen bij renovatie maar ook bij nieuwbouwprojecten zijn veelvuldig aanwezig. met een sterke ervaring van meer dan 80 jaar in de productie van pleisters ter voorbereiding van muren brengt toupret ons zijn expertise in de juiste pleisterkeuze bij gevelrenovatie.

Toupret vergroot zijn assortiment plamuur voor buitentoepassingen

Toupret blinkt uit in zijn expertise die door de professionele vakman reeds meer dan 80 jaar wordt erkend, en hierdoor gesteund stelt de fabrikant zich nu tot doel om zijn positie op de markt van de buitenplamuur te versterken. toupret stelt zijn gloednieuwe product voor, egaliss facade, een nieuwe lichtgewicht plamuur, waarvan de prestaties specifiek aangepast zijn aan buitenomstandigheden. het product is makkelijk verwerkbaar, zowel bij het uitvlakken als bij de afwerking. zijn eigenschappen zorgen eveneens voor een goede hechting op elke ondergrond en staan garant voor een duurzaam resultaat van hoogstaande kwaliteit.

Toupret benelux, beresterk in buitenwerk

Toupret was de eerste fabrikant die buitengevelplamuren op de markt bracht. alles begon met een man en een innovatie in 1938: désiré jardin en de gebruiksklare poederplamuren op de franse markt. ondertussen bestaat toupret al meer dan 45 jaar op de belgische markt en sinds 2007 zelfs met een filiaal in ternat voor de beneluxmarkt. steeds met een loepzuivere roeping en visie: het bevorderen van de slaagkans van alle gebruikers door middel van innoverende, concurrerende, kwalitatieve en zekere plamuuroplossingen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine